Βιοπληροφορική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βιοπληροφορική (bioinformatics) αποκαλείται ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος προέκυψε από τη συνεργασία των επιστημών της μοριακής βιολογίας και της πληροφορικής. Θεωρώντας τα βιολογικά δεδομένα (DNA, RNA, πρωτεΐνες) ως ψηφιακή πληροφορία, εφαρμόζει αλγορίθμους για την επεξεργασία τους και την παραγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων με αποδοτικό τρόπο. Συνήθως χρησιμοποιούνται μέθοδοι κλάδων της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εξόρυξη δεδομένων (π.χ. νευρωνικά δίκτυα, μπεϋζιανά δίκτυα κλπ) και ο εξελικτικός υπολογισμός (π.χ. γενετικοί αλγόριθμοι).

Τα βιολογικά μακρομόρια, όπως το DNA, το RNA και οι πρωτεΐνες, μπορούν να θεωρηθούν ως ακολουθίες συμβόλων, δηλαδή συμβολοσειρές. Για παράδειγμα το DNA μπορεί να θεωρηθεί ως μια ακολουθία χιλιάδων νουκλεοτιδίων ή βάσεων. Υπάρχουν τέσσερα είδη βάσεων και αντίστοιχα τέσσερα είδη νουκλεοτιδίων: η αδενίνη, η θυμίνη, η γουανίνη και η κυτοσίνη. Αντιστοιχίζοντας σε καθεμία απ' αυτές ένα σύμβολο, π.χ. «A» για την αδενίνη, «T» για τη θυμίνη, «G» για τη γουανίνη και «C» για την κυτοσίνη, μπορούμε να κατασκευάσουμε τέτοιες συμβολοσειρές (π.χ. «...AAGATCGGTAC...»). Κατά παρόμοιο τρόπο, οι πρωτεΐνες μπορούν να περιγραφούν ως ακολουθίες αμινοξέων. Αυτού του είδους η αναπαράσταση είναι ιδιαίτερα πρόσφορη για επεξεργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπορεί να μας δώσει χρήσιμα αποτελέσματα.

Στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο "Βιοπληροφορική". Στόχος του προγράμματος, όπως αναγράφεται στη σχετική ιστοσελίδα, αποτελεί η εξειδίκευση υψηλού επιπέδου στη χρησιμοποίηση τεχνικών και μεθόδων της Επιστήμης των Υπολογιστών, της Στατιστικής και των Μαθηματικών για την εξερεύνηση νέων τρόπων προσέγγισης και επίλυσης των βιολογικών προβλημάτων, καθώς και για την καλύτερη αντίληψη βασικών αρχών της Βιολογίας.

Πρόσφατα εγκρίθηκε το "Μεταπτυχιακό Μεθοδολογία Βιοϊατρικής Έρευνας, Βιοστατιστική και Κλινική Βιοπληροφορική" που δίνει έμφαση στην εφαρμογή της Βιοστατιστικής και Βιοπληροφορικής στις Βιοϊατρικές Επιστήμες. Το Μεταπτυχιακό οργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό παρέχει υπόβαθρο για i) το σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση Κλινικών Μελετών, ii) την επεξεργασία και ερμηνεία Βιοϊατρικών (και Γενετικών) Δεδομένων, iii) τη διαχείριση Βιοϊατρικών Δεδομένων και iv) τη Λήψη Αποφάσεων βασισμένων στη Συστηματική Ανασκόπηση και Μέτα-ανάλυση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα