Πληροφοριακό σύστημα νοσοκομείου
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Υπάρχουν διάφοροι τίτλοι και ακρωνύμια που δηλώνουν όλες τις παρόμοιες προσεγγίσεις στη διαχείριση της ροής πληροφοριών και την αποθήκευση σε υπηρεσίες ρουτίνας ενός νοσοκομείου, όπως
- Πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου (HIS) ή
- Πληροφοριακό σύστημα περίθαλψης ή
- Πληροφοριακό σύστημα των κλινικών (CIS) ή
- Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων των ασθενών (PDMS)
Είναι πλήρη, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των ιατρικών, διοικητικών, οικονομικών και νομικών πτυχών ενός νοσοκομείου και την επεξεργασία των υπηρεσιών του. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις διοίκησης νοσοκομείου περιλαμβάνουν τόνους πληροφοριών αποτυπωμένες πάνω σε χαρτιά και θέσεις εργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό για να κάνουν αυτές τις διεργασίες .
Σκοπός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στον τομέα της ιατρικής πληροφορικής ο στόχος των πληροφοριακών συστημάτων είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή υποστήριξη των ασθενών και η καλύτερη διοίκηση του νοσοκομείου.
Οφέλη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Εύκολη πρόσβαση σε στοιχεία των ασθενών, καθώς υπάρχει ταξινόμηση με βάση το φύλο, την ηλικία, και ούτω καθεξής. Βοηθά στην καλύτερη εξωνοσοκομειακή εξυπηρέτηση καθώς, με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση δεδομένων.
- Βοηθά ως ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για τις αρχές του νοσοκομείου για την ανάπτυξη πολιτικών για την υγειονομική περίθαλψη.
- Αποτελεσματική και ακριβής διαχείριση των οικονομικών, η διατροφή των ασθενών, και διανομής ιατρικής βοήθειας.
- Βελτίωση της παρακολούθησης της χρήσης φαρμάκων, και τη μελέτη της αποτελεσματικότητας. Αυτό οδηγεί στη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων από τα φάρμακα με παράλληλη προώθηση την πιο κατάλληλη φαρμακευτική χρήση.
- Ενισχύει την ακεραιότητα των πληροφοριών, μειώνει τα σφάλματα μεταγραφής, και μειώνει την επανάληψη των καταχωρήσεων πληροφορίας.
Περαιτέρω ανάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Shortliffe EH, Cimino JJ eds. Βιοϊατρικής Πληροφορικής: Εφαρμογές Πληροφορικής στην Υγεία και τη Βιοϊατρική (3η έκδοση). New York: Springer, 2006
- Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας, Αρχές Ορθής Πρακτικής στην Κλινική Ελέγχου. Λονδίνο: NICE, 2002. ( ISBN 1-85775-976-1 ) Olmeda, Christopher J. (2000).
- Τεχνολογία Πληροφοριών σε συστήματα ιατρικής. Delfin Τύπου. ISBN 978-0-9821442-0-6
- Payne PR, Greaves AW, Kipps TJ, CRC Κλινικές Δοκιμές Σύστημα Διαχείρισης (CTMS):. Μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πληροφοριών για τη συνεργατική κλινικής έρευνας, AMIA Annu συμπτωμάτων Proc. 2003?: 967.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- http://betanews.com/2008/03/05/google-to-launch-consumer-health-care-service-later-this-year/
- http://www.ecommercetimes.com/story/72829.html
- http://www.biohealthmatics.com/technologies/his/cis.aspx
- http://www.cdac.in/html/his/sushrut.aspx Αρχειοθετήθηκε 2010-11-21 στο Wayback Machine.
- https://web.archive.org/web/20100613022621/http://www.emrconsultant.com/education/hospital-information-systems