Βασίλειο του Σιουνίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Βασίλειο του Σιουνίκ-Μπαγκ μεταξύ του 1020 και του 1166

Το Βασίλειο του Σιουνίκ (Αρμενικά: Սյունիքի թագավորություն), επίσης γνωστό ως Βασίλειο του Μπαγκ (Μπαγ'κ)[1] και μερικές φορές ως Βασίλειο του Καπάν,[1] ήταν ένα μεσαιωνικό εξαρτώμενο Αρμενικό βασίλειο[2][1] στην περιοχή του Σιουνίκ, του Αρτσάχ (σημερινό Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και του Γκεγαρκουνίκ. Κυριαρχούμενο από τη δυναστεία των Σισακιδών, η πόλη Καπάν ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Armenia // Encyclopædia Britannica "Η βυζαντινή κατάκτηση ήταν βραχύβια: το 1048 ο Τογκρούλ-Μπεγκ εξαπέλησε την πρώτη επιδρομή Σελτζούκων στην Αρμενία, το 1064 το Ανίον και το Καρς έπεσαν στον ανιψιό του Τογκρούλ και κληρονόμο Αλπ Αρσλάν και μετά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (1071) η περισσότερη χώρα βρισκόταν σε Τουρκικά χέρια. Το 1072 οι Κούρδοι Σαδαδίδες έλαβαν το Ανίον ως τιμάριο. Λίγοι ιθαγενείς Αρμένιοι ηγέτες επέζησαν για κάποιο διάστημα στο Κιουρκιανό βασίλειο του Λορί, το Σιουνικιανό βασίλειο του Μπαγκ ή Καπάν και το πριγκιπάτο του Κατσέν (Αρτσάχ) και του Σασούν."
  2. Armenia and Iran // Encyclopædia Iranica "Το 1162, η ανατολική Αρμενία δέχτηκε επίθεση από τον αταμπέη Ιλντεγκόζ του Αζερμπαϊτζάν. Το 1170, με νέα εισβολή, τερματίστηκε το Αρμενικό Βασίλειο του Σιουνίκ."
  3. Sisakan: Ghevond Alishan, Venice, 1893