Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρουντοβίκοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι ηγέτες των Τρουντόβικων (από αριστερά): Α.Φ. Αλάντιν, Η.Β. Ζίλκιν και Σ.Β. Ανίκιν, στον Κήπο της Ταυρίδας την άνοιξη του 1906

Οι Τρουντοβίκοι ή Λαϊκοί Σοσιαλιστές (ρωσικά: Трудова́я гру́ππα, τρουνταβάγια γκρούππα) ήταν ένα αριθμητικώς μικρό κόμμα που δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας από το 1906 έως το 1917, αποτελούμενο από συντηρητικούς διανοούμενους, καθοδηγητές συνεταιριστικών ενώσεων και συντηρητικούς αγρότες. Αν και αυτοτιτλοφορούντο ως σοσιαλιστές, εντούτοις στην πραγματικότητα υπερασπίζοντο τα συμφέροντα της μικροαστικής τάξης, όπως των υπαλλήλων, των μικρών καταστηματαρχών κλπ. Ήταν εθνικιστικό κόμμα. Προήλθε με την αποχώρηση της συγκεκριμένης φράξιας από το Κόμμα των Σοσιαλεπαναστατών λόγω της επιθυμίας της για τη συμμετοχή του κόμματος στην Πρώτη Κρατική Δούμα, κάτι που οι ηγέτες των σοσιαλεπαναστατών απέρριψαν.

Η δύναμη του κόμματος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, παρότι συμμετείχε τόσο στην Πρώτη όσο και τη Δεύτερη Κρατική Δούμα, όπου συγκέντρωσε πάνω από 100 έδρες. Η Κρατική Δούμα ήταν ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο συνέστησε ο τσάρος Νικόλαος Β' για να καθησυχάσει το λαό μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου του 1905 και το οποίο παρότι δεν είχε ιδιαίτερη δύναμη, εντούτοις αντανακλούσε τη βαθμιαία αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο Αλεξάντερ Κέρενσκι, πρωθυπουργός της Προσωρικής Κυβέρνησης που συστάθηκε μετά την εξέγερση του Φεβρουαρίου 1917 και την έκπτωση του τσάρου, είχε εκλεγεί στην Τέταρτη Δούμα του 1912 μέσα από τις γραμμές των Τρουντόβικων.

  • Ριντ Τζον, Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον Κόσμο, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2011