Βαλχάλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Βαλχάλλα

Στη Σκανδιναβική μυθολογία, Βαλχάλλα ( Valhöll, "Αίθουσα των σφαγιασθέντων") ονομάζεται η αίθουσα του Όντιν, σπίτι σε όσους σκοτώνονται ένδοξα στη μάχη, τους οποίους καλωσορίζει ο Μπράγκι και οι οποίοι συνοδεύονται στη Βαλχάλλα από τις βαλκυρίες. Διαθέτει πεντακόσιες σαράντα πόρτες, τοίχους φτιαγμένους από λόγχες, στέγη φτιαγμένη από ασπίδες και πάγκους καλυμμένους με θώρακες στήθους. Λέγεται πως υπάρχει χώρος για όλους όσους επιλεγούν. Όλοι αυτοί ονομάζονται Εϊνχέργιαρ.

Εδώ, κάθε μέρα, οι σφαγιασθέντες πολεμιστές που θα βοηθήσουν τον Οντίν στο Ράουναροκ, την τελική μάχη των θεών εναντίον των γιγάντων, οπλίζονται και κατά χιλιάδες προπονούνται σε μάχες στις πεδιάδες της Ασγάρδης. Τη νύχτα επιστρέφουν στη Βαλχάλλα και δειπνούν με ψημένο αγριογούρουνο πίνοντας μεθυστικό ρόφημα. Αυτοί που δεν καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βαλχάλλα καταλήγουν στην κατοικία των νεκρών (Χελχέιμ), ένα μέρος κάτω από τον κάτω κόσμο (Νιφλχέιμ) ή σε κάποιο άλλο μέρος. Παραδείγματος χάριν, όσοι χάνονται στη θάλασσα πηγαίνουν στην αίθουσα του Έγκιρ στον πάτο της θάλασσας.

Πέρα από τις βαλκυρίες και τους Εϊνχέργιαρ στη Βαλχάλλα ζει και ένας κόκορας που ονομάζεται Γκουλλινκάμπι (Gullinkambi).

Στο Μπεογούλφ η Βαλχάλλα ονομάζεται λαμπερό φρούριο.