Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουακιτίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ουακιτίτης (uakitite) είναι ορυκτό που ανακαλύφθηκε σε έναν μετεωρίτη, ο οποίος βρέθηκε στη Γη, στην ομώνυμη περιοχή (Uakit) της Ασιατικής Ρωσίας (στη Δημοκρατία της Μπουργιατίας), το 2016. Μέχρι στιγμής το ορυκτό αυτό δεν έχει ανιχνευθεί πουθενά αλλού.

Ουακιτίτης

Από χημικής απόψεως ο ουακιτίτης αποτελείται από νιτρίδιο του βαναδίου με χημικό τύπο VN.[1] Η κύρια μάζα των σιδηρομετεωριτών, όπως ο μετεωρίτης του Ουακίτ, αποτελείται από κράμα σιδήρου και νικελίου, ωστόσο σε μερικούς ανευρίσκονται και ορυκτά που δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη, όπως ο ουακιτίτης.[2] Το ορυκτό αυτό, όπως και άλλα μονονιτρίδια, εκτιμάται ότι είναι πολύ σκληρό, αλλά ο προσδιορισμός των φυσικών του ιδιοτήτων είναι πολύ δύσκολος, καθώς η ποσότητά του είναι πολύ μικρή, με κόκκους μεγέθους 5 μικρομέτρων (μικρότερους από ένα υγιές ερυθρό αιμοσφαίριο). Σύμφωνα με ενδεικτικές μετρήσεις, η σκληρότητα του ουακιτίτη στην Κλίμακα Μος είναι 9 με 10, δηλαδή είναι σχεδόν τόσο σκληρό όσο και το διαμάντι, το σκληροτερο υλικό (φυσικό ή τεχνητό) που υπάρχει στη Γη. Σχηματίζει ισομετρικούς κυβικούς κρυστάλλους, που εμπεριέχονται (στον μετεωρίτη) μέσα σε ντωμπρελίτη-τρωιλίτη (CuCrS2)

Η ονομασία του ορυκτού δόθηκε το 2018 στην Ετήσια Συνέλευση της Μετεωριτικής Εταιρείας[3] και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση.

  1. «Uakitite: Uakitite mineral information and data». www.mindat.org. 
  2. Kimberly Hickok (6 Αυγούστου 2018). «Mineral never seen on Earth found inside Russian meteorite». Fox News. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2018. 
  3. «81st Annual Meeting of The Meteoritical Society 2018 (LPI Contrib. No. 2067)» (PDF).