Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παναγιώτης Καρανικόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγιώτης Καρανικόλας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Καρανικόλας (Ελληνικά)
Γέννηση28  Ιανουαρίου 1942
Δήμος Δομοκού
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Παναγιώτης Καρανικόλας είναι πρώην ποδοσφαιριστής του Α.Σ. Λαμία και κορυφαίος σκόρερ των ελληνικών γηπέδων. Θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Α.Σ. Λαμία και του Φθιωτικού ποδοσφαίρου.

Γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1942 στη Νέα Μάκριση Φθιώτιδας και σε ηλικία 4 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στη Λαμία. Το 1957, σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να αγωνίζεται στην ομάδα της Παλλαμιακής, η οποία συμμετείχε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και από την πρώτη στιγμή καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα καλύπτοντας τη θέση του σέντερ φορ, ενώ αναδεικνυόταν κάθε χρόνο πρώτος σκόρερ του ομίλου του. Στην Παλλαμιακή αγωνίστηκε μέχρι το 1964, οπότε συνενώθηκαν οι ομάδες του Λαμιακού και της Παλλαμιακής και δημιούργησαν τον Α.Σ. Λαμία, που έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Στον Α.Σ. Λαμία ο Καρανικόλας διέπρεψε, αγωνιζόμενος από το 1964 έως το 1972 ως σέντερ φορ και αρχηγός της ομάδας, σε μια εποχή που αυτή διεκδικούσε με αξιώσεις την άνοδό της στην Α΄ Εθνική. Ως παίκτης είχε πολύ καλές τοποθετήσεις σώματος, ήταν εξαιρετικός ντριμπλέρ και διέθετε ευθύβολο σουτ. Την περίοδο αυτή απέκτησε πανελλήνια φήμη ως ποδοσφαιριστής, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να μεταγραφεί σε μεγαλύτερη ομάδα αφού τον ζήτησαν η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος και ο Εθνικός Πειραιώς, αλλά απέρριψε την προοπτική να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Την περίοδο που έπαιζε στον Α.Σ. Λαμία συναγωνίζονταν σε κάθε αγωνιστική με τον ποδοσφαιριστή του Α.Ο. Ξάνθη Αντώνη Αντωνιάδη για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Β΄ Εθνικής. Ενδεικτικά, την περίοδο 1967-68 ο Καρανικόλας έφτασε τα 26 γκολ χάνοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην κατηγορία από τον Αντωνιάδη για 2 τέρματα.

Ιστορική έχει μείνει η εμφάνισή του στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στη Λαμία στις 5 Ιουνίου 1968, όπου πέτυχε το 1-0 στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά ο διαιτητής Κιτσούκαλης έκρινε σκόπιμο να κρατήσει άλλα 7 λεπτά καθυστερήσεις -χωρίς εύλογη αιτία- και στο διάστημα αυτό ισοφάρισε σε 1-1 ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο αγώνας στην παράταση. Εκεί αποκλείσθηκε ο Α.Σ. Λαμία με γκολ του Σταμάτη Βουρδαμή στο 120’. Τη χειρότερη στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας έζησε στις 31 Μαρτίου 1968 στον αγώνα «Α.Σ. Λαμία-Α.Ο. Τρίκαλα 2-2», όταν μετά το τέλος του ντέρμπυ κορυφής, οι φίλαθλοι τον θεώρησαν υπεύθυνο για την ισοπαλία.

Ο Παναγιώτης Καρανικόλας αγωνίστηκε, επιπλέον, αρκετές φορές με τη φανέλα της Εθνικής Ενόπλων, έχοντας συμπαίκτες σπουδαία ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ), Αχιλλέας Αθανασούλας (Πανιωνίου), Στράτος Σακελλαρίδης (ΠΑΟ), Γιώργος Μουρατίδης (ΠΑΟΚ), κ.α.

Η αποχώρησή του από την ενεργό δράση ήταν πρόωρη, σε ηλικία 28 ετών.

Το 2008 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) τον συμπεριέλαβε σε λεύκωμα [1] που εξέδωσε, μεταξύ των 500 καλύτερων Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών.

Σήμερα κατοικεί μόνιμα στη Λαμία και είναι συνταξιούχος του Δημοσίου.

  • Αλέκου Καΐλα, "33 Χρόνια από την Ίδρυση της Παλλαμιακής", Εκδόσεις "ΝΕΟΝ ΒΗΜΑ", Λαμία 1962
  • Δημητρίου Θ. Νάτσιου, "Ιστορία του Λαμιακού Ποδοσφαίρου (1912-1999)", Λαμία 2000
  • Δημητρίου Αμούντζια, "Α.Σ. Λαμία 1964-2002, Η Πορεία 38 Χρόνων", Λαμία 2003
  • Κώστα Δ. Μπλιάτκα, "Ο Ψηλός", Εκδόσεις "Μοτίβο", Αθήνα 2007
  • "Οι Κορυφαίοι των Γηπέδων" (έκδοση Π.Σ.Α.Π.), 2008
  • Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Α.Σ. Λαμία
  1. "Οι Κορυφαίοι των Γηπέδων" (έκδοση Π.Σ.Α.Π.), 2008