Πήτερ Διαμαντής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήτερ Διαμαντής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Peter H. Diamandis (Αγγλικά)
Γέννηση20  Μαΐου 1961
Μπρονξ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Εκπαίδευσηδιδακτορικό δίπλωμα
ΣπουδέςΙατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
John L. Miller Great Neck North High School[1]
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (από 1989)[2]
Harvard–MIT Division of Health Sciences and Technology
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
συγγραφέας[3]
ΕργοδότηςΊδρυμα X Prize
Ιστότοπος
www.diamandis.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Δρ. Ντιαμάντης το 2013

Ο Πήτερ Χ. Διαμαντής (Peter H. Diamandis, γενν. 20 Μαΐου 1961) είναι Ελληνοαμερικανός μηχανικός, ιατρός και επιχειρηματίας, γνωστότερος ως ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος X Prize Foundation, ως συνιδρυτής του Singularity University στη Σίλικον Βάλεϊ και ως ένας από τους συγγραφείς των πολύ πετυχημένων σε πωλήσεις βιβλίων Abundance: The Future Is Better Than You Think και BOLD: How to Go Big, Create Wealth, and Impact the World. Συνίδρυσε επίσης και διεύθυνε τις εταιρείες Zero Gravity Corporation και Space Adventures, ενώ υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος (International Space University) και της εταιρείας Planetary Resources για την εκμετάλλευση των αστεροειδών.

Πρώτα χρόνια και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαμαντής γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης[4]. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ελλάδα, αμφότεροι απασχολούμενοι στον ιατρικό κλάδο, με τον πατέρα να είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος. Από πολύ μικρή ηλικία ο Πήτερ εξεδήλωσε ένα έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του διαστήματος[5]. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε να δίνει διαλέξεις για το διάστημα στα μέλη της οικογένειάς του και σε φίλους του[5], ενώ στα 12 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Πυραύλων Estes για την κατασκευή ενός συστήματος εκτοξεύσεων ικανού να εκτοξεύει τρεις πυραύλους ταυτοχρόνως[6].

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1979, ο Διαμαντής σπούδασε για ένα έτος στο Κολέγιο Χάμιλτον της Ν. Υόρκης και μετά μετεγγράφηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να σπουδάσει φυσική και βιολογία. Δευτεροετής ήδη στο ΜΙΤ, το 1980, ίδρυσε μαζί με συμφοιτητές του τον διεθνή οργανισμό Students for the Exploration and Development of Space («Φοιτητές για την Εξερεύνηση και Ανάπτυξη του Διαστήματος»).

Ο Διαμαντής αποφοίτησε από το MIT το 1983[7] με πτυχίο στην αεροδιαστημική μηχανική[8]. Στη συνέχεια εισάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για το δίπλωμα της ιατρικής (που στις ΗΠΑ αποτελεί μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών). Το 1986 ωστόσο διέκοψε τις σπουδές του στην ιατρική και επέστρεψε στο MIT για ένα Master στην αεροναυτική και αστροναυτική, διεξάγοντας έρευνα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, στο Εργαστήριο Επανδρωμένων Σκαφών του MIT και στο Βιοϊατρικό Ινστιτούτο Whitehead του ΜΙΤ[9]. Μετά την ολοκλήρωση του Master στο MIT, ο Διαμαντής επέστρεψε στο Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε και τις σπουδές του της ιατρικής. Στο τελευταίο έτος σπουδών της ιατρικής, το 1989, δρούσε ως managing director του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος και μέλος του Δ.Σ. της International Micro Space, μιας εταιρείας εκτοξεύσεως μικροδορυφόρων.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, κατά το τρίτο έτος των ιατρικών σπουδών του, ο Διαμαντής μαζί με τους Τοντ Μπ. Χώλεϋ και Ρόμπερτ Ντ. Ρίτσαρντς ίδρυσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος[10], που σήμερα προσφέρει ένα πρόγραμμα διαστημικών σπουδών[11] και δύο διπλώματα Master[12]. Η έδρα του βρίσκεται κοντά στο Στρασβούργο.

International MicroSpace, Inc.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαμαντής υπήρξε από τους ιδρυτές της Microsat Launch Systems, που αργότερα μετονομάσθηκε σε International MicroSpace Inc. (ΙΜΙ)[13] και αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα εκεί. Η εταιρεία σχεδίασε έναν μικρό πύραυλο, τον Orbital Express, ικανό να θέτει ωφέλιμα φορτία της τάξεως των 100 κιλών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος κατασκευάσθηκε με τη συνεργασία της Bristol Aerospace[13]. Η ΙΜΙ κέρδισε ένα συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μία εκτόξευση και μετά, το 1993, πωλήθηκε στην CTA Inc. του Μέριλαντ[13] Ο Διαμαντής έγινε αντιπρόεδρος της CTA για ένα έτος[14].

Constellation Communications[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991 ο Διαμαντής ίδρυσε την Constellation Communications, Inc., με σκοπό την ανάπτυξη ενός δακτυλίου 10 δορυφόρων πάνω από τον ισημερινό της Γης για την παροχή τηλεπικοινωνιών κυρίως στη Βραζιλία και στην Ινδονησία. Η εταιρεία πωλήθηκε στην E-Systems and Orbital και ο Ντιαμάντις παρέμεινε ως διευθυντής μέχρι το 1993.[15]

Το Ίδρυμα X PRIZE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ίδρυμα X Prize

Το 1994 ο Διαμαντής ίδρυσε το Ίδρυμα X PRIZE μετά την αποτυχία της International MicroSpace, Inc., εμπνευσμένος από την ανάγνωση του βιβλίου του Τσαρλς Λίντμπεργκ The Spirit of St. Louis[10][16]. Εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, το οποίο έχει σκοπό τη χρηματοδότηση διαγωνισμών για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ιδιωτικών επιβατηγών διαστημοπλοίων. Το αντίστοιχο βραβείο, που προκηρύχθηκε στις 18 Μαΐου 1996, χρηματοδοτήθηκε από το ζεύγος Ανσαρί και μετονομάσθηκε σε «Ansari X PRIZE» προς τιμή τους.

Ο πρώτος διαγωνισμός, με έπαθλο 10 εκατομμύρια δολάρια, προσέλκυσε 26 ομάδες από 7 διαφορετικές χώρες και κερδήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2004 από τη «Mojave Aerospace Ventures» του σχεδιαστή Μπαρτ Ρούταν, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον συνιδρυτή της Microsoft Πωλ Άλεν. Το νικητήριο σκάφος SpaceShipOne πέταξε σε ελεγχόμενη πτήση σε ύψη μεγαλύτερα των 100 χιλιομέτρων δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες για να εκπληρώσει τους όρους του διαγωνισμού, καθιστάμενο έτσι το πρώτο στην ιστορία ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος που πέταξε στο διάστημα[17].

Στη συνέχεια, το 2005, το ίδρυμα επεξέτεινε τη δράση του σε 4 διακριτές περιοχές: Την εξερεύνηση ωκεανών και διαστήματος, τις βιοεπιστήμες, θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, και θέματα εκπαιδεύσεως και παγκόσμιας αναπτύξεως[18].

Το Ίδρυμα X PRIZE απασχολεί προσωπικό περίπου 50 ανθρώπων και έχει την έδρα του στην Πλάγια Βίστα της Καλιφόρνια. Ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπάρχουν προσωπικότητες με σημαντική επιρροή όπως οι Λάρρυ Πέιτζ, Ίλον Μασκ, Τζέιμς Κάμερον, Ντην Κάμεν, Ρατάν Τάτα, Ρέι Κέρτζβαϊ, Τζιμ Γιανόπουλος, Αριάνα Χάφινγκτον, Γουίλ Ράιτ και Κραιγκ Βέντερ.[19]

Η Zero Gravity Corporation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 ο Διαμαντής μαζί με τους Μπάυρον Λίχτενμπεργκ και Ρέι Κρόνιζ ίδρυσαν την ZERO-G. Αυτή η εταιρεία «διαστημικής ψυχαγωγίας» προσφέρει εμπειρίες μηδενικής βαρύτητας στο αεροσκάφος της τύπου Boeing 727 και παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες στη NASA για έρευνα και εκπαίδευση[20]. Η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 χιλιάδες πελάτες. Το 2007 ο ανάπηρος φυσικός Στήβεν Χώκινγκ είχε την εμπειρία της ελλείψεως βάρους σε μία τέτοια πτήση της ZERO-G. Ο Διαμαντής σχολίασε ότι η επιτυχία της πτήσεως συνιστούσε απόδειξη ότι «ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την εμπειρία».[21].

Η Angel Technologies Corporation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στο 1995 και το 1999 ο Διαμαντής ήταν πρόεδρος της Angel Technologies Corporation, μιας εταιρείας εμπορικών τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσει ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα επικοινωνιών[22].

Η Space Adventures[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Space Adventures, που ιδρύθηκε το 1998, είναι μία εταιρεία διαστημικού τουρισμού που έχει στείλει 8 μέχρι στιγμής ιδιώτες πελάτες σε αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αρχίζοντας από το 2001.[23]. Ο Διαμαντής είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της[24].

Το Singularity University[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, από κοινού με τον Αμερικανό συγγραφέα, εφευρέτη και μελλοντολόγο Ρέι Κέρτζβαϊ, ο Διαμαντής ίδρυσε το Singularity University στη Σίλικον Βάλεϊ, στο οποίο σήμερα ασκεί καθήκοντα προέδρου[25]. Το ίδρυμα αυτό είναι ένα αμάλγαμα πανεπιστημίου και δεξαμενής σκέψεως, με σκοπό τη συγκέντρωση, εκπαίδευση και έμπνευση ενός συνόλου ηγετικών προσωπικοτήτων που θα κατανοήσουν και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα προοδεύουν εκθετικά για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Το SU έχει την έδρα του στο Ερευνητικό Κέντρο Έιμς της NASA και υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Google, η Autodesk, η Cisco και η Nokia[26]. Προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών διάρκειας 10 εβδομάδων[27], ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διοικήσεως[28] και διοργανώνει ένα πενθήμερο συνέδριο «Εκθετικής Ιατρικής» (Exponential Medicine)[29].

Η Planetary Resources Inc.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2012 ο Διαμαντής συμμετέσχε στην ίδρυση του οργανισμού Planetary Resources Inc., αφιερωμένου στην ανεύρεση και εκμετάλλευση αστεροειδών που πλησιάζουν τη Γη[30] Δισεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει σε αυτή την εταιρεία, όπως οι Έρικ Σμιντ και Λάρρυ Πέιτζ της Google, όπως και οι Χ. Ρος Περό and Τσαρλς Σιμόνυ. Οι σύμβουλοί της περιλαμβάνουν αρκετούς φημισμένους επιστήμονες[31].

Η Human Longevity Inc.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2014 οι Διαμαντής, Κραιγκ Βέντερ και Ρόμπερτ Χαρίρι ίδρυσαν τη Human Longevity Inc. (HLI), μία διαγνωστική και θεραπευτική εταιρεία βασιζόμενη στη γενετική και στην κυτταρική θεραπεία, που εστιάζει στην επέκταση της υγιούς διάρκειας της ανθρώπινης ζωής[32][33].

Και άλλες εταιρείες και ιδρύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πήτερ Διαμαντής επίσης υπήρξε:

  • Πρόεδρος της Starport.com, ενός διαύλου του Διαδικτύου για παιδιά όλων των ηλικιών με θέμα την εξερεύνηση του διαστήματος[34]. Ο ιστότοπος αντιπροσωπεύει περισσότερους από 20 αστροναύτες και περιέχει θέματα όπως ήρωες του διαστήματος, αποστολές και προσομοιώσεις. Πωλήθηκε στη Space.com.
  • Συνιδρυτής και διευθυντής του Space Generation Foundation («Ιδρύματος της Γενιάς του Διαστήματος»), ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1985 με όραμα τη δημιουργία σε όλους τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά την έλευση της διαστημικής εποχής, στις 4 Οκτωβρίου 1957 με την εκτόξευση του Σπούτνικ, ενός αισθήματος κοινής ταυτότητας: μιας συνειδητότητας ότι έχουν γεννηθεί ως μέλη ενός είδους που ταξιδεύει στο διάστημα. Το ίδρυμα υποστηρίζει πολυάριθμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα[35].
  • Ιδρυτής του SpaceFair (1983). Το SpaceFair είναι ένα εθνικό διαστημικό συνέδριο που φιλοξενήθηκε από το MIT το 1983, το 1985 και το 1987.[36]

Ο Διαμαντής επίσης υπήρξε θέμα του ντοκιμαντέρ του 2007 Orphans of Apollo[37]

Συγγραφική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012 ο Στήβεν Κότλερ (Steven Kotler) και ο Διαμαντής έγραψαν το Abundance: The Future Is Better Than You Think (= «Αφθονία: Το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζετε»)[38]. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο δυναμικό για εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας και τριών άλλων νεοφανών δυνάμεων της αγοράς, ώστε να ανυψώσουν σημαντικά το παγκόσμιο επίπεδο διαβιώσεως μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Το βιβλίο αυτό σημείωσε εμπορική εκδοτική επιτυχία, όντας νο. 2 στον κατάλογο μπεστ σέλερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης[39] και συνολική παραμονή σε αυτόν επί 9 εβδομάδες. Επίσης, ήταν νο. 1 στον αντίστοιχο κατάλογο μη-μυθοπλασίας της Amazon[40] και των Barnes and Noble[41].

Στην εκδήλωση «Clinton Global Initiative» του 2014 ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον συνέστησε το Abundance ως αντίδοτο στις αρνητικές ειδήσεις.

Το 2015 οι ίδιοι συγγραφείς έγραψαν ένα άλλο μπεστ σέλερ βιβλίο, το Bold: How to Go Big, Create Wealth, and Impact the World (= «Τόλμη: Πώς να γίνετε μεγάλος, να δημιουργήσετε πλούτο και να επιδράσετε παγκόσμια»)[42]. Αυτό το βιβλίο παρέχει αναλύσεις και οδηγίες για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις νέες τεχνολογίες.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο John Asinari του ΜΙΤ το 1983 «για εξέχουσα προπτυχιακή έρευνα στις βιοεπιστήμες
  • Βραβείο William L. Stewart, Jr., του ΜΙΤ το 1984 για την ίδρυση του SEDS.
  • «Δάφνη» του περιοδικού Aviation Week & Space Tech. το 1988 για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος[43]
  • «Βραβείο Πρωτοπόρων» του Space Frontiers Foundation το 1993 για το σύνολο του έργου του στην εμπορική ανάπτυξη του διαστήματος[44].
  • Βραβείο Κονσταντίν Ε. Τσιολκόφσκυ του 1995 από τη ρωσική κυβέρνηση για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος (μαζί με τους Χώλεϋ και Ρίτσαρντς)[43].
  • Βραβείο "Special Merit" το 1996 από την Εθνική Εταιρεία Διαστήματος για εξέχον έργο από πρωτοπόρους του διαστήματος ηλικίας κάτω των 40 ετών[45]
  • Βραβείο Νηλ Άρμστρονγκ του 2006 για επιτεύγματα στην αεροδιαστημική[46]
  • Παγκόσμιο Βραβείο Τεχνολογίας 2003 (World Technology Award) από το World Technology Counsel[47].
  • Βραβείο Λίντμπεργκ 2006[48]
  • Βραβείο RAVE 2006 του περιοδικού Wired
  • Βραβείο Χάινλάιν για προόδους στην εμπορική ανάπτυξη του διαστήματος το 2006 (το πρώτο που απονεμήθηκε)[49][50]
  • Βραβείο Άρθουρ Κλαρκ 2007 για την καινοτομία[51]
  • Τίτλος "No Boundaries" Innovator of the Year 2010 από το περιοδικό Economist[52]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Reid Hoffman: (Αγγλικά) LinkedIn. 5  Μαΐου 2003. peterdiamandis. Ανακτήθηκε στις 23  Δεκεμβρίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  4. Miller, John J. (Ιούλιος–Αύγουστος 2005). «Extraordinary Feats of an X-Man». Philanthropy Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-14. https://web.archive.org/web/20130314043854/http://www.philanthropyroundtable.org/topic/excellence_in_philanthropy/extraordinary_feats_of_an_x-man. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  5. 5,0 5,1 Caulfield, Brian (13 Φεβρουαρίου 2012). «Peter Diamandis: Rocket Man». Forbes. http://www.forbes.com/sites/briancaulfield/2012/01/26/peter-diamandis-rocket-man/2/. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
  6. Ruhling, Nancy (2012). «Eyes on the Prize». Lifestyles Magazine (Pre-Spring 2012). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-02-22. https://web.archive.org/web/20150222235356/http://www.st8.la/Lifestyles_EyesonthePrize_Spring_2012.pdf. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  7. Lightman, Alex (19 Ιουνίου 2009). «From X PRIZE to Singularity University». Η Plus Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-06-17. https://web.archive.org/web/20120617084145/http://hplusmagazine.com/2009/06/19/x-prize-singularity-university/. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  8. MIT, Leadership Lunches - Fall 2008 Dr. Peter Diamandis, Dr. Patricia M. Dehmer
  9. Brekke, Dan (Ιανουαρίου 2000). «Who Needs NASA?». Wired. http://www.wired.com/wired/archive/8.01/schmoes.html. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  10. 10,0 10,1 Greenwald, Ted (22 Ιουνίου 2012). «X Prize Founder Peter Diamandis Has His Eyes on the Future». Wired Magazine. http://www.wired.com/wiredscience/2012/06/mf_icons_diamandis/2/. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  11. «Space Studies Program». International Space University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  12. «Overview of MSc Programs». International Space University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  13. 13,0 13,1 13,2 Geoffrey V. Hughes, The Orbital Express Project of Bristol Aerospace and MicroSat Launch Systems, AIAA (J1997) ISBN 978-1563471926
  14. Pike, John. «ORBEX ["ORBital EXpress"]». GlobalSecurity.org. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  15. «Directors». Angel Technologies Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  16. Kozlowski, Lori (27 Απριλίου 2012). «Lessons in Radical Philanthropy». Forbes. http://www.forbes.com/sites/lorikozlowski/2012/04/27/lessons-in-radical-philanthropy/. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  17. Pitta, Julie (13 Ιουνίου 2012). «Visionary Peter Diamandis' Five Best Reasons the Future is Better Than You Think». Forbes. http://www.forbes.com/sites/netapp/2012/06/13/visionary-peter-diamandis-five-best-reasons-the-future-is-better-than-you-think/. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
  18. «Prize Development». X PRIZE Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  19. «Board of Trustees». X PRIZE Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  20. «Space Adventures Announces the Acquisition of Zero Gravity Corporation». Space Adventures. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  21. Boyle, Alan. «Hawking Goes Zero-G: 'Space, Here I Come'». MSNBC. http://www.msnbc.msn.com/id/18334489/ns/technology_and_science-space/t/hawking-goes-zero-g-space-here-i-come/. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  22. Platt, Charles (Ιούνιος 2006). «Ethernet at 60,000 Feet». Wired. http://www.wired.com/wired/archive/7.06/solar_pr.html. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  23. Vergano, Dan (27 Μαΐου 2012). «An 'Abundance' of targets for asteroid miners». USA Today. http://www.usatoday.com/tech/science/columnist/vergano/story/2012-05-28/asteroid-miners/55237692/1. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  24. Diamandis, Peter (7 Δεκεμβρίου 2009). «Commercial Spaceflight for the Rest of Us -- Congratulations to Virgin Galactic». Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/peter-diamandis/commercial-spaceflight-fo_b_381988.html. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  25. «Board of Trustees». Singularity University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  26. Takahashi, Dean (28 Αυγούστου 2011). «Peter Diamandis sounds the alarm on embracing exponential technologies». VentureBeat. http://venturebeat.com/2011/08/28/peter-diamandis-says-singularity-university-raises-awareness-of-exponential-technologies-video/. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  27. «Graduate Studies Program». Singularity University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  28. «Executive Program». Singularity University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  29. «Exponential Medicine». Singularity University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2015. 
  30. Klotz, Irene (24 Απριλίου 2012). «Tech billionaires bankroll gold rush to mine asteroids». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-27. https://web.archive.org/web/20121127021947/http://www.reuters.com/article/2012/04/24/us-space-asteroid-mining-idUSBRE83N06U20120424. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
  31. «Team». Planetary Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  32. Kowalski, Heather. «Human Longevity Inc. (HLI) Launched to Promote Healthy Aging Using Advances in Genomics and Stem Cell Therapies». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2014. 
  33. Steenhuysen, Julie (4 Μαρτίου 2014). «For his next act, genome wiz Craig Venter takes on aging». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-09-24. https://web.archive.org/web/20150924194243/http://www.reuters.com/article/2014/03/04/us-venter-aging-idUSBREA231SB20140304. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2014. 
  34. «Peter Diamandis: Executive Profile & Biography». Bloomberg BusinessWeek. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
  35. «Welcome Dr. Diamandis». Penn State Advanced Vehicle Team. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2014. 
  36. «High Ambitions: Peter Diamandis Keeps His Eyes on the Prize». Airport Journals. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2014. 
  37. Webber, Gwen. «Orphans of Apollo». Blueprint Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013. 
  38. Diamandis, Peter· Kotler, Steven (21 Φεβρουαρίου 2012). Abundance: The Future Is Better Than You ThinkΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Free Press. ISBN 978-1451614213. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2012. 
  39. «Best Sellers: Hardcover Nonfiction». The New York Times. 11 Μαρτίου 2012. http://www.nytimes.com/best-sellers-books/2012-03-11/hardcover-nonfiction/list.html. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  40. «Dr. Peter H. Diamandis». X PRIZE Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-08-25. https://web.archive.org/web/20120825135558/http://www.xprize.org/content/peter-h-diamandis-md. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  41. Diamandis, Peter (22 Φεβρουαρίου 2012). «New book by Peter Diamandis and Steven Kotler, Abundance, debuts #1 on Amazon and Barnes & Noble». Kurzweil. http://www.kurzweilai.net/new-book-abundance-debuts-1-on-amazon-and-barnes-noble. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  42. Diamandis, Peter· Kotler, Steven (Φεβρουαρίου 2015). Bold: How To Go Big, Create Wealth and Impact the World. Simon & Schuster. ISBN 9781476709567. 
  43. 43,0 43,1 «Leadership Lunches - Fall 2008». Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2014. 
  44. «Award Recipients Archive». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2014. 
  45. «NSS Space Pioneer Awards». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2014. 
  46. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015. 
  47. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015. 
  48. Welf, Kelley. «Lindbergh Foundation to Present 2006 Lindbergh Awards». Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2014. 
  49. Heinlein Prize. The Heinlein Prize. Ανακτήθηκε στις 2013-09-23.
  50. Carreau, Mark (25 Μαΐου 2006). «Leader in space tourism wins prize». Houston Chronicle. http://www.chron.com/disp/story.mpl/front/3887126.html. 
  51. «Arthur C. Clarke Awards». Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2014. 
  52. «And the winners were...». Technology Quarterly. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαλέξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]