Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χειρονομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μούντζα αποτελεί την πιο διαδεδομένη χειρονομία στον ελλαδικό χώρο. Η παρούσα χειρονομία δηλώνει απαξίωση

Χειρονομία αποτελεί μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας ή μη φωνητικής επικοινωνίας κατά την οποία ορατές σωματικές ενέργειες επικοινωνούν συγκεκριμένα μηνύματα, είτε στη θέση είτε σε συνδυασμό με την ομιλία. Οι χειρονομίες περιλαμβάνουν την κίνηση των χεριών, του προσώπου ή άλλων τμημάτων του σώματος. Οι χειρονομίες επιτρέπουν στα άτομα να επικοινωνούν μια ποικιλία συναισθημάτων και σκέψεων, από περιφρόνηση και εχθρότητα έως αποδοχή και στοργή, συχνά μαζί με τη γλώσσα του σώματος. Η χειρονομία και η ομιλία λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά βοηθούν στην επικοινωνία.

Οι χειρονομίες έχουν μελετηθεί διαχρονικά από διαφόρους φιλοσόφους. [1] Ο Μάρκος Φάβιος Κοϊντιλιανός ήταν Ρωμαίος ρήτορας που σπούδασε στο Oratoria για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χειρονομία σε ρητορικούς λόγους. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του και θεμέλιο για την επικοινωνία ήταν το "Institutio Oratoria" όπου εξηγεί τις παρατηρήσεις του.[2]

  1. Kendon, A (1982). «The study of gesture: Some observations on its history». Recherches Sémiotiques/Semiotic Inquiry 2 (1): 45–62. 
  2. «Quintilian | Roman rhetorician» (στα αγγλικά). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Quintilian. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15.