Βασίλης Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1960
Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρώσικα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔιπλωμάτης ,Συγγραφέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Chief of Staff of the Greek Precidency Vassilis Papadopoulos, with the President of Greece Katerina Sakellaropoulou, at the celebration of the Restoration of Democracy (07/24/2020)
Ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Παπαδόπουλος, μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην Γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (24/07/2020).

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε νομική στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελείωσε μεταπτυχιακά στο Διεθνές Δίκαιο (DEA) και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Γαλλία. Εκτός της Ελληνικής, γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά.

Διπλωματική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985 διορίστηκε ως Ακόλουθος Πρεσβείας στο διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία ιδίως σε Διευθύνσεις για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξωτερικές σχέσεις, ενεργειακά, προϋπολογισμός της ΕΕ, θεσμικά ζητήματα, ΟΝΕ και κρίση του ευρώ). Στο εξωτερικό υπηρέτησε στο Προξενείο Σαν Φρανσίσκο, στην Πρεσβεία Κιέβου, στην Πρεσβεία Μπανγκόκ και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη (Νέα Υόρκη), όταν η χώρα μας έγινε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί χειρίστηκε θέματα διεθνούς ανάπτυξης, περιβάλλοντος, συγκρούσεων στην Αφρική καθώς και μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως Πρέσβης της Ελλάδας υπηρέτησε στο Κίεβο και το Βουκουρέστι[1] . Παράλληλα έχει διδάξει επί σειρά ετών στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών θέματα πρακτικής διπλωματίας και πολιτισμού με βάση διαδραστικές μεθόδους και προσομοιώσεις. Το Νοέμβριο 2019 τοποθετήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας ως διπλωματικός Σύμβουλος της Επιτροπής 2021, ενώ στις 13 Μαρτίου 2020 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπαδόπουλος είναι συγγραφέας διηγημάτων με τίτλο «Στην Άπω Ανατολή, εντυπώσεις ενός διπλωμάτη»[2], που εκδόθηκαν στα ελληνικά το 2002 από τις εκδόσεις Περίπλους, και στα αγγλικά το 2020 από την DartFrog Books. Το βιβλίο ξεκινά από εντυπώσεις από τα ασιατικά κράτη όπου εργάστηκε (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Καμπότζη, Λάος) ή ταξίδεψε (Ινδονησία, Κίνα, Νεπάλ) και περιγράφει τις διαφορές στη νοοτροπία και τις αντιλήψεις με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το 2008 εξέδωσε στις εκδόσεις Περίπλους μια νουβέλα υπό μορφή διηγημάτων με τίτλο «Όλυα. Δυό χειμώνες και μία άνοιξη».[3]. Είναι η ιστορία μιας νεαρής όμορφης Ουκρανής, που συνδέεται από ανάγκη με ένα πλούσιο ολιγάρχη, έμπορο όπλων και άθελά της γίνεται μάρτυρας ενός εγκλήματος. Για να γλυτώσει, καταφεύγει στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνομπίλ, δίπλα στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ουκρανικά και ρουμανικά.

Το 2018, στο Βουκουρέστι, από τον εκδοτικό οίκο Ομόνοια εκδόθηκε ένα δοκίμιο του σε δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά και ρουμανικά) με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση»[4]. Πρόκειται για την παρουσίαση της ποίησης του ποιητή και διπλωμάτη, με τρόπο εύληπτο και κατανοητό, μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του. Στέκεται ιδιαίτερα στη σύγκρουση των δύο πτυχών της προσωπικότητάς του, του διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας και του λογοτέχνη.

Το 2019 έγραψε ένα δίγλωσσο δοκίμιο (ελληνικά και ρουμανικά) με τίτλο "Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της Ελληνικής γλώσσας"[5] που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Περίπλους. Σε αυτό ανέλυσε την επιρροή της ελληνικής γλώσσας σε άλλους πολιτισμούς μέσα στους αιώνες.

Δημοσιεύτηκε επίσης, το 2019, το δοκίμιο "Διπλωματία και Ποίηση, η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη" [6] [7][8][9][10]από τις εκδόσεις Ίκαρος[11], όπου παρουσιάζει τον Γιώργο Σεφέρη δίνοντας έμφαση στο διπλωματικό έργο και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία.

«Στην Άπω Ανατολή, εντυπώσεις ενός διπλωμάτη», Βασίλης Παπαδόπουλος,2002,εκδόσεις Περίπλους & «Όλυα. Δυό χειμώνες και μία άνοιξη», Βασίλης Παπαδόπουλος,2008, εκδόσεις Περίπλους.
"Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της Ελληνικής γλώσσας", Βασίλης Παπαδόπουλος , 2019 , εκδόσεις Περίπλους & "Διπλωματία και Ποίηση , η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη" , Βασίλης Παπαδόπουλος , 2019, εκδόσεις Ίκαρος.

Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και Διπλωματικές Ακαδημίες διαφόρων χωρών, τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, όσο και για θέματα πολιτισμού και γλώσσας[12][13].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σε ρόλο ηθοποιού ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι Β. Παπαδόπουλος για να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό». www.amna.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Vasilis Papadopoulos - Reflecții de ambasador - Fundatia Romania Literara». arhiva.romlit.ro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όλυα – Δυο χειμώνες και μια άνοιξη « Εκδόσεις Περίπλους». Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  4. ««Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη Διπλωματία και την ποίηση» από τον πεζογράφο-διπλωμάτη Βασίλη Παπαδόπουλο». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2019. 
  5. «ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ « Εκδόσεις Περίπλους». Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019. 
  6. Αναγνώστης, Ο (23 Δεκεμβρίου 2019). «Γιώργος Σεφέρης, Η σχέση διπλωμάτη και ποιητή (του Αλέξη Πανσέληνου)». ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019. 
  7. «Για το βιβλίο του Βασίλη Παπαδόπουλου «Διπλωματία και Ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» – γράφει η Ανθούλα Δανιήλ». frear (στα Αγγλικά). 6 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020. 
  8. «Ο διπλωμάτης πίσω από τον ποιητή, Παύλου Παπαδόπουλου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2020. 
  9. «Το πάθος για δικαιοσύνη και η αίσθηση του ρόλου του ελληνισμού, ΕΥΗ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2020. 
  10. «Ποίηση και διπλωματία: Η δεξιοτεχνία της διατυπωμένης φράσης». bookpress.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  11. «Διπλωματία και Ποίηση, η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη». Εκδόσεις Ίκαρος. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019. 
  12. ««Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη» | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.». www.teloglion.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2020. 
  13. «Συμπόσιο για τον Γιώργο Σεφέρη στην Αγία Νάπα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2020.