Ρεχμιρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρεχμιρέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος15ος αιώνας π.Χ.[1]
Τόπος ταφήςTomb of Rekhmire
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑιγυπτιακά Αραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Αιγυπτιακά Αραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΓονείςNeferweben
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβεζίρης[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ψευδοθύρα από το τάφο TT100 του Ρεχμιρέ, σήμερα στο Λούβρο.

Ο Ρεχμιρέ (ή και Ρεκχμιρέ) ήταν αρχαίος Αιγύπτιος ευγενής και αξιωματούχος της 18ης Δυναστείας που υπηρέτησε ως "Κυβερνήτης της Πόλης" (Θήβες) και βεζίρης κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Τουύθμωσι Γ΄ και Αμένωφι Β΄. Ήταν ο ανιψιός του βεζίρη Ουσεραμέν, που είχε αναλάβει το αξίωμά του κατά τη διάρκεια του πέμπτου έτους της βασιλείας της Χατσεψούτ. Ο Ρεχμιρέ είναι γνωστός για τον πλούσια διακοσμημένο τάφο του (TT100) στο Σεΐχ Αμπντ ελ Γκούρνα, το οποίο είναι μέρος της Νεκρόπολης των Θηβών, και ο οποίος περιέχει πολύ καλά διατηρημένες σκηνές από την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου[2][3]. Ο τάφος του είναι επίσης σημαντικός γιατί περιέχει ένα πλήρες αντίγραφο του κειμένου που παρουσιάζει με λεπτομέρεια τα καθήκοντα του αξιώματος του βεζίρη, γνωστό ως Οδηγίες του Ρεχμιρέ[4][5].

Ήταν επίσης αρχιερέας στην Ηλιούπολι. Η αιτία της πολιτικής και προσωπικής του πτώσης δεν είναι γνωστή. Υπάρχει η υποψία ότι έπεσε σε δυσμένεια και εκδιώχθηκε από τη θέση του[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Dictionary of African Biography». (Αγγλικά) Dictionary of African Biography. Oxford University Press. Νέα Υόρκη. 2012. ISBN-13 978-0-19-538207-5.
  2. Lynn Meskell, Private Life in New Kingdom Egypt, Princeton University Press 2002, p.46
  3. Leonard Cottrell, The Lost Pharaohs: The Romance of Egyptian Archaeology, Evans 1950
  4. Miriam Lichtheim, Ancient Egyptian Literature, Volume II: The New Kingdom, University of California Press 1978 pp.21ff.
  5. J. H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Part Two; §§ 666ff.
  6. Sigrid Hodel-Hoenes, Life and Death in Ancient Egypt: Scenes from Private Tombs in New Kingdom Thebes, Cornell University Press 2000, p.140

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]