Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλίππα Φόσετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλίππα Φόσετ
Γέννηση4 Απριλίου 1868
Pimlico, Αγγλία
Θάνατος10 Ιουνίου 1948 (80 ετών)
Hendon, Αγγλία
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΚολλέγιο Νιούνχαμ και Streatham and Clapham High School
ΓονείςHenry Fawcett και Millicent Garrett Fawcett
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΜαθηματικά
Ιδιότηταμαθηματικός και συγγραφέας

Η Φιλίππα Φόσετ (αγγλικά: Philippa Garrett Fawcett‎‎, 4 Απριλίου 186810 Ιουνίου 1948) ήταν Αγγλίδα μαθηματικός και εκπαιδευτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε την κορυφαία βαθμολογία στις εξετάσεις Mathematical Tripos του Κέιμπριτζ. Δίδαξε στο κολλέγιο Νιούναμ του Κέιμπριτζ, και στο κολέγιο κατάρτισης δασκάλων) στο Γιοχάνεσμπουργκ, και εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος στο Συμβούλιο της Κομητείας του Λονδίνου.

Η Φιλίππα Γκάρετ Φόσετ γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1868, κόρη της σουφραζίστριας Millicent Fawcett (το γένος Garrett) και του Henry Fawcett, βουλευτή και καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Κέιμπριτζ και Γενικό Διευθυντή Ταχυδρομείων στη δεύτερη κυβέρνηση του Γκλάντστοουν.[1] Η θεία της ήταν η Ελίζαμπεθ Γκάρετ Άντερσον, η πρώτη Αγγλίδα γιατρός. Όταν πέθανε ο πατέρας της, εκείνη και η μητέρα της πήγαν να ζήσουν με την αδερφή της Millicent, Agnes Garrett, η οποία είχε δημιουργήσει μια επιχείρηση εσωτερικής διακόσμησης στην Gower Street, στο Bloomsbury.[2]

Η Φιλίππα Φόσετ φοίτησε στο κολλέγιο Bedford του Λονδίνου[3] (τώρα Royal Holloway) και στο κολλέγιο Νιούναμ του Κέιμπριτζ που είχε συνιδρυθεί από τη μητέρα της.

Το 1890 έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε την κορυφαία βαθμολογία στις εξετάσεις του Mathematical Tripos. Τα αποτελέσματα είχαν μεγάλη δημοσιότητα, με τους πρώτους σκόρερ να λαμβάνουν μεγάλη αναγνώριση. Η βαθμολογία της ήταν κατά 13% υψηλότερη από τη δεύτερη υψηλότερη, αλλά δεν έλαβε τον τίτλο της Senior Wrangler (Geoffrey T. Bennett το 1890), καθώς μόνο οι άνδρες μπορούσαν να καταταχθούν, ενώ οι γυναίκες είχαν ξεχωριστή κατάταξη. Οι γυναίκες μπορούσαν να συμμετέχουν στις εξετάσεις Tripos από το 1880, όταν η Charlotte Angas Scott κατετάγη ανεπίσημα με την όγδοη καλύτερη βαθμολογία. Όταν ανακοινώθηκε η λίστα των γυναικών, η Fawcett χαρακτηρίστηκε ως "πάνω από τον senior wrangler". Καμία γυναίκα δεν έλαβε επίσημα την πρώτη θέση μέχρι τη Ρουθ Χέντρι το 1992.[4]

Ένα ανώνυμο ποίημα γραμμένο το 1890 αποδίδει φόρο τιμής στο μεγάλο επίτευγμα της Φόσετ και κορυφώνεται με τις ακόλουθες δύο στροφές, αναφέροντας τους άλλους αξιοσέβαστους μαθηματικούς Άρθουρ Κέιλι και Τζορτζ Σάλμον:[5]

Curve and angle let her con and
Parallelopipedon and
Parallelogram
  Few can equal, none can beat her
  At eliminating theta
By the river Cam.

May she increase in knowledge daily
Till the great Professor Cayley
Owns himself surpassed
  Till the great Professor Salmon
  Votes his own achievements gammon
And admires aghast.

Εν μέσω του γυναικείου κινήματος για το δικαίωμα ψήφου, το κατόρθωμα της Fawcett συγκέντρωσε παγκόσμια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας πολλές συζητήσεις για τις δυνατότητες και τα δικαιώματα των γυναικών. Η κύρια είδηση στην Telegraph την επόμενη μέρα έλεγε:

Η Φόσετ στο δωμάτιό της στο κολλέγιο Νιούναμ (1891)

Μετά το επίτευγμα της Φόσετ στο Tripos, κέρδισε την υποτροφία Marion Kennedy στο Κέιμπριτζ[7] μέσω της οποίας διεξήγαγε έρευνα στη δυναμική ρευστών. Οι δημοσιευμένες εργασίες της περιλαμβάνουν «Σημείωση σχετικά με την κίνηση των στερεών σε ένα υγρό».[8] Διορίστηκε λέκτορας μαθηματικών στο κολλέγιο Νιούναμ, θέση που κράτησε για 10 χρόνια.[9] Υπό αυτή την ιδιότητα, οι διδακτικές της ικανότητες έλαβαν σημαντικό έπαινο. Ένας μαθητής έγραψε:

Η Φόσετ άφησε το Κέιμπριτζ το 1902, όταν διορίστηκε ως λέκτορας για να εκπαιδεύσει δασκάλους μαθηματικών στο Normal School (κολέγιο κατάρτισης δασκάλων) στο Γιοχάνεσμπουργκ, και στη συνέχεια στην Αποικία Τράνσβααλ, [11] τώρα μέρος του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, Νότια Αφρική. Παρέμεινε εκεί, δημιουργώντας σχολεία σε όλη τη χώρα, μέχρι το 1905, όταν επέστρεψε στη Βρετανία για να αναλάβει θέση στη διοίκηση της εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Κομητείας του Λονδίνου. Εκεί, έλαβε υψηλό βαθμό για το έργο της για την ανάπτυξη σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχοντας στερηθεί το πτυχίο του Κέιμπριτζ λόγω του φύλου της, ήταν μια από τις γυναίκες που ταξίδεψαν στην Ιρλανδία μεταξύ 1904 και 1907 για να λάβουν ad eundem πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στο Κολλέγιο του Τρίνιτυ. [12]

Η Φόσετ διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με το κολλέγιο Νιούναμ σε όλη της τη ζωή. Το κτίριο Φόσετ (1938) ονομάστηκε σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στο κολέγιο και της οικογένειάς της. Πέθανε στο Hendon[13] στις 10 Ιουνίου 1948, δύο μήνες μετά τα 80ά της γενέθλια, έναν μήνα μετά τη βασιλική έγκριση της απόφασης του πανεπιστημίου που επέτρεψε στις γυναίκες να λάβουν το πτυχίο προπτυχιακών σπουδών του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (βλέπε εκπαίδευση γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ).[14]

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φιλίππα Φόσετ είναι ένα καλοκαιρινό ερευνητικό πρόγραμμα στο Κέντρο Μαθηματικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έλαβε την πρώτη του ομάδα ασκουμένων το 2020.[15]

Στην τοποθεσία Δυτικό Κέμπριτζ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπάρχει η οδός Φιλίππα Φόσετ, δίπλα σε δρόμους που ονομάζονται από άλλους αξιόλογους συνεισφέροντες στα θέματα επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, όπως η Άντα Λάβλεϊς, ο Τσαρλς Μπάμπατζ και ο Τζόζεφ Τζον Τόμσον.[16]

  • Σάρα Γούντχεντ, η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε και πέτυχε τις εξετάσεις Mathematical Tripos του Κέιμπριτζ
  • Χρονοδιάγραμμα των γυναικών στα μαθηματικά
  • Χρονοδιάγραμμα των γυναικών στην επιστήμη
  1. «Death Of The Right Hon Henry Fawcett, Postmaster General». Hansard. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023. 
  2. Crawford, Elizabeth. «Spirited Women of Gower Street: The Garretts and their Circle» (PDF). Bloomsbury Project. University College London. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  3. Ashton, Rosemary (13 Νοεμβρίου 2012). Victorian Bloomsbury by Rosemary Ashton. Yale University Press. ISBN 9780300154474. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018. 
  4. «Queens' College». Issuu. 29 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Philippa Garrett Fawcett». www.agnesscott.edu. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2019. 
  6. Series, Caroline (1997). «And what became of the women?». Mathematical Spectrum 30: 49–52. 
  7. «Marion Kennedy». Newnham College. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  8. Fawcett, Philippa (1893). «Note on the Motion of Solids in a Liquid». Quarterly Journal of Pure and Applied Mathematics 26: 231–258. http://resolver.sub.uni-goettingen.de/purl?PPN600494829_0026/DMDLOG_0035. Ανακτήθηκε στις 4 May 2018. 
  9. «Philippa Fawcett». Biographies of Women Mathematicians. Agnes Scott College. 
  10. Newnham College Roll Letter, February 1949, 46–54. Newnham College Archives.
  11. «South London Fawcett Group Biography» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Μαρτίου 2014. 
  12. Oxford Dictionary of National Biography (online έκδοση). Oxford University Press. http://www.oxforddnb.com/view/theme/61643.  (Subscription or UK public library membership required.)
  13. «Index entry». FreeBMD. ONS. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  14. Stephen Siklos (2004). «Official Newnham biography of Philippa Fawcett». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
  15. «Philippa Fawcett Internship Programme | Philippa Fawcett Internship Programme». www.maths.cam.ac.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2022. 
  16. «West Cambridge Site: Map of the University of Cambridge». map.cam.ac.uk. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2019. 

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]