Χειροπέδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγχρονες κοινές χειροπέδες
Οι ποδοπέδες έχουν κοινή αρχή λειτουργίας με τις χειροπέδες και περιορίζουν την ευκινησία και την ικανότητα λακτίσματος. Βρίσκονται σε ευρεία χρήση σε πολλές χώρες.

Οι χειροπέδες είναι συσκευές περιορισμού που έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν κοντά τους καρπούς ενός ατόμου. [1] Περιλαμβάνουν δύο μέρη, που συνδέονται μεταξύ τους με μια αλυσίδα, μεντεσέ ή άκαμπτη ράβδο. Κάθε μισό έχει έναν περιστρεφόμενο βραχίονα ο οποίος εμπλέκεται με έναν αναστολέα που εμποδίζει το άνοιγμά του όταν κλείσει γύρω από τον καρπό ενός ατόμου. Χωρίς το κλειδί, οι χειροπέδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν και έτσι το άτομο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί δεν μπορεί να κινήσει τους καρπούς του περισσότερο από μερικά εκατοστά χώρια, καθιστώντας πολλά έργα δύσκολα ή αδύνατα. Οι χειροπέδες βρίσκονται σε ευρεία χρήση από την αστυνομία και σε σωφρονιστικά καταστήματα, κυρίως για να αποτρέψουν τους υπόπτους και τους τροφίμους απ' το να προκαλέσουν σωματικές και υλικές ζημιές αλλά και για να εμποδίσουν μία πιθανή απόδραση.

Οι χειροπέδες χρησιμοποιούνται επίσης και ερωτικά και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποκουλτούρα BDSM. Αυτή η εναλλακτική χρήση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να προκαλέσει τραυματισμό καθώς οι χειροπέδες δεν έχουν σχεδιαστεί γι' αυτήν.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Fetters and Handcuffs» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 10 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 296 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]