Βρέμη (ομόσπονδο κρατίδιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κρατίδιο της Βρέμης
Σημαία της Βρέμης
Χάρτης
Σημαία
Έμβλημα της Βρέμης
Έμβλημα
Χώρα: Γερμανία
Πρωτεύουσα: Βρέμη
Έκταση: 325,42
Πληθυσμός: 654.774 (30 Απριλίου 2012)[1]
Ιστοσελίδα: bremen.de
Πολιτική
Πρωθυπουργός: Γιενς Μπέρνσεν (SPD)
Χάρτης
Το κτίριο του Κοινοβουλίου της Βρέμης

Η Ελεύθερη και χανσεατική πόλη της Βρέμης (γερμανικά: Freie Hansestadt Bremen, προφέρεται [bʁe mənː]) είναι το μικρότερο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Μια πιο ανεπίσημη ονομασία, η οποία όμως χρησιμοποιείται σε ορισμένες επίσημες περιστάσεις, είναι Κρατίδιο της Βρέμης (Land Bremen).

Το κράτίδιο αποτελείται από δύο πόλεις, τη Βρέμη και το Μπρέμερχαφεν στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, οι οποίες περιβάλλονται από ένα μεγαλύτερο σε έκταση ομόσπονδο κρατίδιο, την Κάτω Σαξωνία.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύστημα διακυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νομοθετικό σώμα του κράτους της Βρέμης είναι το Κοινοβούλιο (Bürgerschaft), που εκλέγεται από τους πολίτες στις δύο πόλεις της Βρέμης και του Μπρέμερχαφεν.

Η εκτελεστική εξουσία αποτελείται από τη Γερουσία της Βρέμης, η οποία εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας (Senatspräsident), ο οποίος είναι επίσης ένας από τους Δημάρχους (Bürgermeister) των πόλεων του κρατιδίου της Βρέμης, εκλέγεται άμεσα από το Κοινοβούλιο. Η Γερουσία επιλέγει από τα μέλη της έναν Αντιδήμαρχο, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής του προέδρου. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας ή άλλων γερμανικών κρατιδίων, ο Πρόεδρος της Γερουσίας δεν έχει την εξουσία να παρακάμψει τους γερουσιαστές σχετικά με την πολιτική, η οποία αποφασίζεται από τη Γερουσία συλλογικά. Από το 1945, η Γερουσία κυριαρχείται συνεχώς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σε δημοτικό επίπεδο, οι δύο πόλεις έχουν ξεχωριστή διοίκηση:

  • Η διοίκηση της πόλης της Βρέμης διευθύνεται από τους δύο δημάρχους και ελέγχεται από το τμήμα του Κοινοβουλίου, το οποίο απατίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Βρέμης.
  • Το Μπρέμερχαφεν, από την άλλη πλευρά, έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο λειτουργεί ξεχωριστά από το Κοινοβούλιο της Βρέμης και μια διοίκηση υπό ξεχωριστό Δήμαρχο (Oberbürgermeister) και Αντιδήμαρχο.

Εκλογές 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο, στις 22 Μαΐου 2011,[2], οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι παρέμειναν ως ο κυβερνών συνασπισμός.[3] Οι Πράσινοι πήραν τη 2η θέση από τους Χριστιανοδημοκράτες για πρώτη φορά στην ιστορία των κρατιδίων της Δυτικής Γερμανίας.[3]

Κόμμα Ψήφοι  % +/– Έδρες +/–  %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 38,6 +1,9 36 +4
Συνασπισμός ' 90/ Οι Πράσινοι 22,5 +5,7 21 +7
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) 20,4 -5,1 20 -3
Η Αριστερά 5,6 -2,8 5 -2
Πολίτες εν Οργή (BIW) 3,7 +2,9 1 0
Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 2,4 -3,8 0 -5
Κόμμα των Πειρατών (PIRATEN) 1,9 +1,9 0 0
Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) 1,6 -1,1 0 0
Λοιπά 3,4 +2,7 0 0
Σύνολο 100,0% 83 100,0%

Πηγή αποτελεσμάτων[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bremen (state) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).