Άνι Τζαμπ Κάνον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνι Τζαμπ Κάνον
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Annie Jump Cannon (Αγγλικά)
Γέννηση11  Δεκεμβρίου 1863[1][2][3]
Ντόβερ[4][3]
Θάνατος13  Απριλίου 1941[5][1][2]
Κέιμπριτζ[4]
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΚολλέγιο Ράντκλιφ, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Κολέγιο Ουέλσλεϊ και Wesley College
ΒραβεύσειςNational Women's Hall of Fame (1994), μετάλλιο Χένρυ Ντρέιπερ (1931), Hall of Fame of Delaware Women (1981), Honorary doctor of the University of Groningen, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (1918)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστροφυσική και αστρονομία
Αξίωμαέφορος (1911)
Ιδιότητααστρονόμος, φυσικός, διδάσκων πανεπιστημίου και αστροφυσικός
Η Άνι Τζαμπ Κάνον εξετάζοντας αστερισμούς

Η Άνι Τζαμπ Κάνον ( 11 Δεκεμβρίου 1863 – 13 Απριλίου 1941) ήταν Αμερικανίδα αστρονόμος, η οποία με την καταλογογράφησή της συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης αστρικής ταξινόμησης. Μαζί με τον Έντουαρτ Κ. Πίκερινγκ της αποδίδεται η δημιουργία του Σχεδίου Ταξινόμησης του Harvard, που ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να οργανωθούν και να ταξινομηθούν οι αστέρες βάσει των θερμοκρασιών τους και των φασματικών τους τύπων. Ήταν σχεδόν κωφή καθ’ όλη την καριέρα της μετά το 1893, ως αποτέλεσμα του ερυθρού πυρετού. Ήταν σουφραζέτα και μέλος του Εθνικού Κόμματος Γυναικών.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάνον γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1863 στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του Γουίλσον Κάνον, ενός ναυπηγού πλοίων και βουλευτή της πολιτείας, και της δεύτερης συζύγου του, Μαίρης Τζαμπ. Η μητέρα της Κάνον ξανά η πρώτη που της δίδαξε τους αστερισμούς και την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντα της, προτείνοντας της να σπουδάσει μαθηματικά, χημεία και βιολογία στο Wellesley College. Η Κάνον και η μητέρα της χρησιμοποιούσαν ενα παλιό εγχειρίδιο αστρονομίας για να αναγνωρίζουν αστέρια που έβλεπαν από το πατάρι τους. Η μητέρα της Κάνον δίδαξε επίσης οικιακή οικονομία, την οποία η Άνι θα χρησιμοποιήσει αργότερα για να οργανώσει την έρευνα της.

Η Κάνον ακολούθησε τη συμβουλή της μητέρας της και επέλεξε να ασχοληθεί με την αγάπη της για την αστρονομία. Έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ακοής της κάποια στιγμή κατα τα νεανικά της χρόνια. Οι πηγές διαφέρουν ως προς το χρονικό πλαίσιο και την πραγματική αιτία. Η προσωπικότητα της Κάνον εχει περιγράφει ως «θυμωμένη». Επέλεξε να μην παντρευτεί ή να αποκτήσει παιδιά.

Εκπαίδευση, 1880–1896[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Wilmington Conference Academy (αργότερα γνωστό ως Wesley College), η Κάνον ήταν μια πολλά υποσχόμενη μαθήτρια, ειδικά στα μαθηματικά. Το 1880, η Κάνον στάλθηκε στο Wellesley College στη Μασαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά σχολεία για γυναίκες στις ΗΠΑ, όπου μελέτησε φυσική και αστρονομία.

Η Κάνον σπούδασε υπό την επίβλεψη της Σάρας Φράνσις Γουάιτινγκ, μίας από τις λίγες γυναίκες φυσικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες της εποχής. Αποφοίτησε με πτυχίο στη φυσική το 1884 και επέστρεψε στο σπίτι της στο Ντέλαγουερ για δέκα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η Κάνον ανέπτυξε τις δεξιότητες της στη νέα τέχνη της φωτογραφίας. Το 1892, ταξίδεψε στην Ευρώπη, φωτογραφίζοντας με την φωτογραφική της μηχανή Blair. Μετά την επιστροφή της στο σπίτι, τα πεζογραφήματα και οι φωτογραφίες της από την Ισπανία δημοσιεύτηκαν σε ένα φυλλάδιο με τίτλο "Στα Ίχνη του Κολόμβου", που εκδόθηκε από την εταιρεία Blair και διανεμήθηκε ως μνημείο στην Έκθεση του Σικάγο το 1893.

Λίγο αργότερα, η Κάνον προσβλήθηκε από ερυθρά πυρετό που την έκανε σχεδόν κωφή. Αυτή η απώλεια ακοής δυσκόλεψε την Κάνον στις κοινωνικές της επαφές. Ως αποτέλεσμα, αφιέρωσε τον εαυτό της στη δουλειά της. Το 1894, η μητέρα της Κάνον πέθανε και η ζωή στο σπίτι έγινε πιο δύσκολη. Έγραψε στην πρώην δάσκαλα της στο Wellesley, καθηγήτρια Σάρα Φράνσις Γουάιτινγκ, για να δει αν υπήρχε κενή θέση εργασίας. Η Γουάιτινγκ την προσέλαβε ως νεαρή καθηγήτρια φυσικής στο κολέγιο. Αυτή η ευκαιρία έδωσε στην Κάνον τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου στο κολέγιο σε φυσική και αστρονομία. Η Γουάιτινγκ επίσης ενέπνευσε την Κάνον να μάθει για την φασματοσκοπία.

Για να έχει πρόσβαση σε ένα καλύτερο τηλεσκόπιο, η Κάνον εγγράφηκε στο Radcliffe College το 1894 ως "ειδική μαθήτρια", συνεχίζοντας τις μελέτες της στην αστρονομία. Το Radcliffe ίδρυσε κοντά στο Harvard College για να επαναλαμβάνουν οι καθηγητές του Harvard τις διαλέξεις τους στις νεαρές κοπέλες του Radcliffe. Αυτή η σχέση έδωσε στην Κάνον πρόσβαση στο Αστεροσκοπείο του Harvard College. Το 1896, ο Έντουαρντ Κ. Πίκερινγκ την προσέλαβε ως βοηθό του στο Αστεροσκοπείο. Το 1907, η Κάνον ολοκλήρωσε τις σπουδές της και λάβαμε το πτυχίο μεταπτυχιακού επιπέδου από το Wellesley College.

Σταδιοδρομία, 1896–1940[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1896, η Κάνον έγινε μέλος των Αστρονομικών Υπολογιστών του Χάρβαρντ, μιας ομάδας γυναικών που προσλήφθηκαν από το διευθυντή του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ Έντουαρντ Κ. Πίκερινγκ για να ολοκληρώσουν τον Κατάλογο Χένρι Ντρέιπερ, με στόχο να χαρτογραφήσουν και να ορίσουν κάθε αστέρα στον ουρανό σε φωτογραφική φωτεινότητα περίπου 9. Στις σημειώσεις της, αναφέρθηκε στη φωτεινότητα ως "Int", το οποίο ήταν συντομογραφία για "ένταση". Το 1927, ο Πίκερινγκ είπε ότι η Κάνον ήταν σε θέση να ταξινομήσει αστέρες πολύ γρήγορα, "Η κυρία Κάνον είναι η μόνη προσωπικότητα στον κόσμο—άντρας ή γυναίκα—που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά τόσο γρήγορα." Η Μαίρη Άννα Ντρέιπερ, η χήρα του πλούσιου γιατρού και ερασιτέχνη αστρονόμου Χένρι Ντρέιπερ, είχε ίδρυσει ένα ταμείο για να υποστηρίξει το έργο. Οι άνδρες στο εργαστήριο ανέλαβαν την εργασία της λειτουργίας των τηλεσκοπίων και τη λήψη φωτογραφιών ενώ οι γυναίκες εξέταζαν τα δεδομένα, πραγματοποιούσαν αστρονομικούς υπολογισμούς και καταλογογράφησαν εκείνες τις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν η Κάνον ξεκίνησε την ταξινόμηση των αστέρων, ήταν σε θέση να ταξινομήσει 1.000 αστέρες σε τρία χρόνια, αλλά μέχρι το 1913, ήταν σε θέση να εργαστεί σε 200 αστέρες την ώρα. Η Κάνον μπορούσε να ταξινομήσει τρεις αστέρες το λεπτό απλώς κοιτάζοντας τα φασματικά τους πρότυπα και, αν χρησιμοποιούσε μεγεθυντικό φακό, μπορούσε να ταξινομήσει αστέρες μέχρι τον ένατο μέγεθος, περίπου 16 φορές πιο ασθενείς από ό,τι μπορούσε να δει το ανθρώπινο μάτι. Το έργο της ήταν επίσης υψηλής ακρίβειας.

Λίγο μετά την έναρξη της εργασίας στον Κατάλογο Ντρέιπερ, αναπτύχθηκε μια διαφωνία σχετικά με το πώς να ταξινομήσουν τα αστέρια. Η ανάλυση ξεκίνησε αρχικά από τη Νέτι Φάραρ, η οποία αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα για να παντρευτεί. Αυτό άφησε το πρόβλημα στις ιδέες της ανιψιάς του Χένρι Ντρέιπερ, Αντόνια Μόρι (που επέμενε σε ένα πολύπλοκο σύστημα ταξινόμησης) και της Γουίλιαμίνα Φλέμινγκ (που εποπτευόταν το έργο για τον Πίκερινγκ και ήθελε μια πολύ πιο απλή, απευθείας προσέγγιση). Η Κάνον διαπραγμάτευσε έναν συμβιβασμό: ξεκίνησε εξετάζοντας τους φωτεινούς αστέρες του νότιου ημισφαιρίου. Σε αυτούς τους αστέρες, εφάρμοσε ένα τρίτο σύστημα, μια διαίρεση των αστέρων σε φασματικές κλάσεις Ο, Β, Α, Φ, Γ, Κ, Μ. Το σχήμα της βασίστηκε στην ισχύ των γραμμών απορρόφησης Balmer. Αφού οι γραμμές απορρόφησης κατανοήθηκαν με βάση τις θερμοκρασίες των αστέρων, το αρχικό της σύστημα ταξινόμησης αναδιοργανώθηκε για να αποφευχθεί η ανάγκη ενημέρωσης των καταλόγων αστέρων.

Το 1901, η Κάνον δημοσίευσε τον πρώτο της κατάλογο φασματικών αστέρων. Η Κάνον και οι άλλες γυναίκες στο αστεροσκοπείο, συμπεριλαμβανομένων των Χένριετα Σουαν Λίβιτ, Αντόνια Μόρι και Φλόρενς Κούσμαν, κατακρίθηκαν αρχικά γιατί ήταν "έξω από τον τόπο τους" και δεν ήταν νοικοκυρές. Οι γυναίκες δεν ανέβαιναν συνήθως πέρα από το επίπεδο της βοηθού σε αυτήν τη γραμμή εργασίας την εποχή εκείνη και πολλές πληρώνονταν μόνο 25 σεντς την ώρα για να εργαστούν επτά ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Η Λίβιτ, μια άλλη γυναίκα στο αστεροσκοπείο που έκανε σημαντικές συνεισφορές, μοιραζόταν με την Κάνον την εμπειρία της να είναι κωφή. Η Κάνον κυριάρχησε σε αυτό το πεδίο λόγω της "τάξης" της και της υπομονής της για την κουραστική δουλειά και ακόμη βοήθησε τους άνδρες στο αστεροσκοπείο να κερδίσουν δημοφιλία. Η Κάνον βοήθησε στη διαπραγμάτευση εταιρικών σχέσεων και ανταλλαγών εξοπλισμού μεταξύ ανδρών στη διεθνή κοινότητα και ανέλαβε έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν του πρεσβευτή εκτός αυτής.

Το 1911 αναλαμβάνει το αξίωμα του Κοσμογράφου Φωτογραφιών στο Harvard. Το 1914, γίνεται επίτιμο μέλος της Royal Astronomical Society. Το 1921 γίνεται μία από τις πρώτες γυναίκες που λαμβάνουν τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, όταν τιμήθηκε με τίτλο διδάκτορα μαθηματικών και αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν. Στις 9 Μαΐου 1922, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ενέκρινε την αναγνώριση του αστρικού ταξινομικού συστήματος της Κάνον και, με μόνες μικρές αλλαγές, χρησιμοποιείται ακόμα για την ταξινόμηση σήμερα. Επίσης, το 1922, η Κάνον πέρασε έξι μήνες στην Αρεκίπα του Περού για να φωτογραφίσει αστέρες στο νότιο ημισφαίριο. Το 1925 έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 1933 εκπροσώπησε επαγγελματίες γυναίκες στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο (Αιώνας της Προόδου). Το 1935 δημιούργησε το Βραβείο Άννι Τζ. Κάνον για "τη γυναίκα οποιασδήποτε χώρας, η οποία έχει τις πιο ξεχωριστές συνεισφορές στην επιστήμη της αστρονομίας". Το 1938 έγινε ο Αστρονόμος Ουίλιαμ Κ. Μποντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η αστρονόμος Σεσίλια Πέιν συνεργάστηκε με την Κάνον και χρησιμοποίησε τα δεδομένα της για να δείξει ότι οι αστέρες αποτελούνταν κυρίως από υδρογόνο και ήλιο.

Αργότερα ζωή και θάνατος, 1940–1941[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καριέρα της Άννι Τζαμπ Κάνον στην αστρονομία κράτησε περισσότερο από 40 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1940. Παρά τη σύνταξή της, συνέχισε να εργάζεται ενεργά στην αστρονομία στο αστεροσκοπείο μέχρι λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Κάνον βοήθησε τις γυναίκες να κερδίσουν αποδοχή και σεβασμό μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Η ήρεμη και σκληρά εργαζόμενη στάση της και η συμπεριφορά της την βοήθησαν να κερδίσει σεβασμό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής της και άνοιξαν τον δρόμο για μελλοντικές γυναίκες αστρονόμους. Η Κάνον πέθανε στις 13 Απριλίου 1941 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, σε ηλικία 77 ετών. Πέθανε σε νοσοκομείο μετά από ασθένεια που διήρκεσε πάνω από ένα μήνα. Η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο Άννι Τζαμπ Κάνον σε γυναίκες αστρονόμους για ξεχωριστή εργασία στην αστρονομία.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάνον ταξινόμησε χειροκίνητα περισσότερους αστέρες σε μια ζωή από οποιονδήποτε άλλον, με συνολικά περίπου 350.000 αστέρες. Ανακάλυψε 300 μεταβλητούς αστέρες, πέντε νέους αστέρες και έναν φασματικό διπλότυπο, δημιουργώντας έναν κατάλογο που περιλαμβάνει περίπου 200.000 αναφορές.

Βραβεία και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1921, τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν
  • 1925, πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • 1925, εκλεγμένη στην Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία
  • 1929, επιλεγμένη ως μία από τις "μεγαλύτερες ζωντανές Αμερικανίδες" από το Σύνδεσμο Γυναικών Ψηφοφόρων.
  • 1931, πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το Μετάλλιο Χένρι Ντρέιπερ
  • 1932, κέρδισε το βραβείο Έλεν Ρίτσαρντς από τον Σύλλογο Βοήθειας στην Επιστημονική Έρευνα από Γυναίκα
  • 1935, έλαβε τιμητικό διπλωματικό από το Πανεπιστήμιο Ογκλθορπ
  • Πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας Το οροσήμο της Κάνον αναφέρεται σε εκείνη. Ο αστεροειδής 1120 Κανονία αναφέρεται σε αυτήν. Με το παρατσούκλι "Απογραφέας του Ουρανού" για την ταξινόμηση 300.000 αστέρων, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο
  • Το Βραβείο Άννι Τζαμπ Κάνον στην Αστρονομία ονομάζεται προς τιμήν της· απονέμεται από το 1934 (πλέον ετησίως) σε γυναίκα αστρονόμο στη Βόρεια Αμερική.
  • Το Cannon Hall, κοιτώνας κατοικίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στο Νιούαρκ του Ντέλαγουερ. Το σπίτι της Άννι Τζαμπ Κάνον, ήταν η κατοικία του Προέδρου του Wesley College στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ πριν από την απόκτηση του κολεγίου από το Delaware State University τον Ιούλιο του 2021.
  • Αναφέρεται ως Κοσμογράφος Φωτογραφιών στο Χάρβαρντ.
  • Μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ευρώπη.
  • Επίτιμο μέλος της Φι Βήτα Κάπα στο Κολέγιο Wellesley.
  • Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Maria Mitchell.
  • Βρίσκεται στη λίστα των γυναικών στο Δάπεδο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέρος της εγκατάστασης τέχνης της Judy Chicago, το Δείπνο Κόμματος.
  • 1994, η Κάνον εισάγεται στο Εθνικό Μουσείο της Γυναικείας Φήμης
  • Το 2014, ένα Google Doodle αφιερωμένο σε αυτήν και το έργο της εμφανίστηκε.
  • Το 2019 απεικονίστηκε στο Αμερικανικό κέρμα αξίας 1 δολαρίου του Delaware

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pickering, Edward Charles (1918). Henry Draper Catalogue. Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. Cambridge, Massachusetts: Astronomical Observatory of Harvard College. LCCN 18018382. OCLC 809461762.
    • Available in an "updated, corrected, and extended machine-readable version" at "Henry Draper Catalogue and Extension (Cannon+ 1918–1924; ADC 1989)". VizieR archives. Strasbourg, France: Centre de données astronomiques de Strasbourg [Strasbourg Astronomical Data Center]. Retrieved 2015-01-08.
    • Online from Harvard University at "The SAO/NASA Astrophysics Data System".; abstracts link to GIF and PDF formats.
      • Cannon, Annie J.; Pickering, Edward C. (1918). "The Henry Draper catalogue 0h, 1h, 2h, and 3h". Annals of Harvard College Observatory. 91: 1. Bibcode:1918AnHar..91....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 4h, 5h and 6h". Annals of Harvard College Observatory. 92: 1. Bibcode:1918AnHar..92....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 7h and 8h". Annals of Harvard College Observatory. 93: 1. Bibcode:1919AnHar..93....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 9h, 10h, and 11h". Annals of Harvard College Observatory. 94: 1. Bibcode:1919AnHar..94....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 12h, 13h, and 14h". Annals of Harvard College Observatory. 95: 1. Bibcode:1920AnHar..95....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 15h and 16h". Annals of Harvard College Observatory. 96: 1. Bibcode:1921AnHar..96....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 17h and 18h". Annals of Harvard College Observatory. 97: 1. Bibcode:1922AnHar..97....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 19h and 20h". Annals of Harvard College Observatory. 98: 1. Bibcode:1923AnHar..98....1C.
      • Cannon, Annie Jump; Pickering, Edward Charles (1918). "The Henry Draper catalogue : 21h, 22h, and 23h". Annals of Harvard College Observatory. 99: 1. Bibcode:1924AnHar..99....1C.
  • —— (1923). "The spectrum of Nova Aquilae". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 81 (3). OCLC 786374390.
  • —— (1916). "Spectra having bright lines". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 76 (3). OCLC 786374401.
  • —— (1912). "Comparison of objective prism and slit spectrograms". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 56 (8): 251. Bibcode:1912AnHar..56..251C. OCLC 786374385.
  • —— (1912). "The spectra of 745 double stars". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 56 (7): 227. Bibcode:1912AnHar..56..227C. OCLC 786374368.
  • —— (1912). "Classification of 1,688 southern stars by means of their spectra". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 56 (5): 115. Bibcode:1912AnHar..56..115C. OCLC 786363259.
  • —— (1912). "Classification of 1,477 stars by means of their photographic spectra". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 56 (4): 65. Bibcode:1912AnHar..56...65C. OCLC 786374355.
  • ——; Pickering, Edward Charles (1909). "Maxima and minima of variable stars of long period". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 55 (pt. 2): 95. Bibcode:1909AnHar..55...95C. OCLC 786370272.
  • ——; Pickering, Edward Charles (1907). "Second catalogue of variable stars". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 55 (pt. 1). OCLC 603459862.
  • —— (1903). "A provisional catalogue of variable stars". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 48 (3): 91. Bibcode:1903AnHar..48...91P. OCLC 786370792.
  • ——; Pickering, Edward Charles (1901). "Spectra of bright southern stars photographed with the 13-inch Boyden telescope as a part of the Henry Draper Memorial". Annals of the Astronomical Observatory of Harvard College. 28 (pt. 2): 129. Bibcode:1901AnHar..28..129C. OCLC 786363059.