Σήμανση CE

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σήμανση CE σε φορτιστή κινητού

Η πιστοποίηση CE (γαλλικά:conformité européenne, Ευρωπαϊκή συμμόρφωση) δίδεται σε εμπορικά προϊόντα για να δηλώσει ότι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση του αγαθού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.  Δεν αποτελεί δείκτη ποιότητας. [1] Η σήμανση CE απαιτείται για προϊόντα που πωλούνται ή εισάγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο , αλλά βρίσκεται επίσης σε προϊόντα που πωλούνται αλλού και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΟΧ. Το σήμα CE υποδηλώνει ότι το προϊόν μπορεί να πωληθεί ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής του. Αποτελείται από το λογότυπο CE και, κατά περίπτωση, τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του κοινοποιημένου οργανισμού που συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

Αποτελεί νομική υποχρέωση των κατασκευαστών να αναγνωρίσουν το σύνολο της Νομοθεσίας που τους αφορά (Ευρωπαϊκές Οδηγίες, Εναρμονισμένα ή Μη Πρότυπα, λοιπές Τεχνικές Προδιαγραφές, κτλ) και τελικά να συντάξουν και να υπογράψουν σχετική ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ή ΕΠΙΔΟΣΗΣ (η οποία περιλαμβάνεται στον Τεχνικό Φάκελο) που ουσιαστικά αποτελεί το διαβατήριο του προϊόντος για τη Νόμιμη κυκλοφορία του εντός της Ε.Ε. (Ε.Ο.Χ.) αλλά και στα περισσότερα σημεία του πλανήτη[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. VDE Association for Electrical, Electronic & Information Technologies. «CE Telephone». Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. «Σήμανση CE». ISO Experts. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2022.