Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τανζίλα Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τανζίλα Χαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1986
Σιαλκότ
Χώρα πολιτογράφησηςPakistan
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιδρυτής οργανισμού[1]
επενδυτής[1]

Η Τανζίλα Χαν[2] είναι πακιστανική ακτιβίστρια για δικαιώματα αναπηρίας, συγγραφέας, ομιλίατρια παρακίνησης[3] και ιδρυτής της Girlythings, μίας εφαρμογής για κινητά που παρέχει σερβιέτες σε γυναίκες με αναπηρία. Η Χαν επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγεία και εκπαίδευση, ειδικά για άτομα με αναπηρία. Έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα, καθώς και δημόσια ομιλίες και σεμινάρια. [4] Εργάζεται επίσης για την αποστιγματοποίηση των αναπηριών στο Πακιστάν.

Η Χαν είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι εκ γενετής.[3] Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο, σκηνοθετώντας μία παραγωγή της Οικογένειας Άνταμς Rendezvous. Αργότερα εργάστηκε για την κατασκήνωση νέων από όλο τον κόσμο που φέρνουν την αλλαγή και για μία Διάσκεψη κορυφής για τον ακτιβισμό των νέων, σχεδιάζοντας αρκετά εργαστήρια για την τελευταία. Αργότερα θα επανεξετάσει το μέσο του θεάτρου στο "Theatre of the Taboo", μία εκπαιδευτική ενότητα για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα και συναφή θέματα.

Λόγω του ενδημικού ταμπού της εμμήνου ρύσεως, η πρόσβαση σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής είναι αναξιόπιστη στο Πακιστάν. Η Τανζίλα Χαν δημιούργησε τη νεοφυή επιχείρηση Girly Things PK για να τις κάνει διαθέσιμες σε όλες τις γυναίκες στο Πακιστάν, παρέχοντας σερβιέτες στις γυναίκες στο σπίτι και σε επείγουσες καταστάσεις, με τον τρόπο μίας υπηρεσίας παράδοσης φαγητού. Τα επείγοντα κιτ περιλαμβάνουν "ένα εσώρουχο μίας χρήσης, τρεις σερβιέτες και ένα εργαλείο αφαίρεση λεκέδων αίματος", το οποίο είναι ένα πρωτότυπο προϊόν. Η Χαν αναφέρει μία προσωπική εμπειρία της περιόδου της που ξεκίνησε ενώ έκανε εξωτερικές δουλειές. Βρισκόταν σε επείγουσα ανάγκη, αλλά τα καταστήματα δεν ήταν προσβάσιμα σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων όπως η ίδια. Η εταιρεία στοχεύει επίσης να επεκταθεί στην προσφορά αντισυλληπτικών.[5] Η εταιρεία προσφέρει και άλλα προϊόντα που οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν άβολα να αγοράζουν από καταστήματα, όπως καλύμματα καθισμάτων τουαλέτας και κρέμες αποτρίχωσης και ερευνά μέσα για την υγειονομική απόρριψη χρησιμοποιημένων σερβιετών.[6]

Η Χαν δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο μόλις στην ηλικία των 16 και χρησιμοποίησε τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει κοινοτικά έργα στην περιοχή της. Έχει γράψει τα ακόλουθα έργα:[7]

  • Μία ιστορία του Μεξικού
  • Η τέλεια κατάσταση: Sweet Sixteen

Η Χαν έχει κερδίσει τα ακόλουθα βραβεία για τον ακτιβισμό της:[8]

  1. 1,0 1,1 womendeliver.org/classmember/tanzila-khan/.
  2. «SPIRITED, DAUNTLESS AND RESILIENT: TANZILA KHAN». www.youlinmagazine.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Tanzila Khan Is On A Mission To Inspire Young People With Disabilities». six-two by Contiki (στα Αγγλικά). 24 Απριλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021. 
  4. «Tanzila Khan». Women Deliver (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  5. Ashraf, Sonia (2019-05-06). «'Girly Things' is an app that wants to make menstrual products accessible to every woman» (στα αγγλικά). Images. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-04-19. https://web.archive.org/web/20200419025535/https://images.dawn.com/news/1182647. Ανακτήθηκε στις 2021-03-13. 
  6. S, Dhwani (21 Απριλίου 2019). «In Conversation With Tanzila Khan: Author, Disability Rights Activist, And The Founder Of Girlythings». Feminism In India (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021. 
  7. «Tanzila Khan | WSA». web.archive.org. 13 Μαρτίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. S, Dhwani (21 Απριλίου 2019). «In Conversation With Tanzila Khan: Author, Disability Rights Activist, And The Founder Of Girlythings». Feminism In India (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021.