Σκοποβολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η Αμερικανίδα σκοπεύτρια Hattie Johnson

Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα, που έχει τις ρίζες του βαθιά από τα προϊστορικά χρόνια. Βασική αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν η ανάγκη του ανθρώπου προς επιβίωση, ιδιαίτερα στα προϊστορικά χρόνια, για το κυνήγι των θηραμάτων του. Για να είναι λοιπόν αποτελεσματικός στο κυνήγι, έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκπαιδεύεται και να συνηθίζει το όπλο του, όπως αυτό εκφράζεται με την πάροδο του χρόνου και την συμβολή της τεχνολογίας.

Στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος, αποκλειστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή του έπαιξε το γεγονός οτι η σκοποβολή μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το 1896.

Η σύγχρονη πλέον αγωνιστική σκοποβολή χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και παράλληλα σε δύο μεγάλες ομοσπονδίες. Η τοξοβολία εκπροσωπείται από την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ε.Φ.Ο.Τ.) ενώ τα αεροβόλα και πυροβόλα όπλα από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε.).

Η σκοποβολή είναι πλούσια σε αγωνίσματα, με την πλειοψηφία τους να είναι Ολυμπιακά και εκπροσωπούνται ιεραρχικά από διεθνείς ομοσπονδίες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙ www.malebizi.gr