Encyclopædia Iranica

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Encyclopædia Iranica
Συγγραφέας1200 συγγραφείς.
Αρχιεκδότης
και ιδρυτής: Εσχάν Γιαρσατέρ
ΕπιμελητήςNicholas Sims-Williams
Ahmad Ashraf
Habib Borjian
Mohsen Ashtiany
ΤίτλοςEncyclopædia Iranica
ΓλώσσαΑγγλικά[1]
Ημερομηνία δημιουργίαςΔεκαετία του 1970
Ημερομηνία δημοσίευσης1982
ΜορφήΈργο αναφοράς, εγκυκλοπαίδεια
ΘέμαIranian studies
Πρώτη έκδοσηΠανεπιστήμιο Κολούμπια

Η Encyclopædia Iranica είναι ένα εγχείρημα, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μιας αγγλόφωνης εγκυκλοπαίδειας για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Ιρανών από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή[2] Το εγχείρημα ξεκίνησε ο Εχσάν Γιαρσατέρ (Ehsan Yarshater) στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, το 1973 στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών, και θεωρείται πρότυπη εγκυκλοπαίδεια για τις ιρανικές σπουδές.

Η προοπτική της εγκυκλοπαίδειας ξεπερνά τα όρια του Ιράν (γνωστό επίσης ως "Περσία") και αγκαλιάζει το ευρύτερο πολιτισμικό Ιράν (κυρίως το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, τμήματα της Ανατολίας και του Κουρδιστάν) όπως και άλλες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες κυριαρχούσαν ενίοτε οι Ιρανικές γλώσσες: Καυκασία, νότια Ασία, κεντρική Ασία και Μεσοποταμία. Καλύπτονται επίσης και ζητήματα σχέσεων του ιρανικού κόσμου με άλλους πολιτισμούς όπως είναι η Κίνα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κ.λπ.

Το εγχείρημα έχει εκδώσει ήδη 15 τόμους, με προοπτική να εκδώσει ένα σύνολο 45 περίπου τόμων. Το πλήρες κείμενο των καταχωρήσεων είναι ελεύθερα διαθέσιμο κωδικοποιημένο με unicode[f 1].

Εκδότης της εγκυκλοπαίδειας είναι ο Εχσάν Γιαρσχατέρ διευθυντής ο Αχμέντ Ασράφ. Στην εκδοτική επιτροπή περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Νίκολας Σιμς-Γουίλιαμς (Nicholas Sims-Williams), ο Κρίστοφερ Τζ. Μπούνερ (Christopher J. Brunner), ο Μοχσέν Αστιανί (Mohsen Ashtiany), ο Μανουτσέχρ Κασέφ (Manuchehr Kasheff) και πάνω από - 40 σύμβουλου από μείζονες διεθνείς οργανισμούς που διενεργούν έρευνα στον τομέα των ιρανικών σπουδών.[3] Αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημιακών (πάνω από 1.200 το 2006) από τη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία συνεισέφεραν άρθρα στην Encyclopædia Iranica.

Η εγκυκλοπαίδεια έχει την υποστήριξη αρκετών ιδρυμάτων, οργανισμών και ατόμων. Από το 1979 υποστηρίχθηκε από τη Εθνική Δωρεά Ανθρωπιστικών Επιστημών, η οποία από τότε κάλυψε το 1/3 του προϋπολογισμού για λίγα χρόνια[2]. Στον κατάλογο υποστηρικτών περιλαμβάνονται το Αμερικανικό Συμβούλιο Λόγιων Εταιρειών, η Διεθνής Ακαδημαϊκή Ένωση, Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν και πολλά άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα και άτομα.

Σχετικά ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Μαρτίου, 2007, το Associated Press δημοσίευσε μια αναφορά για την Encyclopædia Iranica εισάγοντάς τη σε ένα μεγαλύτερο κοινό[4]. Την ιστορία αναπαρήγαγαν διάφορα μέσα, έντυπα και διαδικτυακά. Για παράδειγμα, το CNN International τροποποίησε την αρχική αναφορά εισάγοντας σχετική προπαγάνδα στον ιστότοπό του. Το άρθρο χωρίς καμία προγενέστερη επαφή με τα γραφεία της Encyclopædia Iranica περιείχε σοβαρές ανακρίβειες όπως "η ιρανική κυβέρνηση αντιτίθεται με πικρία στην εγκυκλοπαίδεια" όπως επίσης και ανακριβείς πληροφορίες για τον καθ. E. Yarshater.[5] Αυτές οι ανακρίβειες ώθησαν την Encyclopædia Iranica να δημοσιεύσει επίσημη απάντηση[2].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Προηγούμενα οι Windows και Mac χρήστες χρειάζονταν free font download Αρχειοθετήθηκε 2009-12-21 στο Wayback Machine. για να βλέπουν σωστά τους χαρακτήρες και τους τόνους.
  1. «The ISSN portal» (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Simplified Chinese, Αραβικά) ISSN International Centre. Παρίσι. 2330-4804.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ashraf, Ahmad (5 Απριλίου 2007). «Official response of the Encyclopaedia Iranica to the Associated Press article of March 25, 2007 entitled "U.S.-funded encyclopedia revels in Iran's greatness"» (PDF). Encyclopedia Iranica. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. 
  3. Encyclopaedia Iranica
  4. «CTV.ca | U.S.-funded encyclopedia revels in Iran's greatness». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. 
  5. CNN World: "Move over Britannica, here's Encyclopedia Iranica" (2)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]