Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών ή αλλιώς --όπως είναι ευρύτερα γνωστός-- UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν διεθνής οργανισμός περίθαλψης, κυρίαρχο ρόλο στον οποίο διαδραμάτιζαν οι ΗΠΑ, αλλά εκπροσωπούσε 44 έθνη. Ιδρύθηκε το 1943, έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών το 1945, και σταμάτησε τις επιχειρήσεις του σε μεγάλο βαθμό το 1947 [1]. Ο σκοπός του ήταν να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες». Το πολιτικό του προσωπικό αποτελούσαν 12.000 άτομα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η χρημοτοδότηση προήλθε από πολλά έθνη και ήταν συνολικά $3,7 δισ., εκ των οποίων τα $2,7 δισ. ήταν συνεισφορά των Η.Π.Α, τα $625 εκ. της Βρετανίας και τα $139 εκ. του Καναδά.

Η UNRRA συνεργάστηκε στενά με δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες έστειλαν εκατοντάδες άτομα για να δουλέψουν με αυτήν. Σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, η UNRRA διέθεσε περίπου $4 δισ. σε τρόφιμα, αγαθά, φάρμακα, εργαλεία σε μια εποχή σοβαρών παγκόσμιων ελλείψεων και δυσκολιών μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που δέχονταν τη βοήθεια είχαν ιδιαιτέρως πληγεί από λιμοκτονία, κοινωνική αποδιοργάνωση και πολιτικό χάος. Η UNRRA διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον επαναπατρισμό ανθρώπων στη χώρα καταγωγής τους στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1945-1946. Οι λειτουργίες της μεταφέρθηκαν σε άλλες διευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Προσφύγων (International Refugee Organization) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization). Ως αμερικανική διεύθυνση περίθαλψης αντικαταστάθηκε ευρέως από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από το 1948.

Η UNRRA στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) συγκρότησε το Γραφείο Οικονομικής Αναλύσεως, τμήμα του οποίου ήταν η Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδας, η οποία εκπόνησε οκτάτομη μελέτη που περιελάμβανε το σύνολο των τομέων οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα αντικείμενα. Στο αρχείο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, βλέπουμε τον τόμο για την Υδατική και Ενεργειακή Οικονομία, που είναι ο προάγγελος των μετέπειτα υδροηλεκτρικών έργων της ανύπαρκτης ακόμα Δ.Ε.Η[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες για τη δράση της UNRRA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Search (Σκηνοθέτης: Fred Zinnemann, Πρωταγωνιστούν: Montgomery Clift) 1948 Κινηματογραφημένο στο μεταπολεμικό Βερολίνο: Μια ιστορία που ζωντανεύει τη δράση της UNRRA το 1945 στη Γερμανία.
  • Sami swoi, 1967 - μια πολωνική κωμωδία για τη μεταπολεμική, ειρηνική ζωή.

Βιβλιογραφία- Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Armstrong-Reid, Susan E., και David Murray. Armies of Peace: Canada and the UNRRA Years (2008).
  • Fox, Grace. "The Origins of UNRRA," Political Science Quarterly Τόμ. 65, τεύχ. 4 (Δεκ. 1950): σσ. 561–584. in JSTOR
  • Hitchcock, William I. The Bitter Road to Freedom: The Human Cost of Allied Victory in World War II Europe (2009): σσ. 215–48.
  • Reinisch, Jessica. "'We Shall Rebuild Anew a Powerful Nation': UNRRA, Internationalism and National Reconstruction in Poland," Journal of Contemporary History, Τόμ. 43, τεύχ. 3 (Ιούλ. 2008): σσ. 451–476. doi:10.1177/0022009408091835
  • Shephard, Ben. The Long Road Home: The Aftermath of the Second World War (Bodley Head, 2010).
  • Woodbridge, George. UNRRA: the History of the United Nations Relief and Rehabilitation Administration (Columbia University Press, 1950), the official history
  • Μια γρήγορη ματιά στον unrra]
  • Αρχείο Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]