Βία Ασινάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βία Ασινάρια
Via Asinaria
ΕίδοςΡωμαϊκή οδός και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Διοικητική υπαγωγήΛάτιο
ΧώραΙταλία

Η Βία Ασινάρια, λατιν.: Via Asinaria, ήταν μία αρχαία ρωμαϊκή οδός, που ξεκινούσε από την Πόρτα Ασινάρια που είναι νοτιο-ανατολικά στα Αυρηλιανά Τείχη της Ρώμης. Συνδεόταν κατά κάποιο τρόπο με τη Βία Λατίνα, καθώς αναφέρεται ότι ο Βελισάριος, κατά την προέλασή του στη Ρώμη, άφησε τη Βία Λατίνα για να εισέλθει στην πόλη από την Πόρτα Ασινάρια. Η τελευταία εθεωρείτο μία από τις κύριες προσβάσεις, για όσους έρχονταν από τον νότο, καθώς στην αρχαιότητα δεν υπήρχε η Πόρτα Σαν Τζιοβάννι του 17ου αι.

Η Βία Ασινάρια αναφέρεται από τον Ρούφο Φήστο, ο οποίος, σε ένα απόσπασμα, [1] την τοποθετεί μεταξύ των Βία Αρντεατίνα (κατευθύνεται προς τα νότια) και Βία Λατίνα (κατευθύνεται προς τα νοτιο-ανατολικά). Ο ιστορικός προτείνει λοιπόν, ότι η διαδρομή της, ξεκινώντας από την Πόρτα Ασινάρια που είναι στα ανατολικά της Βία Λατίνα, έπρεπε να τμήσει την τελευταία, αφού η Βία Αρντεατίνα βρίσκεται δυτικότερα της Βία Λατίνα, στην άλλη πλευρά της αστικής πύλης. Η πραγματική διαδρομή εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των ιστορικών, αλλά πιθανώς η αρχική διαδρομή στα περίχωρα της Ρώμης συμπίπτει με αυτή της σημερινής Βία Άππια Νουόβα.

Η Πόρτα Καιλιμοντάνα (Αψίδα των Δολαβέλλα και Σιλανού), των Σερβίων Τειχών, που ο Αν. Nίμπυ την υποδεικνύει ως το σημείο εκκίνησης της Βία Ασινάρια.

Ο Aντόνιο Νίμπυ (όπ. π. P. 587) πιστεύει, ότι η οδός ξεκινούσε από την Πόρτα Καιλιμοντάνα στα Σέρβια Τείχη:

Πόρτα Λατίνα είναι κλειστή στην εποχή μας, επομένως η Βία Λατίνα διακόπτεται σε αυτό το σημείο, ωστόσο μπορείτε να τη βρείτε περπατώντας έξω από την Πόρτα Άππια και περνώντας μέσα στα (Αυρηλιανά) Τείχη. Περνάτε δύο σύγχρονα αγροτικά σπίτια, αφήνοντάς τα στα αριστερά, και περίπου 1 μίλι έξω από την Πόρτα Καπένα (των Σερβίων Τειχών) συναντάτε μία αρχαία οδό, η οποία διασχίζει τη Βία Λατίνα προερχόμενη από τη σημερινή Πόρτα Σαν Τζιοβάννι και κατεβαίνει στην κοιλάδα, που είναι γνωστή ως της Ηγερίας: είναι η Βία Ασινάρια, που ερχόταν παλαιότερα από την Πόρτα Καιλιμοντάνα και στη συνέχεια από την Πόρτα Ασινάρια και ήταν μία οδός, που συνέδεε τη Βία Λατίνα, τη Βία Άππια και τη Βία Αρντεατίνα, όπως μπορεί να διαβαστεί στην αναφορά του Φέστου στο έργο του Ρετρίσιβους και που σίγουρα δεν πήρε το όνομά της από τα γαϊδούρια [2], (asinus = όνος), που ήταν φορτωμένα με βότανα, όπως πίστευαν ή μάλλον φαντάζοντo οι συγγραφείς περασμένων αιώνων, που έγραψαν για τις αρχαιότητες της Ρώμης, αλλά πήρε το όνομά της για άλλη αιτία, άγνωστη πλέον, πιθανότατα από το όνομα ή το επώνυμο αυτών που την κατασκεύασαν. Διότι το γένος Asinia συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο επιφανών της Ρώμης και το όνομα του Γάιου Ασίνιου Πολίο θα είναι διάσημο για πάντα."

Ο Τζιουζέπε Λουίτζι επιβεβαίωσε τη διαδρομή της μέσω της Πόρτα Καιλιμοντάνα και της Πόρτα Ασινάρια και τη θεώρησε ως δρόμο εξυπηρέτησης, με σκοπό να συνδέει εγκάρσια τις ομάδες των επαύλεων «μεταξύ Βία Αρντεατίνα, Βία Άππια, Βία Καστριμενιέζε και ίσως και Βία Λατίνα, έως ότου επανασυνδεθεί με την τελευταία, στο κτήμα που ονομάζεται Ρόμα Βέκια». [2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «retricibus: aqua eo nomine quae est supra viam Ardeatinam inter lapidem secundum et tertium, qua inrigantur horti infra viam Ardeatinam et Asinariam usque ad Latinam»
  2. See the entry Asinaria, via of the Italiana[νεκρός σύνδεσμος]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]