Ανδρέας του Αβελλίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας του Αβελλίνο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1521[1][2][3]
Castronuovo di Sant'Andrea
Θάνατος10  Νοεμβρίου 1608[4][5]
Νάπολη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου10 Νοεμβρίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Ανδρέας του Αβελλίνο (Andrea Avellino, 1521 – 10 Νοεμβρίου 1608) ήταν Ιταλός Ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Τιμάται ως προστάτης άγιος της Νάπολης και της Σικελίας.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας γεννήθηκε με το όνομα Λαντσελόττο (Lancelotto) στο Καστρονουόβο, κωμόπολη που σήμερα ονομάζεται προς τιμή του Καστρονουόβο ντι Σαντ-Αντρέα, στη σημερινή Επαρχία Ποτέντσα της νότιας Ιταλίας. Αρχικώς σπούδασε νομικά στη Νάπολη (κατά άλλες πηγές και φιλοσοφία στη Βενετία). Λίγο αργότερα απεφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό και έγινε μοναχός στο Τάγμα των Θεατίνων το 1545, πλήρως από τον Δεκαπενταύγουστο του 1556, οπότε έλαβε και το όνομα Ανδρέας. Νωρίτερα είχε χειροτονηθεί ιερέας, σε ηλικία 26 ετών.

Ο Ανδρέας άσκησε την εσωτερική ιεραποστολή ως ιεροκήρυκας, τόσο στη Λομβαρδία όσο και στη Νάπολη. Από τις πολλές αρετές του ιδιαιτέρως τονίζεται η ανεξικακία του. Ο άγιος Κάρολος Μπορρομέο ήταν καλός του φίλος και επεδίωκε τις συμβουλές του σε σημαντικά ζητήματα της Εκκλησίας. Ο Ανδρέας απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών από αποπληξία την ώρα τελέσεως της Θείας Ευχαριστίας.

Το έργο και η μνήμη του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το ότι ήταν ακούραστα απασχολημένος με το κήρυγμα, την Εξομολόγηση και τις επισκέψεις στους ασθενείς, ο Ανδρέας του Αβελλίνο εύρισκε τον χρόνο να γράφει, ώστε να καταστεί ένας μάλλον πολυγράφος συγγραφέας: Οι επιστολές του εκδόθηκαν αργότερα σε δύο τόμους και τα υπόλοιπα έργα του (ασκητικής) εκδόθηκαν σε πέντε τόμους. Ανακηρύχθηκε άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Μάιο του 1712 από τον Πάπα Κλήμεντα ΙΑ΄ και από τότε η μνήμη του τιμάται την ημερομηνία του θανάτου του, στις 10 Νοεμβρίου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 560
  • Herbermann, Charles (επιμ.): το λήμμα «St. Andrew Avellino» στην Catholic Encyclopedia, Robert Appleton Co., Νέα Υόρκη 1913