Αμάλθεια (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμάλθεια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑδράστεια
ΓονείςΩκεανός, Μελισσέας, Haimonios και Ήλιος και Τηθύς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αμάλθεια ήταν η τροφός του θεού Δία στο Ιδαίο Άντρο, όπου τον είχε κρύψει η μητέρα του η Ρέα για να γλυτώσει από τον πατέρα του, Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του. Άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη Υάδα και άλλοτε ως αίγα (κατσίκα), από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος Αμάλθεια. Ορισμένοι εικάζουν πως προέρχεται από το α- στερητικό + μάλθος [= έλλειψη, στέρηση (βλ. μαλθακός)], οπότε η αρχική σημασία της ήταν η μη στέρηση και κατά συνέπεια η γενναιοδωρία, η αφθονία. Ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς έγραψε πως είναι ομόριζη της λέξης ἀμαλθεύειν [=εκθρέφω, εμπλουτίζω][1]. Άλλοι θεωρούν πως συγγενεύει με την λέξη ἀμάλθακτος [= σκληρός] και άλλοι με τις λέξεις ἀμαλὴ [=τρυφερή] και θεία [= θεά] στην οποία περίπτωση θα ήταν ένα επίθετο κάποιας προγενέστερης θηλυκής θεότητας από την Μινωϊκή Εποχή.[1][2] Από το όνομα Αμάλθεια προέρχεται και η λέξη ἀμέλγειν που σημαίνει αρμέγω ή θηλάζω.[1]

Κέρας της Αμάλθειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλληγορική απεικόνιση του κέρατος της Αμαλθείας

Στην τέχνη των αρχαίων, πολλοί θεοί εικονίζονταν να κρατούν το Αμαλθείας κέρας[3], που αποδόθηκε στην κλασική λατινική γραμματεία ως cornu copiae. Αυτό ήταν σύμβολο της αφθονίας, της πλησμονής των αγαθών και της ευημερίας του ανθρώπου. Αναφέρεται στο σπασμένο κέρατο της κατσίκας Αμάλθειας, το οποίο μπορούσε να γεμίζει με οποιοδήποτε αγαθό επιθυμούσε ο κάτοχός του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Amalthea | Facts, Information, and Mythology». pantheon.org. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. Bennet, John (1985-04-01). «The Structure of the Linear B Administration at Knossos». American Journal of Archaeology 89 (2): 231–249. doi:10.2307/504327. ISSN 0002-9114. https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.2307/504327. 
  3. Γιάννης Λάμψας: Λεξικό του αρχαίου κόσμου, τόμ. Α΄, σελ. 324, ISBN 960-666-932-7

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία Cambridge Ήλιος
  2. Γ. Μπαμπινιώτης: Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας