Βασίλειος Αμιρούτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Αμιρούτζης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Βασίλειος Αμιρούτζης ή Μεχμέτ-μπεης (15ος-16ος αι.) ήταν Οθωμανός λόγιος και αυτοκρατορικός σύμβουλος-αξιωματούχος, γιος του σημαντικού Τραπεζούντιου λογίου και πολιτικού Γεωργίου Αμιρούτζη. Νονά του Βασίλείου ήταν η μητέρα του μετέπειτα καρδιναλίου Βησσαρίωνα.[1]

Μετά την άλωση της Τραπεζούντας από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή το 1461, ο Βασίλειος βρέθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του και πολλούς άλλους, αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη, όπως συμπεραίνεται από επιστολή του πατέρα του. Ο Μωάμεθ τον πήρε και τον εγκατέστησε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο στα ανάκτορά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Βασίλειος εξισλαμίσθηκε, πιθανότατα ταυτόχρονα με τον Αλέξανδρο, και έλαβε το όνομα «Μεχμέτ-μπεης».

Ο Μεχμέτ-μπεης διέπρεψε στην αυλή του Σουλτάνου, όπου διακρίθηκε για την πολυμάθειά του. Λέγεται ότι ο Σουλτάνος δεν έπαψε ποτέ να τον συμβουλεύεται πάνω σε διάφορα ζητήματα. Ως λόγιος, μετέφρασε πολλά και αξιόλογα ελληνικά συγγράμματα στην αραβική γλώσσα, την οποία γνώριζε και χειριζόταν άριστα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το λήμμα «Αμιρούτζης, Βασίλειος (Μεχμέτ Μπέης)» στο Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών, τόμος 1

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αμιρούτζης Βασίλειος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 824