Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα ταξινόμησης βιβλιοθήκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράφι βιβλιοθήκης στο Χονγκ Κονγκ τοποθετημένο σύμφωνα με την ταξινόμηση Dewey

Ένα σύστημα ταξινόμησης βιβλιοθήκης είναι ένα σύστημα για την οργάνωση υλικού βιβλιοθήκης (βιβλίων, περιοδικών, οπτικοακουστικού υλικού, χαρτών, κ.τ.λ.) και ταξινόμησή του κατά θέμα[1]. Αποτελείται από πίνακες θεματικών επικεφαλίδων με αντίστοιχους κωδικούς, καθώς και σαφείς οδηγίες για τον προσδιορισμό ενός ταξινομικού αριθμού για κάθε τεκμήριο (π.χ. βιβλίο) βάσει του θέματος που αφορά.

Η χρήση ενός συστήματος ταξινόμησης σε μια βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τα ακόλουθα:[2][3]

  • Ομαδοποιεί βιβλία (ή άλλα τεκμήρια) που έχουν το ίδιο θέμα
  • Βάσει του ταξινομικού αριθμού προσδιορίζεται και ο ταξιθετικός αριθμός, ο οποίος δείχνει την ακριβή θέση του τεκμηρίου στο ράφι, για τον εύκολο εντοπισμό του
  • Τα δύο πιο πάνω σε συνδυασμό διευκολύνουν τον χρήστη στο να εντοπίσει στο ράφι πρόσθετα τεκμήρια που πιθανόν να τον ενδιαφέρουν

Σημειώνεται ότι σήμερα, με τη χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου βιβλιοθήκης, το σύστημα ταξινόμησης δεν είναι τόσο επάναγκες όσο ήταν παλαιότερα, όταν ο κατάλογος μιας βιβλιοθήκης αποτελείτο από καρτέλες, αφού θεωρητικά θα μπορούσαν τα βιβλία να παίρνουν απλώς έναν αύξοντα αριθμό και να εντοπίζονται εύκολα· ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμεύει πολύ στον (ακόμη και τυχαίο) εντοπισμό πρόσθετων τεκμηρίων πάνω σε ένα θέμα.

Συστήματα ταξινόμησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά καιρούς δημιουργήθηκαν πολλά συστήματα ταξινόμησης, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, είχαν περιορισμένη χρήση και δεν διαθόθηκαν. Σήμερα, τα κυριότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται από αναρίθμητες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο είναι τα ακόλουθα:[4]

Τα πιο πάνω συστήματα αναθεωρούνται κατά διαστήματα ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο κινείται η ανθρωπότητα και να συνάδουν με τις εξελίξεις που συντελούνται στον κόσμο, τόσο αναφορικά με καινούργια φαινόμενα (π.χ. νέα πεδία γνώσης, νέες τεχνολογίες, αλλά και νέες πολιτικές συνθήκες), όσο και για αναθεώρηση παλιών φαινομένων (π.χ. απάλειψη προκαταλήψεων).

Τα τρία πιο πάνω συστήματα ταξινόμησης καλύπτουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης. Συλλογές εξειδικευμένων βιβλιοθηκών συχνά εξυπηρετούνται καλύτερα από εξειδικευμένα συστήματα ταξινόμησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Internet Archive, Lois Mai (2007). Cataloging and classification : an introduction. Lanham, Md. : Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-5944-9. 
  2. Durham Technical Community College Library, Jesse Hauk· Foskett, D. J. (Douglas John) (1965). Libraries and the organization of knowledge, by Jesse H. Shera; ed. and with an introduction by D. J. Foskett. Hamden, Conn., Archon Books. 
  3. Universal Digital Library (1933). The Organization Of Knowledge In Libraries. The H. W. Wilson Company. 
  4. Mlinar, Courtney. «LibGuides: Library Classification System: What is the Library Classification System?». researchguides.austincc.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.