Βασίλειος Πετράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Πετράκος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλειος Πετράκος (Ελληνικά)
Γέννηση1932[1][2]
Πειραιάς
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο της Λυών και Πανεπιστήμιο Παρί-Ναντέρ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςκλασική αρχαιολογία
Αξίωμαμέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έφορος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων
Ιδιότητακλασικός αρχαιολόγος και αρχαιολόγος

Ο Βασίλειος Πετράκος είναι Έλληνας αρχαιολόγος, Γενικός Γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία σε θέματα επιγραφικής.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1959 έως το 1994 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αρχικά ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων και αργότερα ως Έφορος και συγκεκριμένα στη Σπάρτη, στους Δελφούς, στην Αττική, στην Πάτρα, τη Χαλκίδα, τα Νησιά του Αιγαίου και στο Τμήμα Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πραγματοποίησε ανασκαφές στην Φωκίδα, τη Χαλκίδα, και στην Αττική και ιδίως στον Ραμνούντα, όπου αποκάλυψε και αναστήλωσε το ιερό της Νεμέσεως και τμήμα του νεκροταφείου με ταφικούς περιβόλους.

Από το 1988 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, δίνοντας προτεραιότητα στην έκδοση των επιστημονικών δημοσιεύσεων των ανασκαφών της Εταιρείας και την προώθηση των μελετών. Ήταν ιδρυτής του αρχαιολογικού περιοδικού Ο Μέντωρ που έχει ως κύριο αντικείμενο την ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής αρχαιολογίας και διευθυντής των επιστημονικών εκδόσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το 2000 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]