Όστρουφ Λεντνίτσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°31′36″N 17°22′40″E / 52.52667°N 17.37780°E / 52.52667; 17.37780

Το καραβάκι προς το Όστρουφ Λεντνίτσκι.
Μινιατούρα ανακατασκευής του μεσαιωνικού γκορντ.

Το Όστρουφ Λεντνίτσκι (πολωνικά: Ostrów Lednicki) είναι νησί στο νότιο τμήμα της λίμνης Λεντνίτσα στην Πολωνία, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Γκνιέζνο και Πόζναν. Η λέξη «ostrów» σημαίνει «νησί της λίμνης ή του ποταμού».

Ένα γκορντ (ένας μεσαιωνικός σλαβικός οχυρωμένος οικισμός) χτίστηκε εδώ τον Μεσαίωνα. Τα υπάρχοντα ερείπια ενός παρεκκλησιού, μιας εκκλησίας και ενός παλατιού, που θεωρείται ότι είναι το σπίτι των πρώτων Βασιλέων της δυναστείας των Πιάστ, έχουν στεγαστεί για συντήρηση. Σήμερα τα ερείπια είναι αρχαιολογικής σημασίας και ο χώρος του Μουσείου της Δυναστείας των Πιάστ άνοιξε το 1969.[1] Είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της Πολωνίας.[2]

Η τοποθεσία είναι ένα από τα επίσημα εθνικά ιστορικά μνημεία της Πολωνίας (Pomnik historii), ως ένα από τα πρώτα τέτοια μνημεία που ορίστηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 1994. Ο κατάλογος των εθνικών μνημείων διατηρείται από το Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί είναι σημαντικό στην εθνική ιστορία της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτων κυβερνήτων του πολωνικού κράτους, του Μιέσκο Α΄ και του Μπολέσλαφ Α΄ του Γενναίου, στάθηκε ως ένα από τα κύρια αμυντικά και διοικητικά κέντρα του βασιλείου. Το ερειπωμένο κάστρο και άλλα κτίρια κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μιέσκο Α΄, λίγο πριν από το έτος 966.

Είναι επίσης ένα υποψήφιο μέρος ως τον ιστορικό χώρο του προσωπικού βαπτίσματος του Μιέσκο Α΄, της συζύγου του, Ντουμπράβκα της Βοημίας και ολόκληρης της αυλής του, που πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο της 14ης Απριλίου 966. Αυτή η ημερομηνία είναι το Βάπτισμα της Πολωνίας, η ιστορική εισαγωγή του Χριστιανισμού στην Πολωνία. Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την αρχή του πολωνικού κράτους.[3]

Το νησί είναι επίσης η σκηνή του ιστορικού μυθιστορήματος του 1876 του Γιούζεφ Ιγκνάτσι Κρασέφσκι, Μια Αρχαία Ιστορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]