Ρουθ Τάιτελμπαουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρουθ Τάιτελμπαουμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1924
Ντάλας
Θάνατος9  Αυγούστου 1986[1]
Ντάλας
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηΜπάτσελορ Επιστημών
ΣπουδέςΚολέγιο Χάντερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
μηχανικός
προγραμματίστρια
επιστήμονας υπολογιστών
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWomen in Technology Hall of Fame (1997)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Οι προγραμματίστριες Ρουθ Λίχτερμαν (σκυμμένη) και Μαρλίν Μέλτζερ (όρθια) καλωδιώνουν τη δεξιά πλευρά του ENIAC με ένα νέο πρόγραμμα.

Η Ρουθ Τάιτελμπαουμ (το γένος Λίχτερμαν) (1 Φεβρουαρίου 1924 – 9 Αυγούστου 1986) ήταν μία από τους πρώτους προγραμματιστές υπολογιστών στον κόσμο. Η Τάιτελμπαουμ ήταν μία από τους αρχικούς προγραμματιστές του υπολογιστή ENIAC.

Οι άλλες πέντε προγραμμαίστριες του ENIAC ήταν οι Τζιν Μπάρτικ, Μπέτυ Χόλμπερτον, Καθλίν Αντονέλι, Μάρλιν Μέλτζερ και Φράνσις Σπενς.[3]

Νεαρή ηλικία και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τάιτελμπαουμ γεννήθηκε Ρουθ Λίχτερμαν το 1924. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Χάντερ με πτυχίο στα Μαθηματικά.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τάιτελμπαουμ προσελήφθει από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μουρ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία για τον υπολογισμό των βαλλιστικών τροχιών. Η Σχολή Μουρ χρηματοδοτούνταν από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί μία ομάδα περίπου 80 γυναικών εργάστηκε υπολογίζοντας χειροκίνητα τις βαλλιστικές τροχές (σύνθετοι διαφορικοί υπολογισμοί).

Τον Ιούνιο του 1943 ο Στρατός αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα πειραματικό έργο - τον πρώτο ηλεκτρονικό ψηφιακό υπολογιστή που ονομάστηκε Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC). Ο υπολογιστής ήταν μία τεράστια μηχανή με 40 μαύρα πάνελ 8 ποδιών το κάθε ένα. Οι προγραμματιστές έπρεπε να το προγραμματίσουν χειροκίνητα χρησιμοποιώντας 3000 διακόπτες και καλώδια εναλλαγής τηλεφώνου σε δώδεκα δίσκους, για να δρομολογήσουν τα δεδομένα και το πρόγραμμα μέσα στο μηχάνημα.[4] Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες αυτές ονομάστηκαν «υπολογιστές».

Μαζί με τη Μαρλίν Μέλτζερ, η Τάιτελμπαουμ ήταν μέρος μίας ειδικής περιοχής του έργου ENIAC για τον υπολογισμό εξισώσεων βαλλιστικής τροχιάς χρησιμοποιώντας αναλογική τεχνολογία.[5] Δίδαξαν στον εαυτό τους και σε άλλους ορισμένες λειτουργίες του ENIAC και βοήθησαν στην προετοιμασία του λογισμικού βαλλιστικών.[6] Το 1946, ο υπολογιστής ENIAC παρουσιάστηκε στο κοινό και στον Τύπο. Οι επτά γυναίκες ήταν η μόνη γενιά προγραμματιστών που προγραμμάτισαν το ENIAC.

Μετά τον πόλεμο η Τάιτελμπαουμ ταξίδεψε με το ENIAC στο Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας στο Aberdeen Proving Ground στο Μέριλαντ, όπου παρέμεινε για δύο ακόμη χρόνια για να εκπαιδεύσει την επόμενη ομάδα προγραμματιστών ENIAC.[7]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των υπολογιστών, αν και της δόθηκε ελάχιστη αναγνώριση για τη δουλειά της στη θεμελίωση του ENIAC.[5] Το 1997, εντάχθηκε στο Women of Technology International Hall of Fame, μαζί με τις άλλες πέντε αρχικές προγραμματίστριες του ENIAC.[4]

Το 2010, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Top Secret Rosies: The Female 'Computers' του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου". Η ταινία επικεντρώθηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις τριών από τις έξι γυναίκες προγραμματίστριες, εστιάζοντας στις αξιέπαινες πατριωτικές συνεισφορές που έκαναν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ομάδα ENIAC είναι η έμπνευση πίσω από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ 2013 The Computers. Αυτό το ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε από την Κάθι Κλάιμαν και το Πρόγραμμα Προγραμματιστών ENIAC, συνδυάζει τα πραγματικά πλάνα της ομάδας ENIAC από τη δεκαετία του 1940 με συνεντεύξεις με τις γυναίκες μέλη της ομάδας καθώς αναπολούν τα χρόνια που δούλευαν μαζί στο ENIAC. Είναι το πρώτο μίας σειράς τριών ντοκιμαντέρ και τα μέρη δύο και τρία θα έχουν τους τίτλους The Coders and The Future-Maker αντίστοιχα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αδόλφο Τάιτελμπαουμ.[8] Η άδεια γάμου εκδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1948.[9] [10]

Η Ρουθ Τάιτελμπαουμ πέθανε το 1986 στο Ντάλας του Τέξας.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. pantheon.world/profile/person/Ruth_Teitelbaum. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. www.witi.com/halloffame/.
  3. «Finding the forgotten women who programmed the world's first electronic computer». Public Radio International. https://www.pri.org/stories/2015-03-30/finding-forgotten-women-who-programmed-world-s-first-electronic-computer. Ανακτήθηκε στις 2017-10-03. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Ruth Teitelbaum - Engineering and Technology History Wiki». ethw.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2017. 
  5. 5,0 5,1 IEEE Global Network "Ruth Teitelbaum" http://www.ieeeghn.org/wiki6/index.php/Ruth_Teitelbaum Αρχειοθετήθηκε 2014-03-04 στο Wayback Machine. Ret. March 2014
  6. «WITI - ENIAC Programmers». www.witi.com. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  7. Martin Gay: Recent Advances and Issues in Computers, The Oryx Press, Phoenix/Arizona, 2000, pp.106/107
  8. «Ruth L Teitelbaum in the U.S. City Directories, 1822-1995». Ancestry.com. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2019. 
  9. «Adolph Teitelbaum in the New York, New York, Marriage License Indexes, 1907-2018». Ancestry.com. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2019. 
  10. «Ruth L Lichterman in the New York, New York, Marriage License Indexes, 1907-2018». Ancestry.com. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ruth Teitelbaum στο Wikimedia Commons