Συζήτηση:Πλάκα της Σαλαμίνας/Προσωρινό

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
An early photograph of the Salamis Tablet, 1899. The original is marble and is held by the National Museum of Epigraphy, in Athens.

Πλάκα της Σαλαμίνας[επεξεργασία κώδικα]

Ο ελληνικός άβακας γνωστός ως Πλάκα της Σαλαμίνας (Salamis Tablet), χρονολογείται περίπου στο 300 π.Χ. και βρέθηκε στην Σαλαμίνα το 1846. Υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Αποτελεί ένα πρόδρομο του Άβακα και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ένα κοινό μέσο στον αρχαίο κόσμο, που επέτρεπε στους Αρχαίους Έλληνες να κάνουν μαθηματικές πράξεις.

Ο Άβακας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα εργαλείο υπολογισμού. Θεωρείται ο πρόγονος του ηλεκτρονικού υπολογιστή και βοηθούσε τον χρήστη του να θυμάται τους υπολογισμούς του. Ήταν δηλαδή ένα είδος επέκτασης της ανθρώπινης μνήμης.

Είναι κατασκευασμένος πάνω σε μια πλάκα, με διαστάσεις 149 εκ. μήκος, 75 εκ. πλάτος και 4,5 εκ. πάχος.

Η πλάκα διαιρείται σε δύο τμήματα από ένα μεγάλο διαχωριστικό που υπάρχει στη μέση: Τρία σύνολα ελληνικών συμβόλων που είναι διατεταγμένα κατά μήκος των αριστερών, δεξιών και κάτω άκρων της πλάκας είναι αριθμοί.

  • Το επάνω τμήμα απαρτίζεται από πέντε παράλληλες γραμμές, εξίσου χωρισμένες από μια κάθετη γραμμή και ένα ημικύκλιο στο σημείο τομής της κατώτερης παράλληλης γραμμής με την κάθετη.
  • Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει άλλη μια ομάδα από έντεκα οριζόντιες παράλληλες γραμμές, που επίσης τέμνονται σε δύο τμήματα από μια κάθετη γραμμή, αλλά το ημικύκλιο βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή της τομής.
  • Η τρίτη, η έκτη και η ένατη από αυτές τις γραμμές, σημειώνονται με ένα σταυρό στο σημείο τομής με την κάθετη γραμμή.

Εικόνα από την En_wikipedia/Abacus: [1]

Βότσαλα (πέτρες) τοποθετούνταν σε διάφορες θέσεις και μπορούσαν να μετακινηθούν καθώς πραγματοποιούνταν οι υπολογισμοί.