Βάλενκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωσικά Βάλενκι

Τα Βάλενκι (ρωσικά: ва́ленки‎‎) είναι παραδοσιακά ρωσικά χειμωνιάτικα υποδήματα. Συγκεκριμένα είναι μπότες οι οποίες είναι φτιαγμένες από τσόχα.Δεν είναι ανθεκτικές στο νερό, γι'αυτό και συχνά συνηθίζεται να φοριούνται με γαλότσες ώστε να να μην βρέχονται και να προστατεύονται τα πέλματα από τη φθορά. Τα Βαλένκι ήταν κάποτε υποδήματα επιλογής για πολλούς Ρώσους, αλλά κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έχασαν την απήχηση τους στις πόλεις λόγω της συσχέτισης τους με ρουστίκ φορέματα και τους ηπιότερους πια χειμώνες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Βάλενκι είναι φτιαγμένα από μαλλί οικόσιτων ζώων, όπως τα πρόβατα.Ο πιο συνηθισμένος τύπος Βάλενκι έχει σκληρή υφή αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκτήσουν πιο μαλακή υφή. Το Valenki είναι ένα είδος παραδοσιακών ρωσικών υποδημάτων που συνήθως φοριέται για περπάτημα σε ξηρό χιόνι όταν ο καιρός είναι παγωμένος.Τα Βαλένκι φθείρονται ταχύτερα στο κάτω μέρος τους, γι'αυτό πολύ συχνά είναι λειασμένες με δέρμα ή άλλο ανθεκτικό υλικό για να αποτραπεί αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ συχνά φοριούνται με γαλότσες.Επίσης, για να προστατεύονται από το νερό, χρησιμοποιούνται σόλες από καουτσούκ. Παραδοσιακά, τα βάλενκι έχουν καφέ, μαύρο, γκρι ή λευκό χρώμα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν τις μπότες σε διάφορα χρώματα (κόκκινο, μπλε, μοβ, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί).

Επίσης, είναι αρκετά συνηθισμένο να προμηθεύεται τις συγκεκριμένες μπότες ο Στρατός της Ρωσίας.

Τα Βάλενκι προέρχονται από τις παραδοσιακές μάλλινες μπότες των νομάδων της Ευρασιατικής στέπας ,η ιστορία των οποίων πάει τουλάχιστον 1.500 χρόνια πίσω.

Ρώσος στρατιώτης φορώντας Βάλενκι μπότες

Η σημερινή εκδοχή εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα, έγινε όμως ευρέως διαδεδομένη μόνο κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται με βιομηχανικές μεθόδους. Πριν την κατασκευή τους με βιομηχανικές μεθόδους ήταν αρκετά ακριβές και μόνο οι ευκατάστατοι ,την περίοδο εκείνη, μπορούσαν να τις αποκτήσουν.

Τα Βαλένκι έγιναν λιγότερο δημοφιλή στην αστική ζωή τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι χειμώνες στην Κεντρική Ρωσία έγιναν πιο ήπιοι.Επίσης συνδέονται με ένα παραδοσιακό ρουστίκ ύφος ένδυσης και στις πόλεις συνήθως φοριούνται από μικρά παιδιά ή φοριούνται σε περίπτωση σοβαρού παγετού, όταν άλλα παπούτσια δεν προστατεύουν από τις αντίξοες συνθήκες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στατιστική Επετηρίδα του 1912, ed. V. Sharago, St. Petersburg, 1912.
  2. Η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας 17 Ιουλίου 1995 N 720

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]