Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι τιμώμενοι από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μεταξύ των λαϊκών λόγω της υπηρεσίας σε εκείνα τα τμήματα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ιδιαίτερη καθοδήγησή του. [1]

Το Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα, που αποτελείται από τους Άρχοντες που ζουν στην Αμερική, ιδρύθηκε το 1966 επί Πατριάρχη Αθηναγόρα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος απένειμε την τιμή σε τριάντα μέλη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο πρώτος Μεγάλος Διοικητής τού Τάγματος ήταν ο Pierre De Mets. Ο σημερινός Μέγας Διοικητής είναι ο Αντώνιος Ι. Λιμπεράκης, MD, ο οποίος ηγήθηκε τού Τάγματος για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας τού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με την εισαγωγή στο «Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα», όπως ορίζονται ως ομάδα οι Άρχοντες της Αμερικής, ο τιμώμενος ορκίζεται «να υπερασπιστεί και να προωθήσει την ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση».

Στις 19 Νοεμβρίου 1991, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, ιδρύθηκε η «Αδελφότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου Παμμακάριστου» και στις 22 Φεβρουαρίου 1992 ορίστηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Οι σκοποί της Αδελφότητας ορίστηκαν ως η πνευματική ενότητα των Αρχόντων όλων των υπόλοιπων περιοχών (εκτός της Αμερικής όπου υπήρχε ήδη το Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα), η σύνδεσή τους με τον Οικουμενικό Θρόνο και η πολιτιστική τους δραστηριότητα και συνεργασία καθώς και οι δραστηριότητές τους στην εκδοτική, συγγραφική και κοινωνική προσφορά, το ετήσιο συνέδριο στο Φανάρι την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, η μνήμη των Αγίων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, η οικονομική ενίσχυση των έργων τού Πατριαρχείου κ.λπ.

Οι πρώτες μεγάλες προσπάθειες τού Τάγματος είχαν ως στόχο την αποκατάσταση των υφιστάμενων ορθόδοξων εγκαταστάσεων στην Κωνσταντινούπολη, μία προσπάθεια που είχε περιορισμένη επιτυχία με το συνεχιζόμενο αναγκαστικό κλείσιμο της σχολής της Χάλκης [2] και με το διάταγμα τού Προέδρου Ερντογάν για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας και της εκκλησίας της Χώρας από μουσεία στα τζαμιά. [3]

Τα τελευταία χρόνια το Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα ασχολήθηκε επίσης έντονα με την κατάσταση τού Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής παρέμβασης στις εκκλησιαστικές εκλογές. [4] Ενώ αναφέρεται στον εαυτό του ως "Τάγμα", δεν ισχυρίζεται ότι είναι τάγμα ιπποτισμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Overview - Order of Saint Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate». www.archons.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «Forcible closure of Halki Seminary - Order of Saint Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate». www.archons.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Order of Saint Andrew Laments Decision to Transform Hagia Sophia into a Mosque - Archon News Article - Order of Saint Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate». www.archons.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «Government Interference in Patriarchal Elections - Order of Saint Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate». www.archons.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]