Βιτάλε ντα Μπολόνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιτάλε ντα Μπολόνια
Γέννηση1289[1]
Μπολόνια
Θάνατος1359[1]
Μπολόνια
Χώρα πολιτογράφησηςΠαπικά Κράτη (έως 1337)
Κυριαρχία της Μπολόνια (από 1337)
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαThe Coronation of the Virgin και Saint George and the Dragon
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος

Ο Βιτάλε ντα Μπολόνια (Vitale da Bologna, περίπου 1309 – 1360), επίσης γνωστός ως Vitale di Aymo de 'Cavalli ή Vitale degli Equi, ήταν Ιταλός ζωγράφος της πρώιμης Αναγέννησης .

Μαντόνα ντελ Ρικάμο
Μαντόνα της ταπεινότητας

Είναι εκπρόσωπος της σχολής ζωγραφικής της Μπολόνια του 14ου αιώνα, γενέτειράς του και τόπου όπου ήταν πιο δραστήριος. Τα έργα που επιβιώνουν στη Μπολόνια περιλαμβάνουν ένα πολύπτυχο στην εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε (1353) και θραύσματα τοιχογραφιών στο δεξιό παρεκκλήσιο της Santa Maria dei Servi. Ο Βιτάλε ήταν επίσης ενεργός στην Πομπόζα, όπου ζωγράφισε τις τοιχογραφίες στην αψίδα του Αββαείου της Πομπόζα, στη Φερράρα, ολοκληρώνοντας μια σειρά από (σήμερα χαμένα) αγάλματα για τον καθεδρικό ναό της Φερράρα και ένα ρετάμπλ για την Αδελφότητα, που σήμερα βρίσκεται στα Μουσεία του Βατικανού, και στο Ούντινε, όπου κλήθηκε να εργαστεί για τον Πατριάρχη της Ακυιλίας, Μπερτράν ντε Σαιν Ζενιέ (Bertrand de Saint Geniès). [2] Στο Ούντινε ζωγράφισε έναν κύκλο τοιχογραφιών για το κύριο παρεκκλήσιο του καθεδρικού ναού, καθώς και τοιχογραφίες στο παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου. Καταγράφηκε για τελευταία φορά στη Μπολόνια το 1359 και πιστεύεται ότι απεβίωσε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ή στις αρχές του 1360. [3]

Το καλύτερο έργο του είναι το πάνελ με τον Άγιο Γεώργιο και τον Δράκοντα, που σήμερα εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Μπολόνια. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η Madonna dei Denti ("Παναγία των οδόντων", υπογεγραμμένη και χρονολογημένη το 1345), στο Μουσείο Davia-Bargellini της Μπολόνια.

Παγκόσμια αποδίδεται σε αυτόν η μεγάλη τοιχογραφία Nativity που προέρχεται από την εκκλησία της αδελφότητας της Santa Maria della Mezzaratta στα περίχωρα της Μπολόνια, η οποία σήμερα έχει αποσπαστεί και διατηρείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Μπολόνια και η τοιχογραφία γνωστή ως Madonna del Ricamo ("Η Παναγία του κεντήματος"), αρχικά από τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Μπολόνια και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας της Μπολόνια. [4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ολλανδικά) RKDartists. 81367. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Casadio, Paolo (1990). Itinerari di Vitale da Bologna: affreschi ad Udine e Pomposa. Bologna: Nuova Alfa. σελίδες 49–88. 
  3. Raffaella Pini in Medica, Massimo (ed.) (2010). Le Madonne di Vitale: pittura e devozione a Bologna nel Trecento. Ferrara: Edisai. σελίδες 33–41. CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  4. Gibbs, Robert, 'Vitale da Bologna', Grove Art Online.