Βικιπαίδεια:Υποψήφια αξιόλογα λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  Αξιόλογα λήμματα   Υποψήφια   Αρχείο συζητήσεων   Αφαίρεση αξιόλογων   Αρχείο αφαίρεσης αξιόλογων  

Στην παρούσα σελίδα καθορίζουμε ποια λήμματα θα επιλεγούν ως αξιόλογα λήμματα, αντιπροσωπεύοντας το καλύτερο δείγμα δουλειάς στην Βικιπαίδεια. Δείτε πρώτα τα κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι ένα αξιόλογο λήμμα.

Σε περίπτωση που προτείνετε ένα λήμμα, γράψτε συνοπτικά του λόγους που σας οδηγούν στην επιλογή σας, αναφερόμενοι πιθανώς στην αρτιότητα, τη δομή, την αξιοπιστία, τη μορφή και την ουδετερότητα του λήμματος. Ιδιαίτερα αν απορρίπτετε μια υποψηφιότητα καλείστε επίσης να αναπτύξετε μια σχετική επιχειρηματολογία. Είναι προτιμότερο να μην συσσωρεύονται πολλά υποψήφια λήμματα προκειμένου να διεξάγεται ευκολότερα η διαδικασία της ψηφοφορίας και κριτικής. Υποψηφιότητες που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των χρηστών ώστε να αποτελέσουν ένα από τα αξιόλογα λήμματα της Βικιπαίδειας απορρίπτονται (αλλά μπορούν να προταθούν εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως αξιόλογα βρίσκονται στο αρχείο.

Κριτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα αξιόλογο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς.
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών).
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο.
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος.
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες.
  3. να υπάρχει ένας καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων.
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα αξιόλογο λήμμα.
 6. Πρέπει να έχει ένα λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρoί ένα αξιόλογο λήμμα.
 2. Προσθέστε στη πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο *[[Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Υποψήφιο Αξιόλογο]] και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στον «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποεπικεφαλίδα στην καινούργια σελίδα. Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να καταχωρηθεί στα αξιόλογα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο αξιόλογο}} στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.

Καλό θα ήταν αυτός που υποβάλει μια πρόταση να μην έχει σημαντική συμμετοχή στην συγγραφή του λήμματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Κάτι τέτοιο όμως είναι προαιρετικό, αποτελεί μια σύσταση και τίθεται στην ευχέρεια του χρήστη για το αν θα την ακολουθήσει.

Γνωμοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να εκθέσετε την γνώμη σας υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε την υποψηφιότητα γράψτε {{Υπέρ}} και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε {{Κατά}} και στη συνέχεια τους λόγους της επιλογής σας με πιθανές προτάσεις βελτίωσης.
 • Αν δεν έχετε αποφασίσει αλλά θέλετε να πείτε κάτι γράψτε {{Σχόλιο}} και την άποψή σας.
  • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας απόφαση, διαγράψτε την με <s>...</s>.

Το χρονικό όριο προαγωγής των λημμάτων σε αξιόλογα είναι δύο μήνες. Για την τελική επιλογή ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε θετικές προτάσεις ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορρίπτεται (αλλά μπορεί να προταθεί εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως αξιόλογα βρίσκονται στο αρχείο. Τέλος οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε συζήτηση αν κρίνουν ότι χρειάζεται και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από την συζήτηση αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση δεν καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Η χρήση των παραπάνω προτύπων είναι προαιρετική. Σημασία έχει η άποψη που εκφράζεται και η οποία λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια. Απόψεις που εκφράζονται με ένα απλό υπέρ ή κατά είναι πολύ πιθανό να μην ληφθούν υπόψη.

Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίων ο Χίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ, λήμμα καλογραμμένο, πλήρες και τεκμηριωμένο, σύμφωνο από κάθε άποψη με τις προδιαγραφές που θέτουμε. Κατα κύριο λόγο γραμμένο και επιμελημένο από τον Ptoliethron.

Το λήμμα έχει υποστεί τη διαδικασία κριτικής εδώ Συζήτηση:Ίων ο Χίος/Κριτική λημμάτωνGeilamir (συζήτηση) 09:31, 22 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. και μικρό σχόλιο, η χρήση του fl αντί για έτος γέννησης και θανάτου στην εισαγωγή ξενίζει. --C Messier 12:09, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
Μα επειδή δεν είναι γνωστά το έτος γέννησης και θανάτου χρησιμοποιείται το fl., δες το λήμμα floruit.→Geilamir (συζήτηση) 13:20, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ.--Στέλιοςπείτε μου 19:17, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

"Υπέρ" τέλειο, το νεο μας αξιόλογο λήμμα. "shadow eddy" 19:31, 20 Μαρτίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ." Πολύ καλογραμμένο

Symbol support vote.svg Υπέρ. Κάμποσα αμετάφραστα παραθέματα στις Σημειώσεις και επιπλέον επιθυμητές μικροδιορθώσεις, μικροβελτιώσεις, μικροπροσθήκες. Παρ' όλ' αυτά, και με δεδομένες την άφθαστη τελειότητα και τη γενικότητα μίας εγκυκλοπαίδειας, ως αναγνώστης θα επιθυμούσα και άλλα λήμματα σαν αυτό στη(ν ελληνική) Βικιπαίδεια· και άλλα λήμματα σαν αυτό αρχαίων Ελλήνων ποιητών (και όχι μόνο ποιητών), για τους οποίους δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα και το έργο των οποίων σχεδόν στο σύνολό του έχει απολεσθεί. — Dionysusσυζήτηση 14:38, 28 Μαΐου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Πράγματι, είναι πολύ καλό. Κι αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η συντακτική του αρτιότητα και, γενικότερα, ο «στρωτός» του λόγος. Εν συντομία είναι καλογραμμένο! Σχετικά με τις πληροφορίες, ούτε το 1/5 δεν ήξερα για τον Ίωνα τον Χίο, οπότε δεν μπορώ να κρίνω την πληρότητά του, επειδή δεν τον γνωρίζω σε βάθος όμως, υποθέτω πως δεν έχει ικανές ελλείψεις που να μπορούν του στερήσουν το επίθετο «αξιόλογο».--Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 16:21, 5 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Εγώ δεν ήξερα ποιός ήταν ο Ίων ο Χίος και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικός, αλλά πιστεύω πως το λήμμα καλύπτει όλους τους αναγνώστες. Το λήμμα παρουσιάζει επαρκώς το έργο του Ίωνα (όλες τις πτυχές) και παρουσιάζει αρκετές κριτικές απόψεις για το έργο του. Επίσης, μας δείχνει τις σχέσεις του Ίωνα με άνδρες όπως ο Περικλής και ο Κίμωνας, άνδρες που ήσαν σημαντικοί για την αθηναϊκή ηγεμονία. Τέλος, πιστεύω πως τα αποσπάσματα από διάφορα ποιήματα που γράφτηκαν από τον Ίωνα ή αναφέρονται σ' αυτόν δίνει μια πολύ καλή αισθητική εικόνα. Οπότε, είμαι σίγουρος πως αυτό το λήμμα αξίζει τον τίτλο του αξιόλογου. Dienekes300 (συζήτηση) 10:32, 8 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Όντως πληρέστατο, τεκμηριωμένο και γενικά εξαιρετικό. Dgolitsis--"~", 20:28, 14 Ιουλίου 2014 (UTC)

Βρετανική Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.Δεν είχα επίγνωση ότι άρθρο που αφορά κάτι Βρετανικό υπήρχε σε τόσο καλή κατάσταση. Είναι πλήρες, καλογραμμένο, αντίστοιχο της αξιόλογης αγγλικής εκδοχής του (πρόκειται για προσαρμογή του αγγλικού κειμένου), με πολλές παραπομπές.Ιων (συζήτηση) 23:09, 21 Μαΐου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ.Istoria1944 (συζήτηση) 23:31, 21 Μαΐου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Επειδή είναι άριστο και το θέμα,και η δομή και το μέγεθος του λήμματος.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 89.210.61.20 (συζήτησησυνεισφορά) .

Symbol support vote.svg Υπέρ. (Και ξανακάνω εμφάνιση!!!) --Χρυσοχέρης (συζήτηση) 20:21, 29 Μαΐου 2014 (UTC)

Symbol oppose vote.svg Κατά.

«Στην ακμή της ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία...»* (Βρετανική Αυτοκρατορία)

Κατά τη γνώμη μου, το άρθρο αρμόζει είτε σε μία εγκυκλοπαίδεια παλαιάς κοπής είτε, περισσότερο αυτό, σε μία παιδική εγκυκλοπαιδεία. Επιπλέον, απουσιάζει πλήρως η ενότητα Εξωτερικοί σύνδεσμοι και η όποια ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.

(Τι πρόσφερε η Βρετανική Αυτοκρατορία στον κόσμο και πού έβλαψε; Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολλές σημαντικές ετερόκλιτες απόψεις επί του θέματος.)— Dionysusσυζήτηση 18:25, 2 Ιουνίου 2014 (UTC)

Symbol opinion vote.svg ΣχόλιοΔιαφωνώ. Υπάρχει μια μεγάλη παράγραφος που λέγεται κληρονομιά και αναφέρεται και σε αρνητικά και στα θετικά αποκύματα της αυτοκρατορίας (Βόρεια Ιρλανδία και συγκρούσεις, κρίκετ).--Ιων (συζήτηση) 09:10, 3 Ιουνίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Βρήκα χρόνο και το διάβασα. Φοβερό! Έγινε πολύ καλή και ποιοτική δουλειά. Πραγματικά αξιόλογο! ---Red rose 02.svgCorleoneμη τα μασάς! 22:16, 4 Ιουνίου 2014 (UTC)

Ανόρθωση Αμμοχώστου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα είναι πλήρες και έχει πηγές για τα πάντα. Μπορεί να έχει λίγα συντακτικά λάθη (αν έχει) η κάποιες γενικές απροσεξίες (που δε το νομίζω). Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν θέματα που να απουσιάζουν απο το Λήμμα και αξίζει σίγουρα αναβάθμιση της σπουδαιότητας του. Ακούω απόψεις και αν όχι για αξιόλογο, τι πρέπει να προστεθεί για να μπορέσει να γίνει αξιόλογο. --ChrisAnorthosis (συζήτηση) 08:44, 3 Ιουνίου 2014 (UTC)

Το λήμμα έχει και ουσιώδη λάθη. Π.χ. Στα προημιτελικά, η Ανόρθωση νίκησε τον ΠΟΛ/ΑΕ Μαρωνίου με σκορ 3-0 Μάλλον εννοεί τον Πεζοπορικό Λάρνακας και όχι τον ΠΟΛ/ΑΕ Μαρωνίου, μια ομάδα που δεν υπήρχε τότε! Χρειάζεται μια προσεκτική ανάγνωση. Xaris333 (συζήτηση) 09:03, 3 Ιουνίου 2014 (UTC)

Κυπριακό πρόβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά είναι ωραίο λήμμα πληροί τα κριτήρια. Πληροί τα κριτήρια επειδή δεν παραλείπει λεπτομέρειες ενώ παράλληλα έχει ένα λογικό μέγεθος. Επίσης πρέπει να γίνει αξιόλογο επειδή δίνει την ιστορία του κυπριακού ελληνισμού. Stamsarg (συζήτηση) 16:21, 4 Ιουνίου 2014 (UTC)stamsarg

Symbol oppose vote.svg Κατά. Ελλιπής τεκμηρίωση, πρόβλημα ουδετερότητας (ε ναι, δεν γράφουμε σε ιστοσελίδα εθνικιστικού περιεχομένου αλλά σε εγκυκλοπαίδεια...) και πάει λέγοντας... Θα έπρεπε πρώτα να τεθεί για κριτική... Επίσης καλό θα ήταν να διαβάσεις την σχετική πολιτική ανάδειξης αξιόλογων... Η ανάδειξη αξιόλογων δεν γίνεται με κριτήρια "ομορφιάς" αλλά με βάση σχετική πολιτική του εγχειρήματος...--Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 16:33, 4 Ιουνίου 2014 (UTC)

Εκστρατεία στη Σικελία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Θέλω να προτείνω το λήμμα Εκστρατεία στη Σικελία για την τάξη των Αξιολόγων. Ας δούμε τα κριτήρια που χρειάζεται ένα λήμμα για να γίνει αξιόλογο και γιατί πιστεύω πως το λήμμα τηρεί τα κριτήρια:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς - ίσως φανεί υποκειμενικό το σχόλιο, αλλά θεωρώ πως η δουλειά στο λήμμα είναι όντως καλή και ποιοτική. Και δεν το θεωρώ μονάχα εγώ (ως συντάκτης του λήμματος), αλλά και τρίτοι χρήστες (βλ. σελίδα κριτικής)
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός - η αρχική μορφή ήταν κάπως μεγάλη και τώρα έχει μειωθεί, κάνοντας τον λόγο πιο στρωτό.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες - πληρέστατο, αναφέρεται όχι μόνο στα γεγονότα και στις μάχες που διεξήχθησαν στη Σικελία, αλλά παρουσιάζει το υπόβαθρο και τις εξελίξεις στην Αθήνα πριν την εκστρατεία. Επίσης, το λήμμα δείχνει συγκρούσεις και στην Ελλάδα που είχαν επηρεάσει τα γεγονότα στη Σικελία. Τέλος, δίνει πλήρης περιγραφή των δυνάμεων που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές - όλα τα γεγονότα που αναφέρονται στο λήμμα έχουν την παραπομπή τους και μάλιστα σε ένα αξιόπιστο έργο, στην Ιστορία του Θουκυδίδη.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του - στο λήμμα γίνεται μονάχα ένα σχόλιο για την εκστρατεία: βρίσκεται στην εισαγωγή του λήμματος και παραπέμπει στον Θουκυδίδη.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών) - ΟΚ, ίσως εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, αλλά πιστεύω πως αν το λήμμα τηρεί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια, τότε θα τηρεί αυτόματα και αυτό. Έχει γίνει μεγάλη αλλαγή στο λήμμα σε σχέση με την αρχική μορφή που θεωρήθηκε (βλ. σελίδα κριτικής) τεράστια σε έκταση - προχώρησα στη μείωση της έκτασης και όπως αναφέρει τρίτος χρήστης στη σελίδα συζήτησης μου, Από το διάβασμα που έκανα το βρήκα να έχει το επιθυμητό μέγεθος, να είναι ξεκούραστο και, τέλος, να μην έχει χάσει καθόλου από την πληρότητά του.
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο - παραπέμπει συνέχεια στην πιο αξιόπιστη πηγή που έχουμε για τα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου και ειδικά για τη σικελική εκστρατεία, στην Ιστορία του Θουκυδίδη.
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος - υπάρχει.
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες - τηρεί το κριτήριο.
  3. να υπάρχει ένας καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων - υπάρχει.
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα αξιόλογο λήμμα - υπάρχουν εικόνες και με καλή περιγραφή. Οι εικόνες βρίσκονται στα Κοινά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα.
 6. Πρέπει να έχει ένα λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες - στην αρχή, αυτό ήταν το κύριο πρόβλημα του λήμματος, αλλά τώρα έχει διορθωθεί (βλ. και σχόλιο στη σελίδα συζήτησης μου που παραθέτω πιο πάνω).

Βάσει λοιπόν αυτών των παρατηρήσεων, ψηφίζω Symbol support vote.svg Υπέρ.. Dienekes300 (συζήτηση) 08:59, 12 Ιουνίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Είχα πιστέψει από την αρχή πως θα γίνει πολύ καλό το λήμμα και έγινε! Το ψηφίζω υπέρ! Θεωρώ κι εγώ πως τηρεί τις προϋποθέσεις που ειπώθηκαν παραπάνω. Κι αν διαφωνήσει κάποιος, υποθέτω πως θα είναι κάτι το αμελητέο και θα μπορεί να διορθωθεί γρήγορα. Ίσως υπάρχει κάποιος ιστορικός ανάμεσά μας και αυτός δει κάποια έλλειψη (ή κάποιο άλλο πρόβλημα), εγώ με τις δικές μου, τις λίγες γνώσεις, γενικά για τους Πελοποννησιακούς Πολέμους, το βρίσκω πληρέστατο. --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 09:53, 12 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Θα προτιμούσα να υπάρχουν παραπομπές σε έργα σύγχρονων ιστοριογράφων και όχι μόνο στην πρωτογενή πηγή των γεγονότων, το Θουκιδιδή. Το γιατί το αναφέρει εδώ Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές και εδώ Βικιπαίδεια:Όχι πρωτότυπη έρευνα: «Τα λήμματα της Βικιπαίδειας θα πρέπει να βασίζονται κυρίως σε αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές.» --C Messier 08:36, 13 Ιουνίου 2014 (UTC)
Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Θεωρείται πρωτογενή έρευνα ο Θουκυδίδης; Απλώς μου φάνηκε πολύ περίεργο το σχόλιο αυτό, για αυτό και ρωτώ, πάντα, φιλικά... --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 10:43, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)
  • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Μετέφερα αρκετές παραπομπές από την Αγγλική Βικιπαίδεια που αναφέρονται στα έργα του Ντόναλντ Κάγκαν (Αμερικανός ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου), χάρη στις οποίες πρόσθεσα μια νέα παράγραφο στην ενότητα «Προετοιμασίες για νέα εκστρατεία». Επίσης, πρόσθεσα μερικές παραπομπές στα έργα «Νικίας» και «Αλκιβιάδης» (συλλογή «Βίοι Παράλληλοι») του Πλούταρχου. Δεν έχω στη διάθεση μου ξένη βιβλιογραφία, οπότε δεν μπορώ να μεταφέρω παραπομπές σε ξένα βιβλία - γι' αυτό και πήρα από την Αγγλική Βικιπαίδεια. Όσο για το «Τα λήμματα της Βικιπαίδειας θα πρέπει να βασίζονται κυρίως σε αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές.», εγώ θα διαφωνήσω μερικώς, καθώς θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στην προκειμένη περίπτωση - δεν γίνεται να παραπέμπουμε κυρίως σε ξένους και δευτερογενείς πηγές, όταν ο Θουκυδίδης έχει γράψει ένα μεγάλο έργο, στο οποίο σαφώς παραπέμπουν συγγραφείς όπως ο Πλούταρχος και σύγχρονοι ιστοριογράφοι. Ελπίζω να διόρθωσα το πρόβλημα. Άλλες παρατηρήσεις; Dienekes300 (συζήτηση) 10:54, 13 Ιουνίου 2014 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Το διάβασα και το βρίσκω πλήρες, ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο ως λήμμα με ακριβείς ιστορικές πληροφορίες. Αφού πέρασε και την διαδικασία της κριτικής με επιτυχία δεν νομίζω πως μένει κάτι άλλο. —-Αξιολογότατο ---Red rose 02.svgCorleoneμη τα μασάς! 09:43, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)

Ασπροσουσουράδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.--Στέλιοςπείτε μου 09:16, 7 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Δεν βλέπω κάποια επιχειρηματολογία να αναπτύσσεται γιατί το λήμμα να γίνει αξιόλογο. --C Messier 21:00, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. πολύ καλογραμμένο και με πλήθος πηγών. --Ttzavarasσυζήτηση 21:06, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να επισημανθεί ως αξιόλογο.--Στέλιοςπείτε μου 15:19, 16 Ιουνίου 2014 (UTC)

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.--Στέλιοςπείτε μου 16:07, 4 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Δεν βλέπω κάποια επιχειρηματολογία να αναπτύσσεται γιατί το λήμμα να γίνει αξιόλογο.--C Messier 21:08, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)

Symbol oppose vote.svg Κατά. Τυχαίνει να συγγράφω μόνος το συγκεκριμένο λήμμα, τον τελευταίο καιρό και έχω να πω πως έχει τρομερές ελλείψεις, τις οποίες προσπαθώ να καλύψω. Το θέλω αξιόλογο. Αλλά αργεί ακόμα! --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 09:06, 15 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Αν και μου άρεσε πολύ καθώς το διάβασα, θα σεβαστώ την προσπάθειά σου για βελτίωσή του και δεν θα καταθέσω την άποψή μου με ψήφο. Έχει όπως ανέφερες πολλά περιθώρια βελτίωσης, αν και πάλι, όπως έχει αυτήν την στιγμή, θετικά θα το ψήφιζα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό λήμμα για έναν άνθρωπο-μορφή, στην ιστορία της λογοτεχνίας. Σου εύχομαι καλή συνέχεια. —Red rose 02.svgCorleoneμη τα μασάς! 13:38, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)

Κούκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.--Στέλιοςπείτε μου 16:15, 6 Ιουνίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Δεν βλέπω κάποια επιχειρηματολογία να αναπτύσσεται γιατί το λήμμα να γίνει αξιόλογο. --C Messier 21:08, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να επισημανθεί ως αξιόλογο.--Στέλιοςπείτε μου 15:20, 16 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο: Από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετή και καλή δουλειά. Χρειάζεται όμως να διορθωθούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αναφορές στα ελληνικά πράγματα, οι οποίες μάλλον τείνουν να δώσουν έναν ελληνοκεντρικό τόνο στο άρθρο,, ενώ νομίζω ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι αναφορές τύπου λεξικού με τις παροιμίες. ----Lemur12να'στε καλά 20:12, 25 Ιουνίου 2014 (UTC)

Καλόγερος (πτηνό)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.--Στέλιοςπείτε μου 19:50, 18 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Δεν βλέπω κάποια επιχειρηματολογία να αναπτύσσεται γιατί το λήμμα να γίνει αξιόλογο. --C Messier 21:07, 14 Ιουνίου 2014 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να επισημανθεί ως αξιόλογο.--Στέλιοςπείτε μου 15:21, 16 Ιουνίου 2014 (UTC)

Σιδηροκυανιούχο κάλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ. Μικρό άρθρο αλλά πολύ περιεκτικό. --Xhmikos (συζήτηση) 18:40, 21 Ιουνίου 2014 (UTC)