Άνθρωπος της άμμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο άνθρωπος της άμμου. Εικόνα από το 1905 .

Ο άνθρωπος της άμμου (Σάντμαν) είναι λαογραφική φιγούρα στον πολιτισμό της δυτικής και βόρειας Ευρώπης που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τίτλο "Ούλε Λούκεγιε". Η ιστορία απεικονίζει έναν χαρακτήρα που φέρνει όνειρα (καλά ή κακά) στα παιδιά (ή σε όλα τα ανθρώπινα όντα) ρίχνοντας άμμο στα μάτια τους.

Ο άνθρωπος της άμμου στη λογοτεχνία και την ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ε.Τ.Α. Χόφμαν έγραψε την ιστορία "Ο άνθρωπος της άμμου" στην οποία ο Άνθρωπος της άμμου περιγράφεται ως μια κακή φιγούρα που ρίχνει άμμο στα μάτια των παιδιών έτσι ώστε να πέσουν και να τα μαζέψει για να τα φέρει στο φεγγάρι όπου μεγαλώνει τα παιδιά του με μακριά ράμφη σε μια σιδερένια φωλιά. Και τα ταΐζει με τα μάτια. Ο Ζακ Όφενμπαχ έκανε αυτή την ιστορία ένα από τα τρία μέρη της οπερέτας "Τα παραμύθια του Χόφμαν". Αλλά στην ιστορία του Άντερσεν και σε πολλές άλλες παιδικές ιστορίες, ο Άνθρωπος της άμμου είναι ένας καλός χαρακτήρας που φέρνει ιστορίες, ύπνο και όνειρα.

Ο Άνθρωπος της άμμου απεικονίζεται σε διάφορα τραγούδια, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι το ποπ τραγούδι "Mr. Sandman" από τους Cordets και το Enter Sandman των Metallica.

Ένας αριθμός κόμικς έχει δημιουργηθεί με βάση αυτόν τον χαρακτήρα, με το πιο διάσημο κόμικ να είναι το Sandman του Νιλ Γκέιμαν, στο οποίο ο Σάντμαν (άνθρωπος της άμμου) περιγράφεται ως μέλος της Αιώνιας Οικογένειας που είναι υπεύθυνος για τα όνειρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sandman στο Wikimedia Commons