Τάγμα της Αλκάνταρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάγμα της Αλκάνταρας

Ο Σταυρός του Τάγματος της Αλκάνταρας
Ενεργό 1154–σήμερα
Χώρα Ισπανία
Είδος Ιπποτικό Τάγμα
Διακριτικά
Διεμβολή

Το περίφημο ισπανικό Τάγμα της Αλκάνταρας ήταν ιπποτικό τάγμα που δημιουργήθηκε για τη προστασία της Καστίλλης κατά των Αράβων τον 12ο αιώνα. To 1177[1] το Τάγμα αυτό το αναγνώρισε ο Πάπας με τον χαρακτήρα του θρησκευτικού, οπότε και αυξήθηκε αριθμητικά και μετατέθηκε από το Φρούριο Περιέρο όπου έδρευε ως πολεμική αδελφότητα υπό το όνομα «Τάγμα του Αγίου Ιουλιανού»[2] στη πόλη Αλκάνταρα, εκ της οποίας και έλαβε το επίσημο όνομα.

Οι ιππότες της Αλκάνταρα ζούσαν κοινοβιακά με πολύ αυστηρή δίαιτα και εθιμοτυπία της οποίας βασικότερες αρχές ήταν η σιωπή, η νηστεία και η αγαμία και κυρίως η παντελής ακτημοσύνη. Έφεραν λευκό μανδύα με μαύρο σκούφο και είχαν ισόβιο αρχηγό. Ενισχύονταν όμως πλουσιοπάροχα από δωρεές φιλοχρίστων αλλά και από πολεμικές λείες και λάφυρα.

Ο Ηρωισμός των Ιπποτών της Αλκάνταρας έμεινε ιστορικός αφού αυτός συνέβαλε κυρίως στην εξόντωση των Μαυριτανών, μετά την οποία το Τάγμα έχασε την αρχική συνοχή και αίγλη του με διασπάθιση της περιουσίας του από διάφορους άρχοντες και εξ αυτού της διακοπής των δωρεών. Πολύ αργότερα το Τάγμα αυτό έθεσε ως νέο σκοπό του την κατά των Τούρκων σταυροφορία, αλλά το 1808 επί Βασιλέως Ιωσήφ Βοναπάρτου η ακίνητη περιουσία του Τάγματος δημεύτηκε και το Τάγμα στη συνέχεια διαλύθηκε.

  • Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να συγχέονται οι Ιππότες της Αλκάνταρας με τους Αλκαντάριους που ήταν μοναχοί και αποτελούσαν θρησκευτικό μοναστικό Τάγμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]