Παλληνιακός Αθλητικός Όμιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του συλλόγου.

Ο Αθλητικός Όμιλος Παλληνιακός είναι ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στη Παλλήνη Αττικής. Ιδρύθηκε το 1939 και έχει χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Παλλήνης «Γεώργιος Δέδες». Στο παρελθόν ο σύλλογος αγωνιζόταν στην Ε.Π.Σ. Αθηνών ενώ από το 2000 αγωνίζεται στην Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής.[1] Την αγωνιστική περίοδο 2018-19, ο Παλληνιακός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο «Αθλητικός Όμιλος Παλληνιακός» ιδρύθηκε στην Παλλήνη τον Απρίλιο του 1939 από τους Νικόλαο Αναστασίου και Μάριο Κωνσταντινίδη. Μερικοί από τους παίκτες που απετέλεσαν την πρώτη ομάδα ήταν οι: Σαράντης Λιζάρδος (τερματοφύλακας), Αντώνιος Παπαδήμας, Γεώργιος Ρεντούμης, Γεώργιος Λέκκας, Ιωάννης Ηλίας Κοντογιάννης, Γεώργιος Πιττάκης, Δημήτριος Μπεσίρης, Κωνσταντίνος Βελονίδης, Χάιδας Γεωργούλας κ.α. Ο Νικόλαος Αναστασίου διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου μέχρι και το 1958. Από το 1949 έως το 1958 τοποθέτησε γενικό αρχηγό και προπονητή τον Νικόλαο Μίληση, τον μετέπειτα κοινοτάρχη Παλλήνης. Πρόεδροι του συλλόγου μετά το 1958 διετέλεσαν μεταξύ άλλων οι: Τσέλιος Πέτρος, Μίλησης Νικόλαος, Κοντογιάννης Κωνσταντίνος, Μαλλιαρός Δημήτριος, Αναστασίου Λεονάρδος, Μερτύρης Λάζαρος και Καραμπίνης Κωνσταντίνος του Βασιλείου.

Το 1953 η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο των Μεσογείων, ένα σπουδαίο γεγονός για το μικρό χωριό. Σ’ αυτήν την επιτυχία μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι παίκτες: Βασίλειος Σκούρας, Αναστάσιος Καραμπίνης, Ιωάννης Μπαξεβάνης, Βασίλειος Ρεντούμης, Χρήστος Λεβαντής, Αθανάσιος Χατζησταματίου.[3] Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 ο Παλληνιακός εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Αθηνών αγωνιζόμενος επίσημα στα πρωταθλήματα της. Το 2000 εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής και έκτοτε αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της. Το 2018 κατέκτησε το πρωτάθλημα και κέρδισε την ιστορική άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία, επικρατώντας πανηγυρικά στην φιέστα του Α.Ο. Κορωπίου με 6-0[4] με προπονητή τον Βαγγέλη Χαντέ και γυμναστή τον Χρήστο Λαζαρίδη. Αγώνας ντεμπούτο για το σύλλογο στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής ήταν εντός έδρας αγώνας στις 7 Οκτωβρίου 2018, με αντίπαλο τη Νίκη Τραγανού όπου νίκησε με 3-0.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΠΣΑΝΑ: ΠΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ». www.epsana.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  2. 5ος Όμιλος Γ' Εθνικής 2018-19 epo.gr
  3. «Palliniakos FC». Palliniakos FC (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. 
  4. «ΘΡΙΑΜΒΟΣ! Στη Γ' Εθνική κατηγορία ο Παλληνιακός! Φωτογραφίες-Βίντεο newspallinis.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019.