Ουακιτίτης
Ο ουακιτίτης (uakitite) είναι ορυκτό που ανακαλύφθηκε σε έναν μετεωρίτη, ο οποίος βρέθηκε στη Γη, στην ομώνυμη περιοχή (Uakit) της Ασιατικής Ρωσίας (στη Δημοκρατία της Μπουργιατίας), το 2016. Μέχρι στιγμής το ορυκτό αυτό δεν έχει ανιχνευθεί πουθενά αλλού.
Από χημικής απόψεως ο ουακιτίτης αποτελείται από νιτρίδιο του βαναδίου με χημικό τύπο VN.[1] Η κύρια μάζα των σιδηρομετεωριτών, όπως ο μετεωρίτης του Ουακίτ, αποτελείται από κράμα σιδήρου και νικελίου, ωστόσο σε μερικούς ανευρίσκονται και ορυκτά που δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη, όπως ο ουακιτίτης.[2] Το ορυκτό αυτό, όπως και άλλα μονονιτρίδια, εκτιμάται ότι είναι πολύ σκληρό, αλλά ο προσδιορισμός των φυσικών του ιδιοτήτων είναι πολύ δύσκολος, καθώς η ποσότητά του είναι πολύ μικρή, με κόκκους μεγέθους 5 μικρομέτρων (μικρότερους από ένα υγιές ερυθρό αιμοσφαίριο). Σύμφωνα με ενδεικτικές μετρήσεις, η σκληρότητα του ουακιτίτη στην Κλίμακα Μος είναι 9 με 10, δηλαδή είναι σχεδόν τόσο σκληρό όσο και το διαμάντι, το σκληροτερο υλικό (φυσικό ή τεχνητό) που υπάρχει στη Γη. Σχηματίζει ισομετρικούς κυβικούς κρυστάλλους, που εμπεριέχονται (στον μετεωρίτη) μέσα σε ντωμπρελίτη-τρωιλίτη (CuCrS2)
Η ονομασία του ορυκτού δόθηκε το 2018 στην Ετήσια Συνέλευση της Μετεωριτικής Εταιρείας[3] και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Uakitite: Uakitite mineral information and data». www.mindat.org.
- ↑ Kimberly Hickok (6 Αυγούστου 2018). «Mineral never seen on Earth found inside Russian meteorite». Fox News. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2018.
- ↑ «81st Annual Meeting of The Meteoritical Society 2018 (LPI Contrib. No. 2067)» (PDF).