Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταντ Μπαουέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταντ Μπαουέρ
Stade de Paris
Το Σταντ Μπαουέρ το 2010
Πλήρες όνομαΣταντ Μπαουέρ
Είδοςστάδιο ποδοσφαίρου και αθλητικός χώρος[1]
Χωρητικότητα10.000 θεατές
Επιφάνειασυνθετικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Εγκαίνια24 Οκτωβρίου 1909 (1909-10-24)
Ανακαίνιση1947, 1975
Τοποθεσία
Χάρτης
Διεύθυνση92 RUE DU DOCTEUR BAUER 93400 Saint-Ouen[1]
Σαιντ-Ουέν (Σεν-Σαιν-Ντενί), Γαλλία
Σαιντ-Ουέν-συρ-Σεν[1]
Γαλλία[1]
Φορείς εκμετάλλευσης
Ρεντ Σταρ
Παρί Σεν Ζερμέν (1971-1972)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σταντ ντε Παρί αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεντ Σταρ από το 1909. Αναφέρεται συχνά ως « Σταντ Μπαουέρ » εις μνήμην του αντιστασιακού του ιδίου ονόματος, του δόκτορα Μπαουέρ, ο οποίος έδωσε το όνομά του και στην οδό που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο. Βρίσκεται εντός της κοινότητας του Σαιντ-Ουέν, στα πλησιέστερα του Παρισιού προάστια.

Το γήπεδο αυτό εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1909 με την ευκαιρία μιας φιλικής αναμέτρησης Ρεντ Σταρ - Ολντ Ουέστμινστερ (ερασιτεχνική λονδρέζικη ομάδα)[2]. Το γήπεδο αυτό φιλοξένησε ορισμένες αναμετρήσεις της Εθνικής Γαλλίας πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γήπεδο αποτέλεσε μετά 1909 έδρα της Ρεντ Σταρ.

Το 1947, ανακαινίστηκε με την ανέγερση δύο επιπλέον πλευρικών κερκίδων αυξάνοντας, έτσι, την χωρητικότητά του στις 23.000 θέσεις. Το 1965, έγινε η προσθήκη εγκαταστάσεων φωτισμού καθώς και δημοσιογραφικών θεωρείων. Το 1975, στο γήπεδο προστέθηκε άλλη μία κερκίδα χωρητικότητας 7.500 πίσω από την μια εστία, ενώ πίσω από την άλλη είχε ξεκινήσει η κατασκευή συγκροτήματος πολυκατοικιών. Η συγκεκριμένη κερκίδα υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της μεγάλης θύελλας του Δεκεμβρίου του 1999 (ξερίζωμα σκεπής). Έχοντας λάβει αρνητική εισήγηση ως προς την καταλληλότητά του με βάση τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, το γήπεδο δεν μπορούσε πλέον να φιλοξενήσει θεατές. Η ανακαίνισή του έγινε τότε επιτακτική ανάγκη. Τελικά, έλαβε χώρα το 2002, ωστόσο οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με τις υποσχέσεις περί σύγχρονου γηπέδου που είχαν γίνει. Τον Σεπτέμβριο του 2006, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη με την κατάρρευση τσιμεντένιων κομματιών, με αποτέλεσμα την δημιουργία τρυπών στην κερκίδα.

Αποτελώντας κυρίως έδρα της Ρεντ Σταρ, φιλοξένησε, ωστόσο, για αρκετές σεζόν την Σταντ Φρανσαί, τις πρώτες εντός έδρας αναμετρήσεις της ΠΣΖ στη διάρκεια της σεζόν 1971-1972 πριν την ανέγερση του Παρκ ντε Πρενς, αναμετρήσεις της Εθνικής Γαλλίας U-21 και ορισμένες διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις όπως μία μεταξύ Βραζιλίας και Ανδόρρας, στα πλαίσια της προετοιμασίας της πρώτης ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

Με το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν 2010-2011 του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος Γαλλίας, ο χλοοτάπητας του Σταντ Μπαουέρ αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν συνθετικό χλοοτάπητα που θα χρησιμοποιείτο για τις εντός έδρας αναμετρήσεις, καθώς και τις προπονήσεις της Ρεντ Σταρ. Η απόφαση αυτή ελήφθη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού προπονήσεων που λάμβαναν χώρα κάθε εβδομάδα, λόγω του μεγάλου αριθμού ομάδων νέων της Ρεντ Σταρ. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δέχτηκε οξεία κριτική από μερίδα των ΜΜΕ, που στάθηκαν στο γεγονός της ασυμβατότητας μεταξύ του σκληρού τρόπου παιχνιδιού της ομάδας και του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου, ασυμβατότητα η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία καταστροφική εκκίνηση της σεζόν 2011-2012 για την πρώτη ομάδα[3]. Μάλιστα, ο σύλλογος έφτασε στο σημείο να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή του για αντικατάσταση του χλοοτάπητα κάνοντας λόγο για την επιθυμία του Ατός Μπαντινί, προπονητή της ομάδας εκείνη την εποχή, να επιταχύνει τον τρόπο παιχνιδιού της[4].

Έκθεση Φωτογραφιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σταντ Μπαουέρ αποτελεί σήμερα μείζον ζήτημα επί του οποίου υπάρχουν δύο παρατάξεις: οι υπέρμαχοι της ανακαίνισής του[5], από την μια πλευρά, και οι υποστηρικτές μιας μετακόμισης της ομάδας σε ένα νέο γήπεδο, το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του "σύγχρονου ποδοσφαίρου", από την άλλη.

Ένα νέο σχέδιο κατασκευής γηπέδου, στα Ναυπηγεία του Σαιντ-Ουέν και υπέρμαχος του οποίου είναι η τωρινή διοίκηση του συλλόγου, έχει υπολογιστεί με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το χρονικό διάστημα 2018-2025[6], αν και καμία επίσημη μελέτη δεν έχει γίνει επί αυτού.

Οι υπέρμαχοι του Σταντ Μπαουέρ, πέραν του γεγονότος ότι έχουν ξεκινήσει ανεξάρτητες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο υλοποιήσημη θα ήταν μια ανακαίνιση του γηπέδου (συμβατότητα με τον αστικό ιστό, απαιτήσεις ασφαλείας...)[7], προσπαθούν να φέρουν το θέμα του γηπέδου εντός της τοπικής κοινωνίας (με καμπάνιες ενημέρωσης ενώπιον των ιδιωτών, του Δήμου, καθώς και των επιτροπών κατοίκων).

Ως απάντηση, ο Δήμος του Σαιντ-Ουέν επιβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2013 την εκκίνηση μίας πολεοδομικής μελέτης επί του θέματος αυτού[8]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ministry of Sports: (Γαλλικά) recensement des équipements sportifs, espaces et sites de pratiques en France.
  2. Collection de photos de la BNF (1909-1913)
  3. "Le gazon maudit du Red Star", leparisien.fr, 22 Σεπτεμβρίου 2011
  4. redstar.fr[νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2014. 
  6. Rapport sur le site du Collectif des Amis du Red Star
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2014. 
  8. [1]