Άμυνα μαν του μαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Άμυνα μαν του μαν ή ατομική άμυνα , είναι ένας τύπος αμυντικής τεχνικής που χρησιμοποιείται σε ομαδικά αθλήματα όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο , η καλαθοσφαίριση και το νέτμπολ, όπου κάθε παίκτης αναλαμβάνει να αμυνθεί και να ακολουθήσει τις κινήσεις ενός παίκτη στην επίθεση. Συχνά, ένας παίκτης ακολουθεί τον αντίπαλό του (π.χ. ο σέντερ ακολουθεί τον σέντερ) αλλά μπορεί να ανατεθεί σε έναν παίκτη να φυλάει διαφορετική θέση. Ωστόσο, η στρατηγική δεν είναι άκαμπτη και ένας παίκτης μπορεί να αλλάξει αποστολή αν χρειαστεί ή να αφήσει τη δική του ανάθεση για λίγο για να κάνει ντάμπλ τιμ σε έναν επιτιθέμενο παίκτη. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία αθλήματα, [1] αν και ο ουδέτερος ως προς το φύλο όρος «παίχτης με παίχτη» έχει επίσης κάποια χρήση. [2] Η εναλλακτική λύση στην άμυνα από παίχτη σε παίχτη είναι η άμυνα ζώνης, ένα σύστημα άμυνας (όπως στην καλαθοσφαίριση ή το ποδόσφαιρο) στο οποίο κάθε παίκτης αναλαμβάνει μία καθορισμένη περιοχή και όχι έναν καθορισμένο αντίπαλο. [3]

Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μία ομάδα θα ήθελε να παίξει μαν του μαν είναι:

  • Πιο επιθετική από την άμυνα ζώνης.
    • Επιτρέπει επίσης στον καλύτερο αμυντικό μίας ομάδας να παραμείνει πάνω σε έναν παίκτη που πρέπει να φυλάσσεται συνεχώς. Σε ειδικές περιπτώσεις, οι ομάδες μπορούν να παίξουν μία άμυνα μποξ εντ ουάν η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να στερήσει έναν συγκεκριμένο παίκτη του αντιπάλου, βάζοντας έναν αμυντικό να μην φεύγει ποτέ από την πλευρά του, ώστε να μην μπορεί να πάρει την μπάλα.
  • Χωρίς μεσαία διείσδυση
    • Ακόμη και αν ο επιτιθέμενος περάσει τον αμυνόμενό του σε μία άμυνα μαν του μαν, θα πέσει πάνω του από τους υπόλοιπους αμυντικούς. Είτε θα τους κλέψουν τη μπάλα, είτε θα αναγκαστούν να κάνουν μία κακή πάσα.
  • Αρνείται τις πάσες προς τα αριστερά και τα δεξιά
    • Η μαν του μαν δεν ασκεί πίεση μόνο στην μπάλα αλλά και στους παίκτες που δεν έχουν την μπάλα. Η επίθεση θα πρέπει συνήθως να κάνει πικ εντ ρολ για να πασάρει σε έναν ακραίο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πίεσης.
  • Μία εξαιρετική άμυνα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης εντός της ομάδας
    • Όταν ένας ντριμπλέρ περνάει από τον αμυντικό του δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί, επειδή ο αμυντικός μπορεί να βασιστεί στην ομάδα του για να τον υποστηρίξει, ή όταν αμύνεται απέναντι σε σκριν, οι παίκτες πρέπει να επικοινωνούν και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το νόημα του μαν του μαν.
  • Οι αμυντικοί παραμένουν σε ισορροπημένη στάση
    • Οι αμυντικοί πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν το συντομότερο δυνατό. Ο αμυντικός θα πρέπει πάντα να παραμένει σε θέση που τού επιτρέπει να μπορεί να απλώνει το χέρι του σε όλο το μήκος μπροστά και να μπορεί να αγγίζει τους παίκτες που αμύνεται.[4]

Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί κίνδυνοι και μειονεκτήματα του παιχνιδιού:

  • Το μειονέκτημα είναι ότι επιτρέπει στην επιθετική ομάδα να τρέχει πιο αποτελεσματικά σκριν .
    • Επειδή οι αμυντικοί φυλάνε ο καθένας τον δικό του παίκτη, το να κάνεις σκριν σε έναν αμυντικό είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να αμυνθείς.
  • Αφήνει πιο εκτεθειμένους τους πιο αδύναμους ή αργούς αμυντικούς. Σε μια άμυνα μαν του μαν, αυτοί οι αμυντικοί είναι συνήθως συμπαίκτες τους που μένουν κοντά στον επιθετικό παίκτη που τούς έχει ανατεθεί και άρα συχνά δεν είναι σε καλή θέση για να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση που ένας πιο αδύναμος αμυντικός ξεφύγει από τον επιθετικό παίκτη που προσπαθεί να φυλάξει.
  • Η επικοινωνία είναι απαραίτητη
    • Οι ομάδες πρέπει να συνομιλούν συνεχώς μεταξύ τους για να έχουν αποτελεσματική άμυνα. Για παράδειγμα, όταν ένας ντριμπλέρ περνάει έναν αμυντικό, ο αμυντικός πρέπει να πει στην ομάδα του ότι κάποιος τον πέρασε, ώστε να μπορέσει να καταρρεύσει και να σταματήσει τον ντριμπλέρ από το να φτάσει στο καλάθι. Όταν η επίθεση στήνει σκριν και κάνει πικ εν ρολ, η άμυνα πρέπει να συζητάει μεταξύ της για το αν πρέπει να μείνει με τον παίκτη της ή να αλλάξει. Η επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα ανάλογα με το πόσο ικανοί είναι σε αυτήν.

Ιστορία του μαν του μαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άμυνες ζώνης απαγορεύτηκαν από το ΝΒΑ το 1947. [5] Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μία παράβαση παράνομης άμυνας καταγγέλθηκε όταν ένας αμυντικός είτε φύλαγε μία περιοχή αντί για έναν συγκεκριμένο επιθετικό παίκτη είτε έκανε νταμπλ τιμ σε έναν επιτιθέμενο παίκτη μακριά από την μπάλα. Μία αλλαγή των κανόνων το 2001 επέτρεψε τελικά την άμυνα ζώνης, αλλά επίσης όρισε ότι ένας αμυντικός που στέκεται μέσα στο ζωγραφιστό περιορίζεται στο να μην φυλάει έναν επιτιθέμενο παίκτη σε απόσταση αναπνοής για όχι περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα . Εάν ο αμυνόμενος παραβιάσει αυτόν τον κανόνα, καταλογίζεται μία τεχνική ποινή κατά της ομάδας του και η αντίπαλη ομάδα έχει δικαίωμα μίας ελεύθερης βολής και την κατοχή της μπάλας στη συνέχεια. Αυτό δυσκολεύει τις ομάδες του ΝΒΑ να παίξουν ζώνη, καθώς τέτοιες άμυνες συνήθως τοποθετούν έναν παίκτη στη μέση του ζωγραφιστού για να σταματήσουν τη διείσδυση. [6]

Η άμυνα μαν του μαν εξακολουθεί να είναι το κύριο αμυντικό σύστημα στο ΝΒΑ και ορισμένοι προπονητές τη χρησιμοποιούν αποκλειστικά.

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν κανείς υπερασπίζεται τη μπάλα (δηλ. φυλάει τον παίκτη με τη μπάλα) μακριά από το καλάθι στην καλαθοσφαίριση, οι παίκτες συνήθως πρέπει να χρησιμοποιούν μία εκδοχή της ακόλουθης τεχνικής: ο αμυνόμενος στέκεται και κοιτάζει τον αντίπαλο. Τοποθετείται στα μισά του δρόμου μεταξύ της μπάλας και του καλαθιού και μπορεί να είναι στραμμένος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με το αμυντικό σύστημα της ομάδας του συγκεκριμένου αμυντικού. Τα πόδια του είναι τοποθετημένα πέρα από το άνοιγμα των ώμων με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους να κατανέμεται στις μπάλες των ποδιών του. Ωστόσο, οι φτέρνες του αμυνομένου δεν πρέπει να είναι εκτός δαπέδου, καθώς αυτό θα τον βγάλει από την ισορροπία του. Τα γόνατα του αμυνομένου πρέπει να είναι λυγισμένα σε γωνία περίπου ενενήντα μοιρών με το κάτω μέρος των μηρών του παράλληλο με το έδαφος. Αυτό θα φέρει τους γλουτούς του αμυνομένου σε καθιστή θέση. Η πλάτη του αμυνομένου πρέπει να είναι ίσια με μία μικρή κλίση προς τα εμπρός. Αυτό θα τοποθετήσει το κεφάλι του αμυνομένου πάνω από το κέντρο του σώματός του και θα διατηρήσει τη σωστή ισορροπία. Ανάλογα με τις οδηγίες του προπονητή του, ο αμυνόμενος πρέπει να τοποθετεί τα χέρια του φαρδιά σαν να τεντώνει το άνοιγμα των φτερών του ή να τοποθετεί το ένα χέρι ψηλά και το άλλο χαμηλά. Χρειάζεται κανείς να κρατάει αυτόν σε απόσταση αναπνοής ανά πάσα στιγμή. Αυτό επιτρέπει στον αμυνόμενο να είναι σε θέση να αντιδράσει αρκετά γρήγορα σε ο, τιδήποτε μπορεί να κάνει ο επιτιθέμενος. Το να είναι εντάξει να παίξει κανείς λίγο πιο πίσω ή ακόμη και λίγο πιο κοντά, εξαρτάται από το πόσο βέβαιος είναι ο παίκτης για τις ικανότητές του και την ικανότητα του επιτιθεμένου. Το να κρατάει κανείς τα μάτια στο στήθος του αντιπάλου είναι πολύ χρήσιμο για να αντιδράσει στις κινήσεις του. Είναι πολύ εύκολο για έναν επιτιθέμενο παίκτη να παραπλανήσει με το κεφάλι, τα μάτια ή το σώμα του. Το σημείο ενός παίκτη που είναι πιο δύσκολο να προσποιηθεί κάποιος είναι το στήθος του. [7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Defense leads Duke women's basketball past Nebraska, to the Elite Eight». dukechronicle.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022. 
  2. «Yellowjacket Women Defeat Rocky, Extend Winning Streak to Six Games - Montana State University Billings». Montana State University Billings. 
  3. «Definition of ZONE DEFENSE». www.merriam-webster.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020. 
  4. Lockard, Stephen L. (2 Μαρτίου 2020). «Advantages Of Man To Man Defense In Basketball». Make Your Basketball Game More Professional With BasketballsLab (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «NBA.com - NBA Rules History». www.nba.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  6. «Defensive Three-Second Violation Definition - Sporting Charts». www.sportingcharts.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022. 
  7. «Man-to-Man Defense - Complete Coaching Guide». Basketball For Coaches (στα Αγγλικά). 11 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020.