Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκότις Φολντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκότις Φολντ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά

Η γάτα της φυλής Σκότις Φολντ ή Χάιλαντ Φολντ (Scottish Fold or Highland Fold) εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 60’ στη Σκωτία, όπου και οφείλει κατά το ήμισυ το όνομά της, και διακρίνεται για τη χαρακτηριστική πτυχωτή εμφάνιση των αυτιών της (fold)[1].

Το 1961 ο βοσκός Γουίλιαμ Ρος συνάντησε σε γειτονικό αγρόκτημα στην περιοχή Περθ της Σκωτίας μια λευκή, μεσαίου μεγέθους, γάτα με διπλωμένα αυτιά (fold) την οποία και ζήτησε να υιοθετήσει ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή υιοθέτησε ένα από τα μωρά που η εν λόγω γάτα γέννησε ένα χρόνο μετά[1][2][3][4].

Η Σούζι, έτσι ονομάζονταν η λευκή γάτα, αποτέλεσε και την αφετηρία για μια εντελώς νέα φυλή καθώς τα πτυχωμένα της αυτιά, όπως αποδείχθηκε, οφείλονταν σε μια τυχαία γενετική μετάλλαξη, η οποία παρόλα αυτά συνεχίστηκε να επαναλαμβάνεται σε τυχαία σειρά στις επόμενες γενιές.

Ο Ρος και η οικογένεια του αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκτροφή της συγκεκριμένης γάτας και έτσι ήρθαν σε επαφή στα τέλη της δεκαετίας του 60 με μία εκτροφέα ζώων από το Λονδίνο. Δύο χρόνια (1970-1971) αργότερα εισήχθη για πρώτη φορά το είδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και ξεκίνησε πρόγραμμα αναπαραγωγής τους. Το  1973 εγγράφεται το είδος στο CFA (Cat Fanciers’ Association)[4].

Η γάτα Σκότις Φολντ είναι μεσαίου μεγέθους, με στρογγυλό κεφάλι, μεγάλα στρογγυλά μάτια και πλατιά μύτη. Το βάρος της κυμαίνεται από τα 2,5 έως τα 6,5 κιλά και έχει δυνατά πόδια. Τα αυτιά, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής, είναι μικρά και σχηματίζουν μία ή και περισσότερες πτυχές προς τα κάτω.

Όπως οι περισσότερες γάτες, έτσι και οι Σκότις Φολντ απαντώνται σε πολλά χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς. Ωστόσο, χρωματισμοί όπως το καφέ (σοκολατί), το γκρι μωβ και το μοτίβο Ιμαλαίων ή ο συνδυασμός των παραπάνω με το λευκό φανερώνουν διασταύρωση με άλλες φυλές. Το τρίχωμα της Σκότις Φολντ μπορεί να είναι μακρύτριχο ή και κοντότριχο.

Το μέσο όρο προσδόκιμο ζωής της φυλής είναι από 12 έως 15 χρόνια.[4]

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σκότις Φόλντ, τα πτυχωτά αυτιά, θεωρείται αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης και η επανάληψη του δε θεωρείται αυτονόητη σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο. Οι Scottish Fold συναντώνται τόσο με διπλωμένα αυτιά όσο και με ίσια (κοινά). Όλα τα νεογνά γεννιούνται με ίσια αυτιά και σε ηλικία 3-4 εβδομάδων παίρνουν την τελική μορφή τους. Οι γάτες Σκότις Φολντ που τα αυτιά τους παραμένουν ίσια πήραν την ειδική ονομασία Σκότις Στρέιτ (Scottish Straight). Όταν ζευγαρώνουν δύο Σκότις Φολντ με διπλωμένα αυτάκια, οι απόγονοι είναι όλοι Σκότις Φολντ με διπλωμένα αυτιά. Όταν ζευγαρώνει μια Σκότις Φολντ με διπλωμένα αυτιά με μια άλλη, με ίσια αυτιά, οι πιο πολλοί από τους απογόνους έχουν ίσια αυτιά ενώ μόνο λίγοι έχουν διπλωμένα αυτιά [5]. Οι Σκότις Στρείτ είναι απαραίτητες στη διαδικασία αναπαραγωγής και εκτροφής, καθώς προκειμένου να αποφευχθούν γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους, όπως οστεοδυσπλασίες, ένας από τους δύο γονείς σε κάθε ζευγάρωμα πρέπει να έχει ίσια αυτιά[2].

Η Σκότις Φολντ (και Σκότις Στρέιτ) ξεχωρίζει για την ανθεκτικότητα της, την ήρεμη και προσεκτική συμπεριφορά της. Συνηθίζουν να δένονται ιδιαίτερα με μόνο έναν άνθρωπο αλλά παραμένουν ήπιες και τρυφερές με όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Επίσης, είναι αρκετά παιχνιδιάρες και σπάνια χρησιμοποιούν την απαλή φωνή τους, ενώ απολαμβάνουν να κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας[3][4].

Υγεία – Περιποίηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σκοτις Φολντ (και Σκότις Στρέιτ) θεωρούνται ανθεκτικές σε γενικές γραμμές, ωστόσο, στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν παρατηρηθεί ορισμένες ευπάθειες που αφορούν στην υγεία τους.

Η συγγενής οστεοδυστροφία, η οποία παρουσιάζεται ειδικά στην ουρά και στις αρθρώσεις των γονάτων, είναι μία πάθηση που μπορεί να προκύψει στη γάτα της συγκεκριμένης φυλής εάν δεν γίνει η κατάλληλη επιλογή ζεύγους κατά την αναπαραγωγή[3]. Πιο συγκεκριμένα, τα "λανθασμένα" ζευγαρώματα που προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας συμβαίνουν όταν ζευγαρώσουν δύο Σκότις Φολντ με διπλωμένα αυτιά.[5]

Έχει αναφερθεί, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, μιας μορφής καρδιακής νόσου, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη νόσος κληρονομείται[2].

Οι μακρύτριχες γάτες της συγκεκριμένης φυλής χρειάζονται περιποίηση του τριχώματος δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και για τις Scottish Fold με τα διπλωμένα αυτιά συνίσταται το συχνό καθάρισμά τους προκειμένου να αποφεύγονται ωτίτιδες και παθήσεις που οφείλονται στην ανάπτυξη μικροβίων[3][6].

  1. 1,0 1,1 ygeiamou.gr https://ygeiamou.gr/pets/56782/skotis-folnt-i-gata-pou-den-miazi-me-kamia-alli/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 2,2 «Σκωτσέζικη Φολντ (Scottish Fold) – Pawfinder». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Scottish Fold Cat Breed Information, Pictures, Characteristics & Facts». CatTime. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Scottish Fold». Petfinder (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. 5,0 5,1 «Αφιέρωμα: Σκωτσέζικη Φολντ (Scottish Fold)». Τσίτσος η Γάτα. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  6. ygeiamou (15 Δεκεμβρίου 2019). «Σκότις Φολντ: Η γάτα που δεν μοιάζει με καμιά άλλη». ygeiamou | Το αξιόπιστο site για την Υγεία, τη Διατροφή και την Ευεξία. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020.