Σχολή καλών τεχνών Γλασκώβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κτήριο Μάκιντος της σχολής καλών τεχνών της Γλασκώβης

Η Σχολή καλών τεχνών της Γλασκώβης (αγγλ. Glasgow School of Art, συντομογρ. GSA) είναι δημόσια σχολή καλών τεχνών της Σκωτίας, που ιδρύθηκε το 1845.[1] Η σχολή προσφέρει προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου και ερευνητικά ασχολείται με τους τομείς της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της σχεδίασης. Διοικητικά χωρίζεται σε πέντε τμήματα, το τμήμα αρχιτεκτονικής του Μάκιντος, το τμήμα σχεδίασης, το τμήμα καλών τεχνών, το τμήμα προσομοιώσεων και οπτικοποίησης, και το τμήμα καινοτομίας.

Η σχολή στεγάζεται σε διάφορα κτήρια στο κέντρο της Γλασκώβης, το πιο διάσημο από τα οποία είναι το κτήριο Μάκιντος, σχεδιασμένο από τον Τσαρλς Ρένι Μάκιντος (Charles Rennie Mackintosh), έναν από τους πιο διάσημους απόφοιτους της σχολής. Το κτίριο Μάκιντος, το οποίο είναι ένα από τα εμβληματικά κτήρια της πόλης, υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιές τον Μάιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2018.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ScottParsons. «Our History». www.gsa.ac.uk (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. Carrell, Severin; Brooks, Libby; Rawlinson, Kevin (16 June 2018). «'Heartbreaking': fire guts Glasgow School of Art for the second time». The Guardian. https://www.theguardian.com/uk-news/2018/jun/16/firefighters-tackle-blaze-at-glasgow-school-of-art. Ανακτήθηκε στις 16 June 2018.