Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οψοκομιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Οψοκομιστής
ΟνομασίαΟ Οψοκομιστής
ΔημιουργόςQ14655503
Έτος δημιουργίας19ος - 20ός αιώνας
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
ΠόληΑθήνα
ΜουσείοΦιλολογικός σύλλογος Παρνασσός
δεδομένα

Ο Οψοκομιστής είναι πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Σπυρίδωνος Μαντζάκου.

Ο «Οψοκομιστής» είναι ελαιογραφία. Εικονίζει μια μικρή σκηνή από την καθημερινή ζωή της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ένα παιδί, βιοπαλαιστής στην αγορά κάθεται για μια στιγμή επάνω σε ένα ξύλινο κιβώτιο για να ξεκουραστεί, ενώ στην ράχη του έχει ακόμα δεμένο το καλάθι με την πραμάτεια του. Στο πίσω μέρος κυριαρχεί ένας μεγάλος εξωτερικός τοίχος σπιτιού, ενώ στο αριστερό άκρο μόλις και διακρίνεται ένα μικρό μέρος της αγοράς.

Ο οψοκομιστής είναι παιδάκι φτωχό, όπως πολλά άλλα της εποχής του. Την ώρα που άλλα παιδιά παίζουν ή παν στο σχολείο, αυτός πουλάει ψωμί στην αγορά, για να θρέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Το διάλειμμα αυτό, αν και μικρό, του δίνει την ευκαιρία να ανοίξει το βιβλίο, να μάθει γράμματα, για να δει αργότερα ίσως μια καλύτερη ζωή. Το όλο έργο είναι εμπνευσμένο από την αφόρητα ταλαίπωρη ζωή των Ελλήνων, οι οποίοι μετά από τους τόσους αιώνες της σκλαβιάς, και μετά από τις πάμπολλες θυσίες στον αγώνα υπέρ της εθνικής ελευθερίας, ακόμα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα της βιοπάλης. Παρόλα αυτά, η ησυχία που εκπνέει η σκηνή αυτή, η ηρεμία και αφοσίωση του μικρού βιοπαλαιστή, είναι ταυτόχρονα και η βαθιά αλήθεια, η πίστη και ελπίδα στο μέλλον που θα φέρει κάτι καλύτερο, εφόσον το θέλουμε, και θα το πετύχουμε.

Ιστορική τοποθέτηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελαιογραφία αυτή θεωρείται το τελειότερο έργο του Σπυρίδωνα Μαντζάκου, και ένα από τα ευτυχέστερα καλλιτεχνήματα, τα οποία έχει να επιδείξει η νεοελληνική τέχνη. Ο καλλιτέχνης το ζωγράφισε στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ού αιώνα. Στην εποχή του βρισκόταν σε αίθουσα του συλλόγου «Παρνασσός».