Αφρικανικό ψευδοχελίδονο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα από δημοσίευση του 1861
Εικόνα από δημοσίευση του 1861
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Χελιδονίδες (Hirundinidae)
Υποοικογένεια: Ψευδοχελιδονίνες (Pseudochelidoninae)
Γένος: Ψευδοχελίδονο (Pseudochelidon)
Είδος: Pseudochelidon eurystomina
Hartlaub, 1861

       Περιοχές αναπαραγωγής στη Λ.Δ. Κονγκό
       Σημερινή μόνιμη κατανομή (Γκαμπόν και Δημοκρατία του Κονγκό)
Οι κατανομές είναι πολύ προσεγγιστικές.

Το αφρικανικό ψευδοχελίδονο (Pseudochelidon eurystomina) είναι στρουθιόμορφο πτηνό, το ένα από τα μόλις δύο είδη της υποοικογένειας ψευδοχελιδονίνες. Οι μορφολογικές διαφορές του από τα περισσότερα πουλιά της οικογένειας του χελιδονιού, όπως η ανεβασμένη θέση του ράμφους του και τα χονδρότερα πόδια, οδήγησαν στην τοποθέτησή του σε μια ξεχωριστή υποοικογένεια, τις ψευδοχελιδονίνες. Το αφρικανικό ψευδοχελίδονο ή αφρικανικό ποταμοχελίδονο είναι μεγάλο, κυρίως μαύρο πτηνό, με πρασινογάλαζα ίχνη στην κεφαλή και πολύ σκούρα μαυροπράσινη απόχρωση στη ράχη και τις φτερούγες. Τα μάτια είναι κόκκινα, το ράμφος πορτοκαλοκόκκινο και πλατύ, ενώ η ουρά μαύρη και γωνιώδης. Τα νεαρά άτομα του είδους έχουν παρόμοια εμφάνιση με τα ενήλικα, αλλά πτέρωμα προς το πολύ σκούρο καφέ. Αυτό το είδος παρουσιάζει μια ποικιλία μη μουσικών τιτιβισμάτων και επιδείξεων, τόσο στην πτήση όσο και στο έδαφος.

Οι κυριότερες περιοχές αναπαραγωγής του είδους βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC) κατά μήκος του ποταμού Κονγκό και του παραποτάμου του Ουμπάνγκι (πιθανώς και άλλων παραποτάμων), σε ενδιαιτήματα που χαρακτηρίζονται από μίξη τύπων τροπικού δάσους και βαλτωδών δασικών εκτάσεων. Το αφρικανικό ψευδοχελίδονο είναι αποδημητικό πουλί, καθώς περνά το μεγαλύτερο μέρος του έτους στην παραθαλάσσια σαβάνα της Γκαμπόν και της Δημοκρατίας του Κονγκό. Κάποια αναπαραγωγική δραστηριότητα συμβαίνει και σε αυτές τις παράλιες περιοχές, αλλά είναι άγνωστο το εάν γίνεται εκεί μια δεύτερη γέννα ή εάν υπάρχει ένας ξεχωριστός, μόνιμος παράλιος πληθυσμός. Το είδος τρέφεται σε κοπάδια όλο το έτος, πιάνοντας στον αέρα (όπως τα καθαυτό χελιδόνια) ποικιλία εντόμων, ιδίως ιπτάμενων μυρμηγκιών.

Το αφρικανικό ψευδοχελίδονο φωλιάζει σε τρύπες σε αμμώδεις ποτάμιες όχθες, συχνά δίπλα σε ρόδινους μελισσοφάγους (Merops malimbicus). Οι χρόνοι επωάσεως και πρώτης πτήσεως είναι άγνωστοι. Το είδος σκάβει ακόμα και κανονικά λαγούμια-σήραγγες για νυκτερινό καταφύγιο στις περιοχές της σαβάνας. Φαίνεται να απαντάται συχνά στην περιορισμένη γεωγραφική κατανομή του, παρά το ότι θηρεύεται σε μεγάλους αριθμούς από τους ντόπιους για τροφή. Ωστόσο, εξαιτίας ελλείψεως λεπτομερών πληροφοριών σχετικώς με το εύρος της περιοχής αναπαραγωγής του και τους αριθμούς των πληθυσμών του, το είδος αυτό ταξινομείται ως «ανεπαρκών δεδομένων» (Data Deficient) από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσεως (IUCN).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]