Α.Ο. Δήμητρα Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Δήμητρα Τρικάλων
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Δήμητρα Τρικάλων
Ίδρυση1963
Διάλυση2006
Χρώματα          Πράσινο, Λευκό

Ο Α.Ο. Δήμητρα Τρικάλων υπήρξε ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα τα Τρίκαλα. Είχε παρουσίες στα εθνικά πρωταθλήματα, με κορυφαίες τις συμμετοχές του στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1947 πρωτοεμφανίστηκαν οι Π.Α.Ο. Τρικάλων και Ηρακλής Τρικάλων. Το 1951 συγχωνεύτηκαν και από τη συγχώνευση προέκυψε η Αθλητική Ένωση Τρικάλων, με βασικό της χρώμα το κόκκινο. Κύριος αντίπαλος της Α.Ε.Τ. αποτέλεσε ο Αχιλλέας Τρικάλων (έτος ίδρυσης 1926), όπου εκτός από το τοπικό επίπεδο ο ανταγωνισμός τους έφτασε και σε εθνικό επίπεδο όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Την περίοδο 1962-63 η Α.Ε.Τ. και ο Αχιλλέας συμμετείχαν στον 4ο όμιλο της νεοσύστατης Β΄ Εθνικής, όπου τερμάτισαν στη 2η θέση και 4η θέση αντίστοιχα και η απώλεια της ανόδου αμφότερων στην Α΄ Εθνική, οδήγησε τους αρμόδιους των δυο σωματείων στη σκέψη για τη συνένωση τους. Το 1963 πραγματοποιείται η συγχώνευση και στην γενική συνέλευση της Αθλητικής Ένωσης Τρικάλων στις 10 Ιουλίου 1963 αποφασίστηκε η μετονομασία της σε Αθλητικό Όμιλο Δήμητρα Τρικάλων, με βασικό της χρώμα το πράσινο και έμβλημα της το στάχυ. Σε παράλληλη γενική συνέλευση του Αχιλλέα την ίδια ημέρα, αποφασίστηκε η μετονομασία του σε Αθλητικός Όμιλος Τρίκαλα, ο οποίος υιοθέτησε τα χρώματα της Α.Ε.Τ. και του Αχιλλέα, κόκκινο και μπλε αντίστοιχα.

Το 2006 συγχωνεύτηκε με τον νεοσύστατο Απόλλων Τρικάλων (έτος ίδρυσης 2005) και δημιούργησαν τον Αθλητικό Όμιλο Δήμητρα / Απόλλων.[1]

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία της Δήμητρας Τρικάλων ξεκίνησε από την Β΄ Εθνική την περίοδο 1963-64, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη και με τον Α.Ο. Τρικάλων. Τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας. Το 1969 και το 1972 έλαβε μέρος στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου, αποτυγχάνοντας την επάνοδο στην Β΄ Εθνική. Το 1974 συμμετείχε εκ νέου στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου, όπου τερματίζοντας στην 1η θέση του 4ου ομίλου κέρδισε την ιστορική επάνοδο στην Β΄ Εθνική.

Στην Β΄ Εθνική αγωνίστηκε προσωρινά την περίοδο 1974-75, όποτε και υποβιβάστηκε εκ νέου στο τοπικό. Αμέσως, την περίοδο 1975-76 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της νεοσύστατης Ε.Π.Σ. Τρικάλων και συμμετείχε στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου του 1976 όπου τερμάτισε στη 2η θέση του 4ου ομίλου πίσω από την Αναγέννηση Άρτας και έχασε την άνοδο. Το 1979 κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Τρικάλων και κέρδισε την άνοδο στο Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε 3 χρονιές μέχρι και την περίοδο 1981-82.

Το 1984 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Τρικάλων και προβιβάστηκε στο Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε προσωρινά την περίοδο 1984-85 και στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια περιορίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα. Το 2003 αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Τρικάλων και προβιβάστηκε στην Δ΄ Εθνική. Στην Δ΄ Εθνική [2] αγωνίστηκε για 3 χρονιές μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2005-06, όποτε και υποβιβάστηκε.

Παρουσία στα εθνικά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιστορία του Τρικαλινού Ποδοσφαίρου trikala-city.blogspot.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2019. 
  2. Νίκος Ραλλίδης. «Οι συμμετοχές των τρικαλινών ομάδων στην ιστορική Δ΄ Εθνική». trikalavoice.gr.