Αθλητικοί αγώνες 1907 προς τιμήν του βασιλιά της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 29 Μαρτίου 1907 διοργανώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας πανηγυρικοί Αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουέλε, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στους αγώνες μετείχαν Έλληνες πρωταθλητές στίβου από τους εντόπιους συλλόγους όσο και από τους συλλόγους της ελληνικής διασποράς και της επαρχίας. Σε αυτούς επιτεύχθηκαν καλές επιδόσεις, ορισμένες από τις οποίες καλύτερες και από το ΣΤ΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών που διεξήχθη λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 24-29 Απριλίου.

Στους αγώνες αυτούς διεξήχθη για πρώτη φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών, με την ονομασία "Δρόμος μετ' εμποδίων 8 χιλιομέτρων" και στο νικητή σύλλογο απονεμήθηκε το επαμειβόμενο "αργυρούν κύπελλον του Βασιλέως της Ιταλίας Βίκτωρος Εμμανουήλ", το οποίο έκτοτε καθιερώθηκε να απονέμεται κάθε χρόνο στο νικητή του αγώνα δημοσίου δρόμου του πανελληνίου πρωταθλήματος. Στους νικητές των υπολοίπων αγωνισμάτων απονεμήθηκαν στέφανοι δάφνης, κότινοι και διπλώματα.

Χρονικό των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες μετείχαν 100 περίπου αθλητές και γυμναστές από επτά συλλόγους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε οκτώ αγωνίσματα στίβου και γυμναστικής καθώς και επιδείξεις σχολείων, κατά σειρά:

  1. Γυμναστική επίδειξη ομάδος 72 φοιτητών του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου υπό τη διεύθυνση του Σπ. Αρβανίτη.
  2. Δρόμος μετ' εμποδίων 8 χιλιομέτρων με επαμειβόμενο έπαθλο προσφερόμενο από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.
  3. Δρόμος 100μ.
  4. Δρόμος 110μ μετ' εμποδίων.
  5. Δρόμος 800μ.
  6. Ακόντιον. Λόγω της περασμένης ώρας διεξήχθη την επόμενη μέρα.
  7. Δίσκος.
  8. Διελκυστίνδα.
  9. Αγώνες και γυμναστικές επιδείξεις 8.000 μαθητών δημοτικών, ελληνικών σχολείων και γυμνασίων υπό τη διεύθυνση του επιθεωρητού σχολείων Φ. Γεωργαντά και το πρόσταγμα των γυμναστών: Ι. Χρυσάφη για τα γυμνάσια, Δ. Καρβελά για τα ελληνικά και κ. Πιέτρη για τα δημοτικά

Πρόεδρος της Ελλάνοδικου Επιτροπής ορίστηκε από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ο πρίγκιπας Γεώργιος και Ελλανοδίκες οι: Σπυρ. Στάης, Μιχ. Στελλάκης και Γεώργιος Μπαλτατζής. Αλυτάρχης των αγώνων ορίστηκε ο Αλέξανδρος Μερκάτης.

Τη διοργάνωση λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους οι μουσικές μπάντες και χορωδίες: της Βασιλικής Φρουράς, του Πυροβολικού, του Ναυτικού, του Ορφανοτροφείου Χατζηκώστα και της ιταλικής βασιλικής θαλαμηγού "Τριανκαρία". Όπως αναμενόταν, πλην των δύο βασιλικών οικογενειών, στους αγώνες παρευρέθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, πολλοί υπουργοί, ο πρόεδρος της Βουλής, ο μητροπολίτης Αθηνών, πρέσβεις, ο νομάρχης Αττικής, ο δήμαρχος Αθηναίων, οι στρατιωτικές αρχές κλπ. Το Στάδιο ήταν υπερπλήρες και παρουσίαζε θέαμα εφάμιλλο των μεσολυμπιακών αγώνων του 1906.

Το βαρύτιμο ασημένιο κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ευκαιρία των αγώνων η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αθλοθέτησε βαρύτιμο έπαθλο προς τιμήν του επίσημου επισκέπτη Ιταλού βασιλέα, το οποίο απονεμήθηκε στο νικητή σύλλογο του δρόμου των 8.000μ, που θεωρείται ως το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών. Το έπαθλο αυτό καθιερώθηκε να απονέμεται έκτοτε στους νικητές μεγάλων αποστάσεων των πανελληνίων αγώνων στίβου. Το βαρύτιμο κύπελλο παραγγέλθηκε στην Αγγλία και περιγράφεται ως εξής:

Επί του αργυρού κυπέλλου του επιτίμου της Α.Μ. του Βασιλέως της Ιταλίας εχαράχθη Ελληνιστί η εξής επιγραφή: "Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Επαμειβόμενον έπαθλον του δρόμου επί ανωμάλου εδάφους προς ανάμνησιν της επισκέψεως της Α.Μ. του Βασιλέως της Ιταλίας εν τω Παναθηναϊκώ Σταδίω τη 29η Μαρτίου 1907.

Τελικά, στο νικητή σύλλογο του ανώμαλου δρόμου δόθηκε ασημένιο Κύπελλο, επίχρυσο εσωτερικά, που είχε φέρει μαζί του ο Ιταλός βασιλέας. Το Κύπελλο της ΕΟΑ προσφέρθηκε στον ιταλικό αθλητικό σύνδεσμο, όπως απονέμεται στον νικητή των αντίστοιχων ιταλικών αγώνων.

Οι νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
(συμμετοχές)
Νικητής Σωματείο Επίδοση
100μ
(6 δρομείς)
1. Μελέτιος Μελετιάδης
2. Παντελής Έκτωρος
Πανιώνιος Σμύρνης
Πανιώνιος Σμύρνης
12.4
;
800μ
(7 δρομείς)
1. Παντελής Έκτωρος
2. Σωτήρης Αναστασόπουλος
Πανιώνιος Σμύρνης
ΓΕ Πατρών
2.16.2
;
110μ εμπ.
(2 δρομείς)
1. Γεώργιος Σκουταρίδης
2. Α. Ραγκαβόπουλος
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Πειραϊκός Σύνδεσμος
19.2
;
Ακοντισμός αναβλήθηκε
Ελληνική δισκοβολία
(3 αθλητές)
1. Γεώργιος Παπαχρήστου
2. Χαράλαμπος Ζούρας
3. Νικόλαος Σαραφόπουλος
Πειραϊκός Σύνδεσμος
Εθνικός Γ.Σ.
Γ.Σ. Βόλου
27,925
26,96
;
Διελκυστίνδα
(3 ομάδες)
1. Πειραϊκός Σύνδεσμος
2. Εθνικός Γ.Σ.
2. Πανελλήνιος Γ.Σ.
Σουηδική
γυμναστική
Ομάδα 72 φοιτητών
Σπ. Αρβανίτης (γυμναστής)
Ακαδημαϊκό Γυμναστήριο επίδειξη

Ο ανώμαλος δρόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
8.000μ*
Νικητής Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας
(15 δρομείς)
1. Γεώργιος Κουλουμπέρδας
2. Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Πανελλήνιος Γ.Σ.
36.59.4
;
Ομαδικός αγώνας
(3 ομάδες)
1. Πανελλήνιος Γ.Σ.
2. Εθνικός Γ.Σ.

* Η διαδρομή στην οποία διεξήχθη περιγράφεται ως εξής: Οι δρομείς έκαναν ένα γύρο στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το λόφο του Αρδηττού (Α΄ Νεκροταφείο), διέσχισαν μια ξερή χαράδρα και πήραν πορεία προς το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη. Έπειτα στράφηκαν προς ανατολικά, πέρασαν από τρεις λόφους και έφτασαν στην κορυφή "Κοπανάς", όπου υπήρχε σημαία δεικνύουσα το μέσο της διαδρομής. Ακολούθως έστριψαν προς βορρά και κινήθηκαν εντός χαράδρας ως την έπαυλη "Δρούγκα". Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη θέση "Προφήτης Ηλίας" (σημερινό Παγκράτι) και πήραν την αμαξιτή οδό ως το Στάδιο, όπου τερμάτισαν.[1]

Οι μετέχοντες σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύλλογος Αθλητές Νίκες*
(1η - 2η)
1. Πανελλήνιος Γ.Σ. 30 3-2
2. Πανιώνιος Γ.Σ. Σμύρνης 3 2-1
3. Πειραϊκός Σύνδεσμος 16 2-1
4. Εθνικός Γ.Σ. 24 0-3
5. ΓΕ Πατρών 1 0-1
6. Γ.Σ. Βόλου 1 0-0
7. Ακαδημαϊκόν Γυμναστήριον 72 0-0

* Δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα του ακοντισμού που διεξήχθη στις 30 Μαρτίου. Επίσης, ο Πανελλήνιος και ο Εθνικός Γ.Σ. μοιράστηκαν τη δεύτερη θέση της διελκυστίνδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]