Φαλτονία Μπετίτια Πρόμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαλτονία Μπετίτια Πρόμπα
Γέννηση322 (περίπου)
Όρτε
Θάνατος370
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Ιδιότηταποιητής και συγγραφέας[1]
ΣύζυγοςClodius Celsinus Adelphius
ΤέκναFaltonius Probus Alypius, Quintus Clodius Hermogenianus Olybrius και Adelphia
ΓονείςPetronius Probianus
ΑδέλφιαPetronius Probinus
Είδος τέχνηςcento
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φαλτονία Μπετίτια Πρόμπα (Λατινικά: Faltonia Betitia Proba) ήταν η πρώτη χριστιανή γυναίκα ποιήτρια η οποία έζησε τον 4ο αιώνα.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φαλτονία Μπετίτια Πρόμπα ήταν ρωμαία αριστοκράτισσα κι έγραψε περί το 360 πολύστιχο επικό ποίημα, το Cento (στα ελληνικά: κέντρων, δηλαδή συρραφή διαφόρων στίχων). Πρόκειται για 694 εξάμετρα, αντλημένα ή εμπνευσμένα από τον Βιργίλιο, στα οποία ιστορείται η Παλαιά Διαθήκη (στίχοι: 1-332), και της Καινής Διαθήκης (στίχοι: 333-694). Η τεχνική της συρραφής ποικίλης και διαφορετικής προέλευσης στίχων δεν ήταν καινούργια στον χώρο της λατινικής γραμματείας. Η Πρόμπα «διαβάζει χριστιανικά τον Βιργίλιο και βιργιλιανά την Π.Δ και την Κ.Δ.»[2] Προσπάθησε να δείξει πως ο Βιργίλιος ήταν ένας προφήτης του Χριστιανισμού, χωρίς όμως η ίδια να έχει αφομοιώσει ικανοποιητικά την διδασκαλία της Εκκλησίας, αφού για παράδειγμα, αποδίδει στον Χριστό ιδιότητες του Αινεία. Το ποίημά της δεν χρησιμοποιήθηκε στην λατρεία αλλά μεταξύ των αριστοκρατών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ian Plant: «Women Writers of Ancient Greece and Rome» (Αγγλικά) University of Oklahoma Press. Νόρμαν. 2004. ISBN-13 978-0-8061-3622-6.
  2. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τομ. Β, Αθήνα, 1990, σελ.207

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τομ. Β, Αθήνα, 1990, σελ.207