Οροσειρά Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ (Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά)
ΧώρεςΑυστραλία[1]

Η οροσειρά Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ, Μεγάλη διαχωριστική οροσειρά (στα ελληνικά) ή Ανατολικά Υψίπεδα, είναι η σημαντικότερη οροσειρά της Αυστραλίας και η τρίτη σε μήκος σε όλο τον κόσμο[2]. Η οροσειρά εκτείνεται 3.500 χλμ. από τη νήσο Ντάνουαν έως το βορειοανατολικό άκρο της Κουίνσλαντ διατρέχοντας όλο το μήκος της ανατολικής ακτογραμμής από τη Νέα Νότια Ουαλία στη Βικτόρια και στρέφοντας δυτικά, φθίνει σταδιακά στην κεντρική πεδιάδα των ορέων Γκράμπιαν στη δυτική Βικτόρια. Το πλάτος της οροσειράς ποικίλει από 160 έως 300 χλμ και πλέον[3].

Το απόκρημνο χώρισμα ανάμεσα στις πεδιάδες της ακτής και τα ανατολικά υψίπεδα έχει επηρεάσει το κλίμα της Αυστραλίας κυρίως εξαιτίας του ορογραφικού κατακρημνισμού[4] και οι περιοχές του ψηλότερου ανάγλυφου αποκαλύπτουν μια περιοχή γεμάτη εντυπωσιακά φαράγγια[5].

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ κυριαρχεί στην αυστραλιανή μάζα ξηράς

Η οροσειρά Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ δεν είναι μία μόνον οροσειρά. Ουσιαστικά, πρόκειται για σύμπλεγμα οροσειρών, υψιπέδων και κρημνών με αρχαία και σύνθετη γεωλογική ιστορία. Το φυσιογραφικό[6] της όνομα είναι Ανατολική Αυστραλιανή Κορδιλιέρα. Κατά τόπους το έδαφος είναι σχετικά επίπεδο με πολύ χαμηλούς λόφους[7]. Τα υψίπεδα ποικίλουν από 300 μ έως 1.600 μ ύψος[7].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Australia.gov. «Australian Rocks and Mountains». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. Η Οροσειρά Γκρέιτ Ντιβάιντινγκ είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο πάνω από τη στάθμη θαλάσσης. Τεχνικά η μεσοωκεάνεια οροσειρά είναι η μεγαλύτερη από όλες τις οροσειρές του κόσμου.
  3. Shaw, John H., "Collins Australian Encyclopedia", William Collins Pty Ltd., Sydney, 1984, ISBN 0-00-217315-8
  4. Η ορογραφία είναι κλάδος της γεωμορφολογίας, που μελετά το ανάγλυφο των βουνών.
  5. Löffler, Ernst (1983). Australia:Portrait of a Continent. Richmond, Victoria: Hutchinson Group. ISBN 0-09-130460-1.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)
  6. Κλάδος της γεωγραφίας ο οποίος εστιάζεται στα φυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου (όρη, πεδιάδες, ύδατα, πανίδα, χλωρίδα, κλίμα κ.λπ. Η λέξη είναι αντιδάνεια. Βλ. φυσιογραφία στο Academic Dictionaries and Encyclopedias
  7. 7,0 7,1 Johnson, David (2009). The Geology of Australia. Cambridge University Press. σελ. 202. ISBN 0-521-76741-5. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]