Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
أبو مصعب الزرقاوي (Αραβικά)
Γέννηση30  Οκτωβρίου 1966
Ζάρκα
Θάνατος7  Ιουνίου 2006[1][2][3]
Hibhib
Αιτία θανάτουεπίθεση από αέρος
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΙορδανία
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜουτζαχεντίν
πολιτικός
Περίοδος ακμής1989 - 2006
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΑλ Κάιντα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςδιοικητής
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμος στο Ιράκ και First Battle of Fallujah
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαEmir of Al-Qaeda in Iraq (2004–2006)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι (Αμμάν, Ιορδανία, 30 Οκτωβρίου 1966 - Μπακούμπα, Ιράκ, 7 Ιουνίου 2006) (αγγλικά Abu Musab al-Zarqawi, αραβικά أبومصعب الزرقاوي το πραγματικό του όνομα ήταν Αχμάντ Φαντίλ Αλ Καλαΐγιε, Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh, أحمد فضيل النزال الخلايله, ’) υπήρξε αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Ζωή και δραστηριότητα μέχρι το 2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλ Ζαρκάουι είχε γεννηθεί στη φτωχή βιομηχανική πόλη Ζάρκα της Ιορδανίας το 1966. Το 1989 βρέθηκε στα πεδία μαχών του Αφγανιστάν σχεδόν στο χρόνο της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

Το 1992 επέστρεψε στη πατρίδα του και προσχώρησε σε μία εξτρεμιστική ισλαμική ομάδα. Το 1993 σε κατ΄ οίκον έρευνα της αστυνομίας συνελήφθη και φυλακίσθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι είχε στην κατοχή του ελαφρύ και βαρύ οπλισμό (όπλα, τουφέκια, οπλοβομβίδες μέχρι και βόμβες), ευρωπαϊκής και αμερικανικής κατασκευής, ισχυριζόμενος ο ίδιος ότι τα είχε βρει στο δρόμο. Το 1999, στη γενική αμνηστία που δόθηκε από τον βασιλιά της Ιορδανίας, αποφυλακίσθηκε και τον επόμενο χρόνο (κατά πληροφορίες των Αμερικανών πρακτόρων) πήγε στο Αφγανιστάν όπου και δημιούργησε στρατόπεδο εκπαίδευσης ισλαμικών οπαδών της Τζιχάντ.

Δράση στο Ιράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και μέχρι το θάνατό του ο σουνίτης Ζαρκάουι υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους μαχητές κατά των συμμαχικών στρατευμάτων και μία από τις ηγετικές μορφές στη δράση της Αλ Κάιντα στη χώρα. Οργάνωσε τις μεγαλύτερες και περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις, και απαγωγές κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους αλλά και κατά σιϊτικών στόχων και ενέχονταν σε δολοφονίες με αποκεφαλισμό, κυρίως των ξένων ομήρων.

Με την φράση «Εξουδετερώσαμε τον Ζαρκάουι» στις 8 Ιουνίου 2006 ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι ανακοίνωσε στον ιρακινό λαό τον θάνατο[4] του Ζαρκάουι, χαρακτηρίζοντάς τον ως αρχηγό της Αλ Κάιντα και αδίστακτο ισλαμιστή τρομοκράτη που δρούσε στο σπαρασσόμενο Ιράκ. Ταυτόχρονα ο τότε διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών τους δυνάμεων, στο Ιράκ, στρατηγός Τζορτζ Κέισι έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης και της επιχείρησης όταν στις 16.15 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης (7 Ιουνίου 2006) βομβαρδίστηκε με όπλα ακριβείας το σπίτι που είχε εντοπιστεί μέσα σε πυκνό φοινικόδασος κοντά στη πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Από τα συντρίμμια του σπιτιού εκείνου ανασύρθηκαν οκτώ πτώματα μεταξύ των οποίων, με τη μέθοδο της εξέτασης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων στοιχείων αναγνωρίσθηκε το πτώμα του Ζαρκάουι που είχε επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με το ποσόν των 25 εκατομμυρίων δολαρίων (ισόποσο με την επικήρυξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν).

Διεθνείς αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατος του Ζαρκάουι χαιρετίστηκε τόσο εντός του Ιράκ όσο και διεθνώς. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε: «'Ο θάνατος του Ζαρκάουι είναι ένα κτύπημα κατά της Αλ Κάιντα». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους αναφέρθηκε σε μία «σημαντική επιτυχία στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που στερεί από την ιδεολογία του τρόμου έναν από τους πιο ορατούς και επιθετικούς ηγέτες της».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]