Βρέμη (ομόσπονδο κρατίδιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρέμη

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΓερμανία
Διοικητική υπαγωγήΓερμανία
Γεωγραφική υπαγωγήBremen/Oldenburg Metropolitan Region
ΠρωτεύουσαΒρέμη
Διοίκηση
 • Δήμαρχος της ΒρέμηςAndreas Bovenschulte (από 2019)
Έκταση419,38 km²
Πληθυσμός661.000 (30  Νοεμβρίου 2014)
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°8′0″N 8°44′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Το κτίριο του Κοινοβουλίου της Βρέμης

Η Ελεύθερη Χανσεατική πόλη της Βρέμης (γερμανικά: Freie Hansestadt Bremen, προφέρεται: [bʁe mənː]) είναι το μικρότερο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Μια πιο ανεπίσημη ονομασία, η οποία όμως χρησιμοποιείται σε ορισμένες επίσημες περιστάσεις, είναι Κρατίδιο της Βρέμης (Land Bremen).

Το κρατίδιο αποτελείται από δύο πόλεις, τη Βρέμη και το Μπρεμερχάφεν στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, οι οποίες περιβάλλονται από ένα μεγαλύτερο σε έκταση ομόσπονδο κρατίδιο, την Κάτω Σαξονία.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύστημα διακυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νομοθετικό σώμα του κράτους της Βρέμης είναι το Κοινοβούλιο (Bürgerschaft), που εκλέγεται από τους πολίτες στις δύο πόλεις της Βρέμης και του Μπρεμερχάφεν.

Η εκτελεστική εξουσία αποτελείται από τη Γερουσία της Βρέμης, η οποία εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας (Senatspräsident), ο οποίος είναι επίσης ένας από τους Δημάρχους (Bürgermeister) των πόλεων του κρατιδίου της Βρέμης, εκλέγεται άμεσα από το Κοινοβούλιο. Η Γερουσία επιλέγει από τα μέλη της έναν Αντιδήμαρχο, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής του προέδρου. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας ή άλλων γερμανικών κρατιδίων, ο Πρόεδρος της Γερουσίας δεν έχει την εξουσία να παρακάμψει τους γερουσιαστές σχετικά με την πολιτική, η οποία αποφασίζεται από τη Γερουσία συλλογικά. Από το 1945, η Γερουσία κυριαρχείται συνεχώς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σε δημοτικό επίπεδο, οι δύο πόλεις έχουν ξεχωριστή διοίκηση:

  • Η διοίκηση της πόλης της Βρέμης διευθύνεται από τους δύο δημάρχους και ελέγχεται από το τμήμα του Κοινοβουλίου, το οποίο απατίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Βρέμης.
  • Το Μπρεμερχάφεν από την άλλη πλευρά έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ξεχωριστά από το Κοινοβούλιο της Βρέμης και μια διοίκηση υπό ξεχωριστό Δήμαρχο (Oberbürgermeister) και Αντιδήμαρχο.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Εκλογές στη Βρέμη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]