Πέρασμα Μπρέννερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέα μεταξύ του πάνω μέρους του περάσματος και του χωριού Γκρις αμ Μπρέννερ
Το Πέρασμα Μπρέννερ διασχίζει αυτοκινητόδρομος τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, από τις σημαντικότερες διαδρομές διελεύσεως μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ευρώπης.

Το Πέρασμα Μπρέννερ (γερμανικά: Brennerpass, ιταλικά: Passo del Brennero) είναι ορεινό πέρασμα μέσω των Άλπεων που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Είναι ένα από τα κύρια περάσματα της οροσειράς των Ανατολικών Άλπεων και έχει το χαμηλότερο υψόμετρο μεταξύ των αλπικών περασμάτων της περιοχής.

Τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής βόσκουν σε αλπικά βοσκοτόπια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κοιλάδες κάτω από το πέρασμα και στα βουνά από πάνω του. Σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι αγρότες υλοτομούν πεύκα, φυτεύουν καλλιέργειες και μαζεύουν σανό για χειμερινή χορτονομή. Πολλά από τα ψηλά βοσκοτόπια βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα. Ένας μικρός αριθμός στέκεται ψηλά στα βουνά στα περίπου 2.000 μέτρα.

Το κεντρικό τμήμα του Περάσματος Μπρέννερ καλύπτει έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων και σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν το Μπότσεν/Μπολτσάνο στα νότια και το Ίνσμπρουκ στα βόρεια. Στο χωριό Μπρέννερ βρίσκονται εκπτωτικό εμπορικό κέντρο (σούπερ μάρκετ και καταστήματα), οπωροπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και ένα βενζινάδικο. Έχει πληθυσμό 400 έως 600 κατοίκους (από το 2011).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Brennerpass στο Wikimedia Commons