Συζήτηση:Σοσιαλισμός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Σοσιαλισμός Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Σοσιαλισμός, μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν τον Σοσιαλισμό.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

Γεια σας. Μετέφερα ένα τμήμα του άρθρου σε πιο ειδικό άρθρο (λενινισμός), αφού δεν αφορούσε συνολικά την κριτική η οποία έχει ασκηθεί στο σοσιαλισμό, αλλά πολύ πιο συγκεκριμένα τη διάσπαση του λενινιστικού κινήματος κατά τον 20ο αιώνα.

Γεια σας ξανά. Είμαι ο ίδιος. Αφαίρεσα ξανά την ενότητα «Κομμουνιστική Κριτική» η οποία τοποθετήθηκε πάλι άνευ λόγου και αιτίας, για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον είναι φανερό πως πρόκειται για αυτούσια μεταφορά κομματικού μανιφέστου (και συγκεκριμένα του ΝΑΡ).

Άργησα να σχολιάσω το λήμμα κι έγιναν σημαντικές διορθώσεις προς το καλύτερο αλλά το λέω σε περίπτωση που γίνει κάποια τροποποίηση: ο Σοσιαλισμός σαν κοινωνικό μοντέλο ΔΕΝ περιγράφει μια αταξική κι ακρατική κοινωνία. Αυτός είναι ο Κομμουνισμός. Στο Σοσιαλισμό υπάρχουν τάξεις και φυσικά υπάρχει και κράτος απλά τα μέσα παραγωγής είναι εθνικοποιημένα (δημόσια) και την εξουσία την έχει ο λαός (με τη μαρξιστική έννοια: η εργατική τάξη). ~ Σ. Μουζάκης

Το άρθρο γράφει καθαρά: "Ο σοσιαλισμός είναι κοινωνική, οικονομική και πολιτική θεωρία κατά την οποία η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αντικαθιστά την ατομική ιδιοκτησία". Δεν αναφέρεται σε αταξική και ακρατική κοινωνία. Από εκεί κι έπειτα υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ μαρξιστικής, ελευθεριακής, και σοσιαλδημοκρατικής σύλληψης του σοσιαλισμού. Αυτό που εσείς περιγράφετε είναι συγκεκριμένα η μαρξιστική αντίληψη.

Το άρθρο είναι απίστευτα ελλιπές[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο αυτό, που είναι μεγάλης σημασίας, γιατί αναφέρεται στην πολιτική ταυτότητα ολόκληρων κομμάτων και εκατομμύριων ανθρώπων στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά ελλιπές έως και παραπλανητικό ή δυσφημιστικό. Δυστυχώς, η παρούσα εκδοχή αναφέρεται μόνο στον επαναστατικό σοσιαλισμό και μάλιστα σε μια στενή εκδοχή του. Πραγματικά, θα ήταν πολύ καλύτερο να μεταφράσουμε στα ελληνικά μετάφραση του αγγλικού. Μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση https://en.wikipedia.org/wiki/Socialism JacobinGreece (συζήτηση) 04:34, 24 Ιουλίου 2023 (UTC)[απάντηση]