Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέλευση Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συνέλευση Νόμπελ
στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα
Ίδρυση13 Μαρτίου 1978
Έδρα Στοκχόλμη, Σουηδία
Μέλη50 μέλη
Ιστότοποςnobelprizemedicine.org

Η Συνέλευση Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα[1] (σουηδικά: Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet‎‎) αποτελεί οργανισμό στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα ο οποίος απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και έχει την έδρα της στο Φόρουμ Νόμπελ στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. Η Συνέλευση Νόμπελ αποτελείται από πενήντα καθηγητές ειδικευμένους σε ιατρικά θέματα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, που διορίζονται από τη σχολή του Ινστιτούτου και είναι ιδιωτικός οργανισμός που δεν αποτελεί επίσημα μέρος του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.[2] Το κύριο έργο περιλαμβάνει τη συλλογή υποψηφιοτήτων και εξέτασης υποψηφίων που γίνεται από την Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη. Η Επιτροπή Νόμπελ, η οποία διορίζεται από τη Συνέλευση Νόμπελ, είναι η μόνη αρμόδια για να προτείνει επιτυχόντες, ενώ η τελική απόφαση ανήκει στη Συνέλευση Νόμπελ.[3]

Στην πρώιμη ιστορία του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1901, οι επιτυχόντες είχαν αποφασιστεί από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός ειδικού οργάνου για τις αποφάσεις σχετικά με το βραβείο Νόμπελ ήταν το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Καρολίνσκα είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι υπόκειται σε διάφορους νόμους που ισχύουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες στη Σουηδία και παρόμοιους οργανισμούς στο σουηδικό δημόσιο τομέα, όπως η ελευθερία των νομοθεσιών πληροφόρηση. Μετακινώντας την πραγματική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ιδιωτικό φορέα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (αλλά όχι μέρος του), είναι δυνατόν να ακολουθηθούν οι κανονισμοί για το βραβείο Νόμπελ που ορίζονται από το Ίδρυμα Νόμπελ, συμπεριλαμβανομένης υης διατήρησης του απορρήτου όλων των εγγράφων και διαδικασιών για τουλάχιστον 50 χρόνια. Επίσης, η νομική δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων π.χ. σε διοικητικά δικαστήρια έχει αφαιρεθεί.

Οι άλλοι δύο φορείς απονομής Νόμπελ στη Σουηδία, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών και η Σουηδική Ακαδημία, είναι νομικά ιδιωτικοί οργανισμοί (αν και απολαμβάνουν βασιλική προστασία) και ως εκ τούτου δε θα έπρεπε να προβούν σε ειδικές ρυθμίσεις για να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Ιδρύματος Νόμπελ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]